seoSEO is voor veel bloggers een intimiderende term. Lange tijd was ik zo'n blogger. Als het over SEO ging dacht ik altijd: 'Ach daar heb ik toch niets mee te maken,' en negeerde het.

Maar als je je blog serieus neemt kun je niet om SEO heen. En dat is ook helemaal niet erg. Want eigenlijk is het best leuk. En helemaal niet zo moeilijk en intimiderend als het in eerste instantie misschien lijkt.

Om je op weg te helpen hier onder een top 5 van SEO termen die handig zijn voor iedere blogger om te weten.

1. SEO

Laten we beginnen met SEO zelf! SEO staat voor Search Engine Optimization. Met andere woorden: het gaat over het optimaliseren van je blogposts zodat ze hoog in de zoekresultaten komen te staan. Het liefst op de eerste plaats natuurlijk.

2. Alt-tags

Alt-tags. Een alt-tag is de tekst die je plakt achter een afbeelding. Met een alt-tag vertel je zoekmachines waar je post over gaat. Zoekmachines kunnen een plaatje namelijk niet 'lezen'. Vandaar de alt-tag. Ze zijn helemaal niet moeilijk om toe te voegen. Maak er dus vooral gebruik van.

Alt-tags toevoegen in Blogger

Ik ga er even vanuit dat je een plaatje hebt geplaatst in je post. Vervolgens klik je op het plaatje. Dan krijgt het een blauwe waas met daaronder verschillende opties. Zie hier onder:

seo
Klik op 'Properties' om een alt-tag toe te voegen.

En dan krijg je het volgende te zien:

Vul bij de ALT-text het onderwerp/keyword in waarop je gevonden wilt worden met je post.

Alt-tags toevoegen in WordPress blogs

Net als bij Blogger klik je op het plaatje. Nu opent zich een nieuw venster/pop-up. Je ziet dit:

alt-tag
Klik op het potloodje

Nu opent een pop-up:

Vul het onderwerp/key word van je blogspot in bij Alternatieve tekst

3. Follow en no-follow links

Follow en no-follow links zijn een hot topic in Blogland! Bedrijven willen ze graag hebben, maar de Betaalde Post Politie wil niet dat bloggers ze geven als ze voor een post betaald worden. Dat leidt tot een boel gedoe en discussie. De reden dat bedrijven graag follow links willen hebben, is dat een follow link telt als een aanbeveling. Zoekmachines zien een follow link als een teken dat de website waar naar gelinkt wordt iets goeds te bieden heeft.

Maar als je er een no-follow link van maakt, doe je dat effect teniet. Je zegt dan als het ware tegen Google: 'Google, ik plaats nou wel een link, maar tel hem niet als een aanbeveling!'

4. Anchor text

Als je ergens naar linkt, is  de tekst waarachter je de link plakt je anchor text. In dit geval heb ik in de laatste zin de woorden 'anchor text' gelinkt naar een Wikipedia pagina. Anchor text is in dit geval letterlijk de anchor text. Maar het kan ook heel iets anders zijn. Zoals zuiveringszout.

Anchor tekst is belangrijk! In de vorige zin heb ik bewust gekozen voor de tekst zuiveringszout en heb ik die gelinkt naar een blogpost van mij over zuiveringszout waarmee ik graag hoog wil scoren in Google : )

5. Meta description

De meta description van een post is het stukje tekst dat zichtbaar wordt in de zoekmachineresultaten. Het is de tekst die mensen lezen, en die de kans dat ze op jouw link klikken groter of juist kleiner maakt. Wil je meer weten over metadescription lees dan mijn post Metadescription: niet meer dan 140 tekens.

Samenvattend

SEO kan intimiderend klinken, maar als je er gewoon aan begint valt het best mee. Doe het kalmpjes aan, en pak het stap voor stap aan. In deze post legde ik 5 basic SEO begrippen uit.

Lees nu ook: Bovenaan in Google komen!

Vergelijkbare berichten

9 reacties

  1. Aan die alt-tags moet ik wat meer aandacht besteden. Is ook reuze simpel.
    Die anchor text vind ik veel lastiger. Als je daar nog eens een blog aan wilt wijden zou je mij enorm helpen.

  2. Ik vergeet soms de alt-text bij foto's toe te voegen. Moet nog wel met terugwerkende kracht een hoop doen, ben nog niet zo heel lang met SEO bezig. Het wordt wel steeds meer routine en de Yoast plugin helpt daarbij enorm.

  3. Nicole, wat houd je ons scherp. Je beginverhaal was voor mij helemaal juist... Wat heb...
    Maar na mijn vakantie (1 weekje verplicht met onze dochter en schoonzoon naar Mallorca) ga ik dat eens rustig corrigeren. Dank voor je TIP!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *