zoektermenZoektermen zijn belangrijk. Want bij de meeste bloggers komen de meeste bezoekers toch via zoekmachines. Dus ga je een blog beginnen? Stel je zelf dan van tevoren de vraag hoe je gevonden wilt worden.

Ik wilde scoren met de term 'professioneel bloggen'

Ik had het op een gegeven moment in mijn hoofd gezet dat ik gevonden wilde worden op de zoekterm: 'professioneel bloggen'. Dus ik schreef een page van minstens 1000 woorden over professioneel bloggen, en optimaliseerde mijn posts die over professioneel bloggen gingen. Als het om zoektermen op het gebied van professioneel bloggen ging, wilde ik bovenaan staan. En het werkte! Over een periode van vier maanden schoof ik langzaam maar zeker omhoog in de zoekresultaten van de zevende plek op de eerste pagina, naar de tweede plek! Mijn zoektermen actieplan had effect.

Lees nu: Bovenaan in Google!

Zoektermen: hoe vaak wordt er eigenlijk op 'jouw' term gezocht?!

Maar ik had één ding vergeten: ik had niet eerst onderzocht of, en hoe vaak mensen eigenlijk zoeken op 'professioneel bloggen'. Voordat je dus veel tijd steekt in het optimaliseren van een post voor zoektermen, is het slim om eerst even te kijken of er wel interesse is voor jouw zoektermen... Een betere term was bloggen geweest.

In mijn geval blijkt dat helaas niet vaak te zijn: slechts 100 zoekopdrachten per maand!

zoektermen

Dat zou betekenen dat mijn eerste plek in de zoekresultaten bij 'professioneel bloggen' mij potentieel slechts 100 nieuwe bezoekers per maand oplevert… Nou ja, ik ga er van uit dat in de toekomst steeds meer mensen op 'professioneel  bloggen' gaan zoeken.

Gebruik Google Adwords

Maar de les die je hieruit kunt leren de volgende:

Doe van te voren onderzoek naar de zoektermen waarop je gevonden wilt worden!

En dat kun je onder andere (gratis) doen met behulp van Google Adwords.

Wat zijn goede zoekwoorden voor je blog?

Goede zoekwoorden voor je blog zijn woorden en termen waar behoorlijk veel op wordt gezocht per maand, en waarvoor de competitie 'low' is. Hoe minder competitie, hoe groter namelijk de kans dat jij bovenaan komt te staan.

Zo zoek je geschikte zoekwoorden

  1. Je gaat naar http://www.google.com/adwords
  2. Je klikt op 'Tools and Analysis' en kiest 'Keyword Tool'
  3. Vul bij 'word or phrase' de term of het woord in waarvan je wilt weten hoe vaak er op gezocht wordt,
  4. Links op de pagina kun je 'exact' aanvinken
  5. Klik dan op search.
  6. Bekijk de uitslag!
  7. Bepaal of het woord de moeite waard is om op te scoren: wordt er wel op gezocht?
  8. Kijk of de concurrentie niet te groot is. Op de term 'uggs' is het namelijk vrijwel onmogelijk om op de eerste pagina te komen heb ik tot mijn spijt ontdekt.

Zorg dat zoekmachines weten dat jouw post over een zoekwoord gaat

Als de zoekterm waarop je wilt scoren mogelijkheden biedt, zorg er dan voor dat het voor zoekmachines duidelijk is dat jij daar over schrijft. Dat heet SEO, oftewel zoekmachine optimalisatie. Met behulp van de gratis Yoast plugin kun je heel makkelijk je post optimaliseren voor een zoekwoord.

Heb je een Blogger blog? Zorg dan altijd dat het zoekwoord in de titel van je blog staat, cursief en vet in de eerste alinea van je post, in minimaal 1 van je headings en geef een plaatje in je post een alt tag met je zoekwoord!

Succes!

Vergelijkbare berichten

5 reacties

    1. Goede vraag Nancy. Ik doe dat zelf door incognito te gaan, en vervolgens de zoekterm in te typen waarvan ik wil weten waar mijn blog staat in de resultaten. Het is belangrijk om incognito te gaan, omdat Google je zoekgedrag kent en de resultaten daarop afstemt. Dus om een objectief beeld te krijgen ga ik incognito ; )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *