Hoe maak je van bloggen een bedrijf: freelance blogger worden
Bloggen wordt regelmatig ‘dood’ verklaart. Op dit moment is het Instagram dat het nieuwe bloggen wordt genoemd. Maar Danny ziet bloggen nog helemaal zitten. Hij schreef onderstaand enthousiast artikel waarin hij ingaat op de vraag:
Hoe maak je van bloggen een bedrijf?
Ik vind vooral zijn idee dat je voor anderen blogt interessant. Bijvoorbeeld als externe blogschrijver oftewel als freelance blogger blogposts schrijven voor een bedrijf.
Hoe maak je van bloggen een bedrijf?
Wat ik al wist, is in een recent onderzoek bevestigd: bloggen is onverminderd populair. Er zijn wereldwijd meer dan 500 miljoen blogpagina’s en dit cijfer groeit maar door. Bedrijven posten gemiddeld 1 tot 2 keer per week een blog en zeker 80% van deze posts zijn geschreven door een externe blogschrijver. Door jou, misschien?
Tip 1: Alles heeft een ritme, ook bloggen
Om van bloggen jouw bedrijf te maken, moeten je blogs in orde zijn. En dat is nog niet zo makkelijk. Foutloos Nederlands schrijven lijkt een eerste vereiste en natuurlijk is een spelfout slordig, maar daar biedt een spellingcontrole uitkomst.
Veel belangrijker is de cadans van jouw tekst. Leest het een beetje lekker? Zit er een goede opbouw in je tekst en haken de lezers niet af na een eerste alinea? ‘Cadans’ is geen optie in je taakbalk in Word, je komt hier door het veel te doen en de kunst af te kijken.
Tip 2: Bloggen is weten wat je doet
Een blog is niet zomaar een verhaaltje. Het is een kans om je lezer te onderwijzen. Om je nieuws te delen, je kennis over een onderwerp over het voetlicht te brengen en jezelf als expert neer te zetten. Echter, dan moet je artikel wel gelezen worden. Zorg er daarom voor dat je artikelen echt waardevol zijn, zowel voor de lezer als voor de zoekmachine.
Geen lappen tekst met hier en daar een keyword, daar trapt Google allang niet meer in. Ga voor echte, originele content die de lezer wijzer maakt. Heb je dit voor elkaar? Ga dan aan de slag met je ranking in Google. Kies voor slimme titels, sterke subkoppen en goede teksten, maar lever geen kwaliteit in als het op de inhoud aankomt!
Tip 3: Kies goed waar je over blogt
Ben je klaar om voor een klant aan de slag te gaan? Zorg er dan voor dat die eerste ervaring succesvol is. Naast dat het jezelf de moed geeft om door te gaan, is er maar één kans om een eerste indruk te maken. Kies voor een opdracht die je aankan. Een onderwerp dat je ligt en een toon die bij je past. Het uitbreiden van je klantenbestand kan op een later moment, die eerste klus doe je maar één keer.
Tip 4: Het is niet alleen bloggen helaas
Administratie is meestal niet favoriet bij een creatieveling, maar toch een belangrijk punt als je een bedrijf start. Maak het zo overzichtelijk mogelijk en begin bij het begin. Zorg dat je weet hoe je ervoor staat op financieel gebied.
Heb je opstartkosten in de vorm van een laptop of een werkplek? Ben je in de gelegenheid die kosten zelf te dragen of wil je geld lenen voor een investering? Heb je helder hoe vaak je gaat factureren, ben je bekend met de afdrachten en heb je al een zakelijke rekening geopend?
Zorg dat je agenda niet overvol loopt met leuke klussen, maar blok elke week een uurtje in je agenda om na te gaan of je alles nog op de rit hebt. Maandelijks hou je een dag vrij om de grote administratieve zaken te regelen. Met deze administratieve blokken in je agenda, hou jij je hoofd verder vrij om je creatieve geest vrij spel te geven.
Ben jij een bedrijfsblogger of wil je dit zijn?
Laat je niet tegenhouden door de hoeveelheid blogs die er al zijn. Ja, het aantal blogpagina’s neemt toe. Maar het aantal zoekopdrachten ook! Er is ruimte voor jouw stem, dus claim jouw plekje in de 80% en maak van de leukste hobby het beste bedrijf.
Nawoord: Freelance blogger worden
Freelance blogger wil zeggen dat bedrijven jou kunnen inhuren voor het schrijven van blogposts voor hun website. Dat is dus een andere manier van bloggen dan zelf een blog beginnen. Het is een invalshoek die ik zelf nooit echt overwogen heb.
Het grote voordeel als freelance blogger is dat je geen kosten voor hosting hebt, en je niet druk hoeft te maken over de technische kanten en het onderhoud van een blog. Een nadeel lijkt me dat je minder vrijheid hebt om te schrijven op je eigen manier.
Hoe vind je opdrachten als freelance blogger?
Op de website hoofdkraan.nl kwam ik diverse oproepen tegen waarin een freelance blogger wordt gezocht. Hieronder een voorbeeld van zo’n oproep:
‘Beste, Wij zoeken iemand die 2x per maand een SEO vriendelijke blog kan maken. Het is voor een klusplatform waarbij consumenten een klus kunnen plaatsen en vakmannen/vrouwen reageren. Stijl mag lekker laagdrempelig in de jij/jouw versie zijn. Blog met relevante informatie voor de consument met bijvoorbeeld tips tijdens verbouwingen.’
De budgetten variëren van 40 euro per uur tot budgetten van 1000 tot 2000 euro. Maar let op: de meest recente opdracht is uit maart 2023….
Wat verdien je als freelance blogger?
Op de site KimTikt noemt Kim de volgende tarieven:
- 200,- voor een blog tussen de 500-700 woorden (inclusief zoekwoordenonderzoek)
- 225,- voor een blog tussen de 700-1000 woorden (inclusief zoekwoordenonderzoek)
Dat geeft toch een beetje een indruk.
Tot slot
Als jouw blog inkomsten na de HCU dramatisch zijn gedaald, dan zou geld verdienen als freelance blogger wellicht een oplossing zijn?
Zou jij freelance blogger willen worden?
Comments
Hoe maak je van bloggen een bedrijf: freelance blogger worden — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>