Op de Facebookpagina van Bloggen en loggen kreeg ik een mailtje van Elsa en Inge van het blog ElsaRblog. Ze hebben een mooie blog template, maar sinds ze die geïnstalleerd hebben is hun Domain Authority gedaald van 29 naar 26.

Ze vragen zich af of er een verband is met de nieuwe template, en of ze iets verkeerd hebben gedaan. Verder vragen ze zich af of hun blog geoptimaliseerd is, en wat er beter kan. Ze zouden daarom graag willen meedoen aan de rubriek Blog onder de loep.

Dat kan! Ik ben met hun blog, en vragen aan de slag gegaan.

Hier onder lees je mijn verslag.

ElsaRblog: eerste indruk homepage

Mijn eerste indruk van ElsaRblog is dat het er professioneel, en goed verzorgd uit uit ziet. Het blog heeft een hele mooie header, en er staat een informatieve tagline onder.

Op basis van die tagline verwacht ik dat dit een lifestyle blog is met vooral posts over eten. Het blog heeft een menu wat heel goed is. Maar het menu zelf vind ik een klein beetje verwarrend. Er zijn bijvoorbeeld recepten, maar er is ook een aparte rubriek getiteld Zoete recepten. En begrijp ik het goed dat er onder seizoenen ook weer recepten staan, maar dan geordend per jaargetijde?

De afbeelding in de header bestaat uit 3 cactussen. Als dit blog over lifestyle en vooral voeding gaat, zou ik dat element denk ik wat meer in de header afbeelding verwerken.

De homepage bestaat verder uit afbeeldingen. Als ik daar met de muis over heen ga verschijnt de titel van de post, en kan ik daar op klikken. Maar nu zie ik dat er ook andere onderwerpen behandeld dan voedsel, zoals interieur en knutselen. Dat is dan denk ik het lifestyle aspect!

Helemaal onderaan het blog kan ik zien dat het Blogspot blog is, maar dat is verder absoluut niet zichtbaar. Dit blog zou zo voor een wordpress.org blog kunnen doorgaan.

Ik zie dat de blog url nog geen https is. Dat is jammer, want anno 2018 is https toch wel belangrijk.

Onderaan bij de aanbevelingen vind je een link naar mijn post over hoe je https instelt voor een Blogger blog.

ElsaRblog: eerste indruk individuele post

ElsaRblog is een blog waarbij de homepage duidelijk anders is dan van een individuele post. Daarom ook even de eerste indruk van een individuele post.

Profielfoto hoog in sidebar

Header en menu zijn hetzelfde als op de homepage, maar supergoed op de individuele post pagina is de profielfoto van Elsa en Inge rechtsbovenaan in de sidebar. Dit is zoo belangrijk! Als bezoeker zie ik nu meteen met wie ik te maken heb, en wat ik kan verwachten op dit blog. Helemaal goed.

Social media buttons + share buttons

Er zijn social media buttons die het me makkelijk maken om het blog te volgen, en ik zie wat meer naar beneden ook de mogelijkheid van een gratis abonnement. Onderaan elke post vind ik share buttons, zodat ik hun posts makkelijk kan delen, en ik zie related posts. Top!

De diagnose van SEOQuake van ElsaRblog

De homepage van ElsaRblog krijgt een goed rapport van SEOQuake. De titel van het blog heeft een uitstekende lengte, evenals de metadescription.

Een duidelijk verbeterpunt is wel dat 17 van de afbeeldingen op de homepage geen zogenoemde alt-tag hebben. Dat is een gemiste kans, en heel weinig moeite om te verbeteren.

Om te kijken of er meer plaatjes zijn zonder alt-tag heb ik ook een individuele post bekeken met SEOQuake. Ook daar ontbreken alt-tags.

Stel dat iemand een plaatje van ElsaRblog wil pinnen dan zou dat er zo uitzien:

Zie je hoe onduidelijk dit is? Dit is dus een heel eenvoudig verbeterpunt.

SEOQuake geeft verder aan dat de metadescription bij een individuele post veels te lang is. Maar liefst 896 karakters. Dat is eenvoudig te verklaren: Elsa en Inge hebben simpelweg niet gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een aparte metadescription toe te voegen aan de post. In dat geval worden de eerste alinea's gewoon de metadescription. Ook dit is eenvoudig te verbeteren.

PageSpeed Insights van ElsaRblog

Google telt de snelheid waarmee je blog laadt mee als een criterium voor de waarde van je blog. Het is daarom belangrijk dat je blog snel laadt voor je positie in de zoekmachine resultaten.

Anno 2018 verwachten mensen dat een blog laad in 1 à 2 secondes.

Je kunt de laadsnelheid van een blog heel eenvoudig controleren met Google PageSpeed Insights. De minimale aanbevolen score is 85/100.

Laadsnelheid van homepage en individuele post op ElsaRblog

  • De homepage op ElsaRblog scoort 47/100 voor smartphones. En voor desktops 56/100.
  • De scores op een willekeurige individuele post zijn respectievelijk: 64/100 en 54/100

De laadsnelheid is dus helaas niet ideaal. Hoewel je duidelijk ziet dat bij een individuele post de laadsnelheid op een smartphone ruim voldoende is.

Een van de oorzaken van de relatief langere laadtijd zijn de afbeeldingen. Een manier om dit te verhelpen is door de afbeeldingen eerst te comprimeren voordat ze worden geupload naar het blog. Dat kan bijvoorbeeld met tinypng. Daarnaast zie ik onderaan zo al 3 widgets. Kritisch kijken naar het aantal widgets op een blog, en ze eventueel verwijderen kan de laadsnelheid verbeteren.

Is ElsaRblog smartphonevriendelijk?

Gezien de professionele vormgeving had ik niet anders verwacht dan dat ElsaRblog 'responsive' oftewel smartphonevriendelijk is.

Dat wil zeggen dat het blog zich aanpast aan het scherm van de bezoeker. Dit is heel belangrijk, want ook dit gebruikt Google als een criterium om de waarde van een blog te beoordelen.

Je kunt een blog heel eenvoudig testen met de Mobile-Friendly test van Google.

De antwoorden op de vragen van Elsa en Inge

Elsa en Inge hadden 2 concrete vragen:

  1. Heeft onze nieuwe blog theme onze Domain Authority negatief beïnvloed?
  2. Is ons blog goed geoptimaliseerd?

Ik zal de antwoorden op deze vragen hier onder geven.

Domain Authority: van 29 naar 26

Voor de mensen die niet weten wat Domain Authority is: het is een score die weerspiegelt hoe goed een blog het doet in de zoekmachineresultaten. Doe hoe hoger je domain authority hoe beter. De DA wordt maandelijks ge-update door Moz.

ElsaRblog ging van een DA van 29 naar 26.

Het goede nieuws is dat dit geen dramatische daling is. Tuurlijk is het niet leuk, maar het is ook weer niet alarmerend. Een daling van zo'n 2 tot 3 punten is geen reden voor paniek.

Eerste hulp bij een daling in domain authority

  1. Kies 2 blogs, die vergelijkbaar zijn met jouw blog. Houd van hun blogs en jouw blog maandelijks de domain autority bij. Heb jij last van een daling in DA? Kijk dan of je collega's er ook last van hebben. Is dat het geval, dan is de kans groot dat het niets met je blog te maken heeft, maar met een verandering in het algoritme voor DA.
  2. Check je blog op gebroken links. Veel gebroken links op een blog kunnen een negatief effect hebben op je domain authority. WordPress blogs hebben gratis plugins zoals Broken Link Checker. Blogspot blogs kunnen gebroken links zoeken met brokenlinkcheck.com.
  3. Ben je recent overgestapt op een andere blog theme? Het slechte nieuws is dat een nieuwe blog theme inderdaad een negatief effect zou kunnen hebben hebben op de domain authority van een blog. Als je eerst een heel duidelijke, overzichtelijke blog theme had, en je stapt over tot een stuk rommeligere look dan kan dit je DA score beïnvloeden. Maar het hóéft niet. En aangezien Elsa en Inge een professioneel blog theme gebruiken lijkt me de kans niet zo groot dat dit hier het geval is. Niettemin, zou ik als ik hen was dit probleem voorleggen aan Pipdig (de theme designers), en vragen wat zij zeggen.

Is ElsaRblog voldoende geoptimaliseerd?

ElsaRblog is goed geoptimaliseerd, maar er is wel wat ruimte voor verbetering. De titel en metadescription van de homepage zijn optimaal, maar de metadescription bij losse posts kan beter. Ook kan de laadsnelheid beter.

Conclusie en aanbevelingen voor ElsaRblog

Hier onder een overzicht/samenvatting van de dingen die Elsa en Inge kunnen doen om hun blog nog beter te maken.

Hun Blogger blog ziet er qua vormgeving prachtig en professioneel uit. Ook zijn de titels van de posts goed geoptimaliseerd, iets dat soms een probleem is bij Blogger blogs. Bij ElsaRblog verschijnt de titel van de blogpost keurig voor de titel van het blog.

Verbeterpunten

  1. Alt-tags toevoegen aan afbeeldingen. Dat doe je als volgt: klikt op de afbeelding in de post. Dan verschijnen er onderaan allerlei links. Je klikt op 'Properties'. Dan opent zich een venster, en daarin vul je de alt-tag in:blogger blog
  2. Metadescriptions gebruiken bij individuele posts. Hier onder een afbeelding van een post: de rode pijl wijst naar de plek waar je de metadescription voor een individuele post kun intypen:blogger blog
  3. Comprimeer afbeeldingen voortaan eerst voordat je ze upload naar je blog. Dat kan met tinypng. Zo nemen ze minder tijd en plek in op het blog.
  4. Kijk eens kritisch naar de hoeveelheid widgets/gadgets op het blog. Ik zie bijvoorbeeld zo al 3 buttons staan, die ergens naar toe linken. Het Instagram widget is bovendien twee keer aanwezig op individuele posts: een keer in de sidebar en onderaan. Haal dit widget in ieder geval 1 keer weg.
  5. Verwerk het element voeding meer in de afbeelding in de header.
  6. Ruim het menu op. Er zijn nu 4 'tabs' die allemaal naar recepten leiden: Recept, Zoete Recepten, Index en Seizoen. Of geef ze andere namen zoals Recepten op alfabet, Recepten per seizoen, Recepten Ontbijt/lunch/diner. Of maak 1 tab Recepten, en orden alle andere links naar recepten daar onder. Maak een aparte tab voor Interieur.
  7. Verander de tekst van de cookies popup van Spaans (?) in Engels of Nederlands.
  8. Verwijder of repareer gebroken links. Je vindt de gebroken links bijvoorbeeld met brokenlinkchecker.com.  Ik heb ElsaRblog gecheckt en er werden 85 gebroken links gevonden.
  9. Stuur een mailtje naar Pipdig en vraag naar hun mening over de daling in DA en een mogelijk verband met de nieuwe blog theme.
  10. Zorg dat je goede kwalitatieve links naar ElsaRblog krijgt. Dat kan bijvoorbeeld door gastartikelen te schrijven voor andere blogs met een hoge DA.
  11. Gebruik de mogelijkheid die Blogger nu biedt om van http naar https te gaan! Dat is goed voor je SEO en straalt extra professionalliteit en betrouwbaarheid uit. In deze post vertel ik hoe je dit heel makkelijk in 4 stappen doet!

Zijn er nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze post? Stel ze dan gerust in de comments!

Kijk nu wat je kunt leren van het blog Eenvoudig Leven! en van Pippi's Hometown.

Vergelijkbare berichten

7 reacties

  1. Kan ik mij ook opgeven voor mijn blog onder de loep? Ik ben heel benieuwd wat een professioneel iemand hiervan vind. Zeker nadat ik in december over ben gestapt naar een nieuw thema!

  2. Hi, ik heb me al een keertje eerder aangemeld voor de blog onder de loep maar ik heb inmiddels wat dingen aangepast en verbeterd dus ik ben heel erg benieuwd hoe het er nu voor staat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *