blog onder de loep

Eerste indruk: 'Dit is een Blogger blog'.

Mijn eerste indruk als ik Moestuinmania bezoek is: 'Dit is een blog op het blog platform van Blogger'. Dat is niet alleen goed zichtbaar aan de 'looks' maar ook aan het adres: http://www.moestuinmania.blogspot.com.

Tanja, de vrouw achter Moestuinmania heeft wel de header goed gepersonaliseerd. Bovendien weerspiegelt de header het onderwerp van het blog. De kleur van het blog doet dit ook: groen.

Onder de header vind ik een menu, met onder andere een link naar een 'about page'. Heel goed. Het enige dat nog ontbreekt aan het menu is een contact button. Bovenin de sidebar staat een foto van Tanja en een korte tekst en uitleg waar dit blog over gaat. Als lezer weet ik dus met wie ik te maken heb, en wat ik kan verwachten!

Ik moet een behoorlijk eind naar beneden scrollen voordat ik onderaan de homepage ben.

De H-tags op Moestuinmania: typisch voor blogger

H-tags vertellen zoekmachines hoe belangrijk een stuk tekst is. Je kunt ze vergelijken met krantenkoppen. De grootste en dikst gedrukte krantenkoppen zijn het belangrijkst. Daarna volgen tussenkopjes met de subonderwerpen. Een H1-tag is het belangrijkst, daarna volgt een H2-tag enz.

De ideale opzet van H-tags is:

 • Blogtitel op homepage: H1-tag
 • Titel blogpost op homepage: H2-tag
 • Titel blogpost op de individuele pagina van de post: H1-tag.
 • Blogtitel op de pagina van een individuele blogpost: H2-tag.

H-tags zijn niet opgetimaliseerd op Moestuinmania

Het blog Moestuinmania lijdt aan het euvel waar alle blogs met een standaard Blogger template aan leiden:

de H-tags zijn onlogisch en niet geoptimaliseerd.

Dat betekent onder andere dat de titels van de blogposts op Moestuinmania H3-tags hebben! En nog stommer: de titels van de widgets in de sidebar hebben juist weer H2-tags! Een H1-tag ontbreekt zelfs helemaal. Tanja heeft namelijk haar eigen header gemaakt. En als je je eigen image gebruikt als header in Blogger dan verdwijnt helaas de H1-tag van de blogtitel : (

Zoekmachines krijgen dus bijvoorbeeld de volgende boodschap: de titel van het widget 'Meest gelezen deze week' is belangrijker dan de titel van de post 'Zomerdromen in heel veel zakjes'.

Maar dat is niet de boodschap die je zoekmachines wilt geven!

Er zijn twee oplossingen: een andere template kiezen waarbij de H-tags wel geoptimaliseerd zijn. Of de H-tags zelf optimaliseren. Een voorbeeld van een Blogger template waarbij de H-tags geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines is: Avant Garde. Het is nog gratis ook. En Tanja is ook meteen van de Blogger look af.

avant garde
Klik op het plaatje voor meer info of om gratis te downloaden.

 

De diagnose van SEOQuake van Moestuinmania

1. Metadescription en keywords ontbreken

Een metadescription is het stukje tekst dat je ziet in de zoekresultaten. Die tekst is belangrijk. Want dat stukje tekst bepaalt vaak of mensen doorklikken naar je blog. Vul je het niet in, dan pakt Google meestal de eerste regels van je meest recente blog post. Dat zie je dus ook bij Moestuinmania:

metadescription

In de post 'Hoe voeg je een metadescription toe aan Blogger blogs' lees je hoe je dit kunt oplossen.

PageSpeed Insights

Anno 2016 is de laadsnelheid van een blog een belangrijk criterium van Google. Maar ook van bezoekers. Als je blog niet snel genoeg laadt, is de kans namelijk groot dat mensen weer wegklikken voordat ze goed hebben gekeken. Moestuinmania's laadsnelheid is niet slecht:

speed insights

Screen Shot 2016-01-27 at 14.55.08

Is Moestuinmania mobielvriendelijk?

Ik heb Moestuinmania gecontroleerd op mobiel vriendelijkheid met Google's eigen Mobielvriendelijke test.  En Moestuinmania is 'responsive'.

Conclusie over Moestuinmania

De look and feel van Moestuinmania is dat het een Blogspot blog is. Daar is niets mis mee. Maar als je serieuze plannen hebt voor je blog is het verstandig om een look te kiezen die niet direct het blogplatform weerspiegelt. Sterke punten zijn: de persoonlijke header, het menu en de profielfoto + heldere introductie in de sidebar.

Verbeterpunten Moestuinmania

 1. Voeg een contact button toe aan het menu en zorg dat die linkt naar een pagina met een contactformulier
 2. Voeg een metadescription toe. In deze post staat een link naar een uitleg hoe je dit doet.
 3. Kies een Blogger template met geoptimaliseerde h-tags. Lees hiervoor: Hoe kies je een goede template? Wil je geen andere template? Dan kun je ook de H-tags zelf optimaliseren.
 4. Kies een neutralere look, die niet zo sterk het blog platform weerspiegelt. Bijvoorbeeld het gratis template Avant Garde.
 5. De posts zijn vrij lang, en het deel voor de content is vrij smal. Ik zou kiezen voor 1 post op de homepage, zodat mensen niet zo'n eind hoeven te scrollen. Deze tip vervalt als je een template kiest dat alleen een korte samenvatting van een post op de homepage laat zien. Dan kun je meerdere posts op de homepage hebben.

N.B. Concurrentie voor de blognaam Moestuinmania

Er is concurrentie wat betreft de blognaam Moestuinmania. En die concurrentie heeft het adres moestuinmania.nl. Dit blog ziet er wat verwaarloosd uit en werd voor het laatst ge-update in september 2015. Maar zij hebben de Pinterestpagina met die naam: https://nl.pinterest.com/moestuinmania en het Twitterprofiel: https://twitter.com/moestuinmania. Deze accounts zien er niet echt bruisend uit.

Tanja heeft de Facebookpagina: https://www.facebook.com/moestuinmania.

Als ik Tanja was, en ik had serieuze plannen met Moestuinmania dan zou ik de domeinnaam moestuinmania.com claimen!

Kijk nu wat je kunt leren van het blog Eenvoudig Leven!

Vergelijkbare berichten

3 reacties

 1. Hoi Bloggelientje,
  Ontzettend leuk dat je mijn blog onder de loep wilde nemen!
  Toevallig heb ik zelf gisteren, waarschijnlijk terwijl jij met bovenstaande tekst bezig was, al zitten sleutelen aan mijn blog. Het ziet er inmiddels al meer naar mijn zin en wat professioneler uit.
  Onder andere heb ik ingesteld dat er per blog alleen een kort stukje op de startpagina te zien is. Je hoeft dus niet meer zo'n eind te scrollen voor je bij het volgende bericht bent!
  Jij geeft hierboven echter nog een aantal goede tips, waar ik zeker mijn voordeel mee zal gaan doen. Super!!

  Groetjes, Tanja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *