bloggersAsmae heeft de sprong gewaagd, en begon een blog op het Blogspot platform. Ze mailde mij met de vraag: 'Waar vind ik een overzicht van collega bloggers?' Asmae wil namelijk bij collega bloggers 'buurten en lezen,' en zo een 'community' opbouwen.

Een goed idee van haar, want contacten met andere bloggers maken bloggen nog leuker : )

Voor iedereen die op zoek is naar collega bloggers, hieronder een handig overzicht van manieren waarop je ze kunt vinden!

Collega bloggers gezocht? Zo vind je ze!

1. Bedenk waar jouw blog overgaat

De eerste en belangrijkste stap is bedenken wélke bloggers je wilt vinden om regelmatig te bezoeken. Het handigst is om collega's te zoeken met blogs die aansluiten bij jouw blog niche. Oftewel,  zoek blogs over soortgelijke onderwerpen als jouw blog.

Asmae heeft een blog over Marokkaanse gerechten en verhalen. Dat betekent dat kookbloggers wellicht leuk zijn voor haar om te te bezoeken. Natuurlijk kan Asmae ook wel bloggers gaan volgen die bijvoorbeeld schrijven over hardlopen, maar de kans is kleiner dat de interesse wederzijds is.

2. Google jouw onderwerp + blog

Nu  we weten dat we onder andere kookblogs zoeken, is de volgende stap naar Google! Type daar maar eens 'kookblogs' in. Het eerste resultaat is het blog Francesca Kookt met een hele pagina met links naar kookblogs.

Asmae kan deze kookblogs stuk voor stuk bezoeken, en een reactie achterlaten. Nou heeft Francesca wel erg veel links, dus ik zou zeggen begin eens met een stuk of 20 blogs te bezoeken én te reageren.

Let op: kies blogs waar veel gereageerd wordt, en waar de blogger zelf ook regelmatig reageert op de comments!

Door regelmatig te blijven reageren word je een 'vast gezicht' op dat blog. Andere reageerders zullen je naam gaan herkennen, en wellicht doorklikken naar je blog. Bovendien vergroot je met reageren de kans dat die blogger jouw blog ook bezoekt.

Asmae schrijft over Marokkaanse gerechten en verhalen. Als ik zoek op Marokkaanse bloggers dan kom ik bijvoorbeeld dutchmoslima.com tegen. Veel reacties zijn er niet, dus Asmae kant dit blog niet gebruiken als springplank naar andere bloggers. Maar het is toch een leuke start!

3. Gebruik jouw favoriete blogger als springplank

Heb je een blogger gevonden die je echt heel leuk vindt, en die ook nog eens veel reacties krijgt kijk dan eens of hij of zij aanbevelingen doet voor andere blogs. Aaf van het blog Zuinigaan heeft ook een Blogspot blog, en heeft daar een mooie 'Blog list'. Dat is een lijst met bloggers die ze aanbeveelt. Ik gebruik zuinigaan.blogspot.com vaak als springplank naar andere blogs. Op die manier heb ik al veel nieuwe bloggers ontdekt, en ook nieuwe lezers gekregen op mijn blog.

Hieronder zie je een screenshot van Aafs blog lijst:

bloggers

Zoals je ziet staat er ook nog bij wanneer zo'n blog is geüpdate! De 'Leeslijst' of 'Blog list' is één van de leuke dingen van het Blogspot platform. Ik snap dan ook niet dat WordPress zoiets nog steeds niet heeft!

Ontdek collega bloggers via de reacties op jouw favoriete blog!

Overigens kun je ook de reacties op je favoriete blog gebruiken als springplank naar andere blogs: bloggers laten doorgaans hun link achter bij hun reactie. Daar kun je op klikken, en zo kom je op hun blog. Het grote voordeel van zo'n blogger is dat je al weet dat ze reageren op blogs. Dus als jij hen bezoekt en bij hen reageert, is de kans groot dat ze jouw blog ook een bezoekje brengen!

4. Facebookgroepen

De methodes van andere bloggers zoeken met behulp van Google en je favoriete blog als springplank gebruiken voor andere bloggers werken heel goed. Maar wil je nog meer? Dan zou je ook eens kunnen zoeken op Facebook. Er zijn diverse groepen waar bloggers zich verzamelen en ervaringen uitwisselen. Ik kwam er zelfs eentje tegen voor Oost-Gelderland waar ik woon!

5. Blog startpagina's

Tot slot kun je andere bloggers vinden met behulp van blog startpagina's. Zo heeft Ben van Blogtrommel een eigen startpagina gemaakt voor bloggers: blogtrommel.startsuper.nl. Hij heeft daar onder andere een categorie Foodblogs. Kijk maar:

bloggers

Eén van de die Foodblogs is van Stephanie van het blog zaligkoken.nl. Met behulp van de zoekfunctie op haar blog vond ik een rubriek met Marokkaans gerechten op haar blog. Dit is heel geschikt voor Asmae om op te reageren! Ze deelt met Stephanie een interesse in koken, en dit is ook nog eens over de Marokkaanse keuken.

Het blog De keuken van Martine is ook gemaakt met het Blogspot platform, maar helaas maakt blogger Martine geen gebruik van de 'Blog list. Asmae kan van hieruit dus niet makkelijk andere kookblogs vinden. Maar bij De keuken van Martine wordt wel meer gereageerd! Je kunt blogs van de 'reageerders' bezoeken!

6. Doe mee aan linkparty's

Linkparty's zijn ook een goede manier om collega bloggers te vinden, maar helaas worden die in Nederland maar matig bezocht. Sterker nog, ook in de VS neemt de populariteit van linkparty's af. Niettemin is het een goede manier om nieuwe blogs te ontdekken. Zelf houd ik elke zondag een linkparty op mijn blog Huisvlijt.

Hoe vind je collega bloggers? Samenvattend

Hieronder nog even kort hoe je collega bloggers vindt:

  1. Bepaal het onderwerp van de blogs die je zoekt.
  2. Google dat onderwerp + blog.
  3. Bezoek verschillende blogs, en gebruik de beste als springplank om nieuwe blogs te ontdekken. Dat doe je met behulp van hun 'Blog lijst' of 'Link lijst' en/of via de reacties op hun blogposts. Hebben ze geen link lijst en geen reacties op hun blog? Dan kun je nog steeds reageren, maar dan kan het langer duren voordat je een 'tribe' opbouwt.
  4. Gebruik Facebook en blog startpagina's.

Hoe bouw je als blogger een community om je heen?

De belangrijkste manier waarop je als blogger een community om je heen bouwt is door andere bloggers te bezoeken en op hun blogposts te reageren. Regelmaat is hierbij essentieel! Als je 1 keer per jaar bij iemand een reactie achterlaat schiet het niet op natuurlijk. Zelf doe ik twee keer per week een 'blogrondje' en reageer dan bij alle bloggers die ik regelmatig bezoek en lees.

Dit is de beste en makkelijkste manier om gelijkgestemden te vinden!

Zorg er daarnaast voor dat mensen weten wie jij bent. Ik bezocht Asmae's blog, maar als ze niet had gereageerd op Bloggen en loggen had ik niet geweten hoe ze heet! Ook zie ik nergens een foto van haar. Dat is niet uitnodigend.

Tot slot: een blog community vinden of maken is niet moeilijk. Het is simpelweg een kwestie van wat tijd en moeite investeren in je collega bloggers en natuurlijk in je eigen blog!

Leestip

Facebook threads: gegarandeerd 9 comments  op je blogpost

Heb jij een blog community om je heen?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *