Wat betekent bloggenWat betekent bloggen eigenlijk?

Als je puur technisch antwoord geeft, dan zou je kunnen zeggen dat bloggen betekent dat iemand een online dagboek/log bijhoudt.

Kenmerkend van een blog is dat de meest recente posts bovenaan staan, en dat er interactie mogelijk is met lezers. Die kunnen een comment achterlaten op een post. Maar hier zijn uiteraard ook weer uitzonderingen op. Anno 2019 hebben veel blogs een magazine-achtige uitstraling, en is het niet per definitie zo dat de nieuwste blogpost meteen zichtbaar bovenaan staat. Zelf vind ik dat overigens erg jammer.

Een blog heet tenslotte niet voor niets een blog. Als ik een online tijdschrift wilde lezen, dan ging ik wel naar een... online tijdschrift.

Nee, ik houd wel van die ouderwetse opzet van een blog! Zie ook: Wat is een blog?

Maar laten we eens verder kijken dan onze neus lang is voor een antwoord op de vraag Wat betekent bloggen?

Wat betekent bloggen

Bloggen betekent namelijk vaak verschillende dingen voor verschillende bloggers. Hieronder een greep uit de verschillende betekenissen die bloggen voor mensen kan hebben:

 • Een uitlaatklep.
 • Een plek om een hobby of passie te delen met anderen.
 • Een handige manier om de hele familie in één klap op de hoogte te houden van de gang van zaken.
 • Een manier om jezelf als professional te profileren. Steeds meer bedrijven en zzp'ers houden op hun zakelijke website ook een blog bij. Op die manier laten ze hun menselijke kant zien, en versterken ze hun product of dienst.
 • Een persoonlijk dagboek.
 • Een plek om ervaringen te delen en uit te wisselen.
 • Een verslag van een persoonlijk doel. Bijvoorbeeld 365 dagen lang elke dag een kastje opruimen. Of proberen van je schuld af te komen en daarover bloggen.
 • Een manier om je mening te delen.
 • Een manier om de wereld te verbeteren.
 • Een manier om geld te verdienen.
 • Een manier om een te schrijven boek alvast bloot te stellen aan publiek.

Wat is bloggen voor mij?

Wat is mijn antwoord op de vraag 'Wat betekent bloggen?' Nou, bloggen betekent een heleboel voor me. Het is een enorme uitlaatklep, een manier waarop ik mijn creativiteit en ideeën kwijt kan. Tegelijkertijd betekent bloggen voor mij ook een constante stroom van nieuwe dingen om te leren en uitdagingen. De ontwikkelingen in Blogland gaan snel, en sinds ik zo'n 20 jaar geleden begon met bloggen is er enorm veel veranderd.

Bloggen is dan ook nooit saai vind ik. Er valt nog zoveel te leren en te ontdekken! Ik kan er eigenlijk geen genoeg van krijgen.

Ik kan me nu ook niet voorstellen dat ik er ooit mee zou willen stoppen. Voor mij geen pensioen! Ik vind bloggen veel te leuk om ermee te stoppen. Dat is trouwens ook één van de mooie dingen van een blog: het kan met je meegroeien! En je bezoekers en lezers ook.

Lees ook mijn post: Blogger betekenis. Laten we het over Blogger hebben.

Ik ben benieuwd: wat betekent bloggen voor jou? Vertel het in de comments!

Vergelijkbare berichten

9 reacties

 1. Ik blog in principe in t weekend niet. Als ik dan maandagochtend weer achter m n laptop kruip verheug ik me er echt op om met mijn blog bezig te zijn! Het is mijn passie!

 2. Wekelijks (wisselend) de verhalen van mijn reisvrienden. Nu nóg summier een omschrijving van de reis met illustraties. Later zal dat beslist uitgebreid worden. Komende maanden heel hard schrijven aan mijn verhaal.
  Later meer over het tot stand komen van mijn verhalen. Wordt beslist uitgebreid! Nu nog weinig bezoekers, maar het blijft heel erg leuk.

 3. Ruim acht jaar een dagelijkse blog en het verveelt nog steeds niet. Heerlijk vind ik het om mijn doen en laten te delen met foto's en wat tekst. Ik ben zeker nog niet van plan te stoppen.

 4. Ik heb nog even bij andere bloggers waar ik reageer gekeken en zie dat daar hetzelfde probleem zich voor doet. Ik hoop dat jij een oplossing weet. Ga zelf ook even zoeken op internet.

 5. Bloggen is voor mij net zoals voor Nancy mijn passie. Niet alleen over het onderwerp waar ik nu over schrijf, want Gierige Gerda is juist op Instagram ontstaan nadat ik jaren een DIY blog had. Het vlugge en tijdelijke van een foto op Instagram vond ik in eerste instantie juist het voordeel. Toch begon het te kriebelen na een tijdje en weer een blog beginnen is de juiste keuze gebleken.

 6. Voor mij komt het woord Blog van 'We Blog' van Web-Log'. Loggen dus op het web. Loggen is iets in de tijd vastleggen. Dat gebeurt al eeuwen in Logboeken (Journaals). Apparaten loggen ook al jaren fouten, om zo na te gaan in welke volgorde iets misging. En als je Star Trek mag geloven, dan loggen ze over 500 jaar nog, maar dan in sterdata.

  Zomaar een verhaal schrijven of mee doen met schrijfopdrachten vind ik niet onder bloggen vallen. Tenzij het gekoppeld wordt aan een eigen recente ervaring.

  Reageren vind ik niet iets dat typisch bij een blog hoort, maar bij een forum. Wim de Bie heeft jaren geblogd en daar kon je niet reageren. Je moest ook niet als ondergeschikte of wildvreemde het lef hebben om iets aanvullends in het logboek van een VOC-kapitein te schrijven.

  Zelf blog ik omdat ik het leuk vind en als een soort dagboek. Soms een beetje wereldverbeterend. Omdat er veel te veel blogs zijn probeer ik over dingen te schrijven die andere mensen niet opvallen. Aan een wedstrijdje meeste bezoekers of meeste inkomsten ben ik nooit begonnen. Daarvoor blog ik met 2 tot 3x per week te weinig en m'n onderwerpen lenen zich daar niet voor. Voor mijn familie doe ik het al helemaal niet. Die weten veelal niet van m'n blog en die praat ik zo wel bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *