wordpress

Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik een groot fan ben van het blog platform van Blogger! Blogger is gratis, zeer gebruikersvriendelijk en Blogger staat je simpelweg niet toe om je blog per ongeluk te breken. Maar ook ik kan er niet om heen: met een blog op wordpress.org heb je wel meer mogelijkheden. Bovendien wordt wordpress.org zo ongeveer gezien als dé standaard voor blogs. Kijk maar:

wordpress.org

Zoals je kunt zien staat WordPress met een enorme voorsprong op nummer 1.

Daarom vandaag een post over de voordelen van wordpress.org.

WordPress.org: de voordelen wat mij betreft

Het grootste voordeel van bloggen op wordpress.org voor mij is dat je complete controle hebt over je blog. Hoewel het zelden gebeurt, is het bij Blogger mogelijk dat Blogger je blog weggooit. Het overkwam mij ooit met mijn blog over waterwratjes. Blogger kreeg het idee dat het een spam blog was, en gooide het daarom weg! Om die reden maak ik nog steeds heel regelmatig back-ups van mijn Blogger blogs. Want je weet maar nooit.

Het volgende grote voordeel vind ik dat wordpress.org geassocieerd wordt met professionaliteit. Als je een blog hebt op wordpress.org nemen mensen je automatisch serieuzer dan als je een blog hebt op Blogger. Onterecht wat mij betreft, maar zo is het nu eenmaal.

Derde grote voordeel is de gratis Yoast plugin! Met behulp van de Yoast plugin kun je heel makkelijk je posts optimaliseren voor zoekmachines. Een dergelijke ingebouwde SEO functie heeft Blogger helaas niet.

Andere wordpress.org voordelen vind ik:

 • Je kunt op een wordpress.org heel makkelijk linken naar je andere posts. Bij Blogger is dat meer werk. Daar moet je een interne link net zo maken als een externe link.
 • Heb je je blogsnelheid wel eens gecheckt met PageFeed Insights? Daarbij krijg je allerlei tips hoe je je blog sneller kunt maken. Bij wordpress.org blogs kun je een plugin installeren om die tips toe te passen. Maar bij Blogger is het veel lastiger om je blogsnelheid te verbeteren.

Ik zie in totaal dus 5 duidelijke voordelen van wordpress.org.

WordPress.org voordelen in een infographic

Maar in onderstaande infographic van Strato gaan ze helemaal los, en noemen ze nog veel meer voordelen van wordpress.org. Kijk maar:

wordpress

En Blogger dan?

Wat betreft de voordelen van wordpress.org in deze infographic. Die zijn zeker waar. Maar ik wil er toch even een aantal noemen die ook voor Blogger blogs gelden. (Ik kan het niet laten!)

Wat Blogger ook kan:

 1. Designvrijheid
 2. Geschikt voor multimedia
 3. Responsive design
 4. Gebruikersrechten
 5. Personaliseerbaar
 6. Voortdurend in ontwikkeling
 7. Grote community

Blogger verliest het op twee punten: Zoekmachine optimalisatie en Functie uitbreidingen. Beide zijn beperkter in Blogger, hoewel niet onmogelijk.

WordPress.org: meer dan alleen blogs

Wat wordpress.org verder bijzonder maakt is dat het meer is dan alleen maar een blogplatform.

Een ander woord voor blogplatforms is CMS: Content Management System.

En daarbij doet WordPress.org die naam eer aan. Je kunt met wordpress.org namelijk ook heel professioneel ogende websites maken. Websites die totaal niet lijken op een blog. Of je kunt er een blog op maken dat er niet uitziet als een blog. Dit is overigens een trend die je momenteel veel ziet: blogs die er meer uitzien als online tijdschriften.

In onderstaande infographic zie je de verschillende toepassingen van wordpress.org op een rijtje:

wordpress-deel-2

Conclusie over de voordelen van wordpress.org

Als je van plan bent om een blog te beginnen en daar je werk van te maken, dan is een blog op wordpress.org een goede optie. Zeker als je van jezelf weet dat je een doorzetter bent.

Als je nog twijfels hebt of bloggen wel iets voor je is, en of je het wel volhoudt, dan kun je net zo goed eerst eens op Blogger beginnen. Dan kun je jezelf eerst bewijzen dat je posts kunt schrijven en dat je consistent bent.

Blijkt bloggen echt iets voor jou, dan kun je je Blogger blog overzetten naar wordpress.org. Maar dat is wel meer werk.

Dus als je er 100% in gelooft, kies dan meteen voor een wordpress.org blog.

Succes!

Wat is jouw favoriete blog platform? En waarom?

Vergelijkbare berichten

13 reacties

 1. Ik mis in dit stuk de verschillen tussen wordpress.com en wordpress.org. Want het maakt wel wat uit of je een blog op wordpress.com of wordpress.org maakt. Bij die laatste moet je veel meer kennis hebben van het CMS en er komt veel meer technische kennis bij kijken.

  1. Dat is helemaal waar Eline. Ik ben niet zo op wordpress.com ingegaan omdat het in deze post echt om wordpress.org als het populairste platform gaat.

   WordPress.com heeft veel minder mogelijkheden. Dan kun je echt beter voor Blogger gaan vind ik : )

   1. Dat ben ik niet helemaal met je eens. WordPress.com heeft een veel frisser uiterlijk en ook de achterkant bevalt me meer dan blogger deed. Het maken van pagina's en een menustructuur gaat beter. Ik vind dat je blogger beter kan vergelijken met wordpress.com dan met wordpress.org. Dat is mi een andere tak van sport.

    1. Leuk dat mensen zo kunnen verschillen. Ik ben het met je eens dat je Blogger kunt vergelijken met wordpress.com maar ik vind Blogger dan stukken fijner.

     Alleen al omdat je daar bijvoorbeeld Google Adsense kunt gebruiken.

     Maar smaken verschillen.

 2. Ik ben ooit met blogger begonnen en heb eigenlijk nog altijd geen reden om over te stappen. Ik hoor gratis WPgebruikers wel eens vragen over hoe ze veel foto's op hun blog kunnen krijgen want dat blijkt wel eens moeilijk te gaan en bij blogger in combinatie met google+ kan ik mijn blog echt propvol foto's plaatsen. ik heb ook geen zin om me bezig te moeten houden om WP te leren kennen, ik vind het uitzoeken van dingen op pc veel minder boeiend dan het schrijven van blogs :) .

 3. Ik heb ervaring met al de genoemde platforms:

  Blogger:
  - Het misten voor mij functionaliteit, vriendelijkheid en een prettige workflow. Al is het even geleden dat ik er een blog had en misschien is dat verbetert inmiddels? Ik vond de lay-out keuzes vaak niet professioneel genoeg destijds. De beperkingen in mijn wensen werden te vaak een probleem en dus wilde ik ruimere mogelijkheden. De achterkant beviel me niet helemaal als werkomgeving. Daarnaast had ik vooral het idee dat kleine prive-blogs via blogger bestonden en wist (of weet) ik eigenlijk geen grote professionele blogs die gemaakt worden met blogger? In ieder geval blogger beviel mij dus niet helemaal en dat maakten dat ik op zoek ging naar andere platforms.

  WordPress.com
  - Hier had ik meer plezier aan dan blogger, de achterkant sprak me mee aan tot mijn voorkeur. Daarnaast had ik enkele functionaliteiten die ik beter tot zijn recht kon laten komen, menu-stuctuur, managen van post, voor mij iets meer mijn voorkeur. Ik vind dit een prima platform om een goede beginnende blog te bouwen. Helaas is adsense niet toegestaan, dat is jammer. Daarnaast wanneer je plannen beginnen te groeien dan kun je een premium-wordpress.com account overwegen en dan krijg je wat meer functies, maar een premium wordpress.com-account haalt het lang nog niet bij de vrijheid van eigen gehoste wordpress.org. WordPress.com is wat duur in de premium features, voor wat meer mogelijkheden, maar nog steeds beperkingen, daarin haal je meer vrijheid (voor minder geld) in een eigen gehoste wordpress website. Ik wilde die absolute vrijheid...

  WordPress.org
  - Je moet wel een eigen hosting en een domein regelen, maar er zijn tegenwoordig zoveel hosting partijen met one-click wordpress installaties in het pakket dat het vaak een fluitje van een cent is. Het is alleen niet meer gratis, je betaald de hosting en je domein. WordPress zelf is wel gratis in eerste instantie. Het voordeel is hier voor mij absolute volledige vrijheid over je website. Je kan op zoek naar een gratis of (een betaalde - premium) lay-out voor je website, en extra functionaliteit aan je website toevoegen doordat er voor alles wel een plugin bestaat. (SEO, beveiliging, fotogalarij, calenders, wat dan ook..). Het nadeel voor mij: In eerste instantie lijkt het gratis, maar je betaald hosting en een domeinnaam, dat kan vaak goedkoop. Echter wanneer je langer bezig bent met je website en je website naar een hoger niveau wil tillen dan zul je zien dat er veel gratis plugins zijn, maar ook veel premium plugins (die vaak net mooier en beter zijn) en helaas worden die dan weer te vaak aangeboden tegen een maand of jaarabonnement en dus kunnen de kosten va je website stijgen. Daarnaast hebben al die plugins, layouts en het CMS updates, installatie, instellingen en onderhoud nodig en dus zit je opeens in de "technische skills" en ondanks wordpress een CMS is..... je zit ook in de technische skills te duiken wanneer je "content of layout" zich niet gedraagt zoals je dat wilt.....dan maar weer de scripts in.....PHP, CSS... code........kijken of er geen conflicten zijn met plugins.......kortom.....er wordt best beroep gedaan op de technische achterkant. Ondanks ik het een fijn platform vind, mijn focus wil ik hebben liggen op contect-creatie... en minder op alles hiervoor. Dit bracht me naar een andere partij..

  Squarespace:
  -Hosting, domein; check; afgebakende lay out keuzesdie er gewoon goed uitzien en werken zoals ik wil; check. Fijne achterkant, workflow, die me helpt met contect-creatie; yes. Het is niet de goedkoopste maar ook niet de duurste. Daarnaast geen plugins nodig voor wat dan ook.... dus geen zoektoechten, installaties, instellingen, updates en onderhoud, nope gewoon klik, done! Ofwel dit is mijn partijd van voorkeur for now!

 4. Hoi Nicole, wat een leuke en frisse template, ik had nog niet gezien. Echt leuk!
  Ja, jammer dat Blogger niet zo'n plugin heeft die makkelijk mijn post zo'n kunnen optimaliseren. Dat zou perfect zijn.
  Ik ben ook tevreden met Blogger ☻.

 5. Als je nu nog moet beginnen dan is WordPress inderdaad de standaard. Ik heb 5 jaar geleden gekozen voor Blogger en voor als het blog niet je werk is, voldoet het goed. Grootste voordeel is dat je oneindig veel foto's er op kunt zetten zolang ze maar onder een bepaalde grootte zitten.

 6. Het mooie van WordPress is dat de mogelijkheden letterlijk eindeloos zijn. Echt álles wat je maar kunt verzinnen kan met WordPress. Vaak is er een plug-in voor, soms zul je zelf moeten gaan programmeren (of het iemand anders voor je laten doen), maar het kan. Totale vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *