blogpost inplannen

Als je een blogpost schrijft dan kun je hem direct publiceren, of later. En dat later publiceren kun je handmatig doen, of je kunt die blogpost inplannen.

Dat wil zeggen dat je instelt dat de blogpost op een bepaalde datum automatisch gepubliceerd wordt.

Waarom zou je een blogpost 'schedulen' of inplannen?

  1. Sommige bloggers borrelen compleet over met blogideeën! Als ze alle blogposts die ze schrijven op 1 dag zouden publiceren, dan zouden hun bezoekers helemaal overspoeld raken door een lawine aan blogposts. Dat is zonde van de blogposts! Want dan is de kans groot dat zo'n blogpost met minder aandacht wordt gelezen. Ben jij een blogger vol met ideeën en een heleboel blogposts? Dan kun je die voorraad aan blogposts inplannen voor publicatie op nader vast te stellen data.
  2. Een andere reden om blogposts in te plannen kan zijn dat je op vakantie gaat. En dat je in je vakantie niet aan je blog wilt hoeven denken. Door je blogposts van te voren in te plannen zet je niet alleen inbrekers op het verkeerde been, je zorgt er ook voor dat je blog blijft doordraaien tijdens je aanwezigheid. Een soort onmerkbare blogstop.
  3. Ziekte of een griep kan ook aanleiding zijn om blogposts in te plannen. Vaak voel je het onheil van een griep of fikse verkoudheid wel naderen. Op zo'n moment kun je snel wat blogposts inplannen zodat tijdens je ziekbed je bezoekers toch telkens nieuwe blogposts krijgen.
  4. Je wilt een blogpost publiceren op een tijdstip dat lastig gaat worden. Zo publiceer ik op mijn blog Huisvlijt altijd een middagpost om 13 uur. Maar soms ben ik dan niet thuis. In zo'n geval plan ik die post van te voren in.
  5. Nog een andere reden voor inplannen kan zijn dat je zeker wilt weten dat blogposts altijd op hetzelfde vaste moment worden gepubliceerd. Druk je zelf altijd op de knop 'publiceren' dan kan het tijdstip nog wel eens verschillen. Op zondag slaap ik bijvoorbeeld graag uit, maar ik wil wel dat mijn blogpost op het vaste tijdstip van 6:45 wordt gepubliceerd. Dus plan ik hem in. Ik kan me dan nog een keer lekker omdraaien in mijn bed, terwijl de blogpost gewoon keurig op tijd live gaat.
  6. Sommige bloggers gebruiken een editorial kalender. Dat is een lange termijn planning van blogposts. In zo'n editorial kalender kun je ervoor kiezen om blogposts ook alvast in te plannen.
  7. Last but not least, je weet dat er een drukke periode aan gaat komen, waarin je weinig tijd hebt om te bloggen. Ook in dat geval kun je vooruit werken, en blogposts alvast inplannen.

Een blogpost inplannen op een WordPress blog

Een blogpost inplannen op een WordPress blog is makkelijk. Je hebt er geen speciale plugins voor nodig. Je klikt op Nieuw bericht en dan zie je rechts van je post  een plaatje waar je met een beetje goede wil een kalender in kunt zien:

blogpost inplannen

Hij staan standaard op onmiddellijk publiceren. Maar als je de post op een latere datum wilt publiceren klik je op 'Bewerken':

blogpost

Zoals je ziet kun je nu de dag, maand, jaar en tijd invullen voor publicatie. Klik daarna op het grijze knopje OK.

En, heel belangrijk, vergeet vervolgens niet om op de blauwe knop met de tekst 'Schedule' of 'Inplannen' te klikken. Als je dat niet doet, gebeurt er namelijk niets en wordt de post niet gepubliceerd. Ik noem dit nadrukkelijk, omdat ik zelf zo dom was om dit niet te doen... Ik spreek dus uit ervaring.

Een blogpost inplannen op een Blogger blog

Ook op een Blogger blog kun je heel eenvoudig een blogpost inplannen. Eerlijk gezegd vind ik het bij Blogger zelfs nog iets makkelijker. Net als bij een WordPress blog klik je eerst op een nieuwe post aanmaken. En ook net als bij WordPress zie je rechts de mogelijkheid om je post in te plannen. Alleen heet dat bij Blogger 'Schedule':

blogpost inplannen

Als je op 'Schedule' klikt dan kun je vervolgens kiezen uit Automatic of Set date and time.Wij kiezen voor Set date and timeschedulingMet het kalendertje kun je de maand en datum kiezen, en het tijdstip type je in.

LET OP!

Let op of je jouw Blogger blog op de Europese tijd hebt ingesteld! Als jouw blogger bijvoorbeeld op Pacific Time staat, dan zal de blogpost niet live gaan om 5:12 's middags in Nederland natuurlijk. Ook dit heb ik zelf door schade en schande geleerd. Dan dacht ik verontwaardigd :

'Nou zeg! Ik heb de blogpost toch ingepland, maar hij is helemaal niet gepubliceerd om het tijdstip dat ik had ingesteld!'

Maar toen bleek dus dat mijn Blogger blog niet op de Nederlandse tijd was ingesteld. Duh.

Vraag jij je nu af hoe dit bij jouw Blogger blog zit? Je kunt dit controleren door naar je Blogger dashboard te gaan, en vervolgens op het wieletje/settings te klikken. Daarna klik je op 'Language/formatting'. Nu zie je rechts onder formatting Time Zone staan. Hier zie je wat de tijdzone van jouw blog is. Is het niet Amsterdam? Klik er dan op en scroll naar beneden tot je bij Amsterdam komt:

blogpost inplannen op Blogger

Samenvattend

Een blogpost inplannen kan handig zijn om diverse redenen. Denk aan ziekte, vakantie of een voorraad opbouwen. In deze post las je verder hoe je een blogpost in plant op een WordPress blog en hoe je een blogpost moet inplannen op een Blogger blog. Ook noemde ik twee bekende fouten, waardoor het inplannen misgaat. Bij WordPress blogs is dat vergeten na het inplannen op de knop 'Schedule' te klikken en bij Blogger blogs staat de tijd van het blog soms niet goed ingesteld.

Lees ook mijn blogpost over de vraag of je nou wel of niet een zichtbare datum bij je blogpost moet hebben!

Hoe publiceer jij jouw blogposts? Maak je gebruik van inplannen?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *