Webdesign voor beginners: is het wat?
Er zijn zoveel boeken over een blog beginnen dat het soms lastig is om te weten welke je het beste kunt gebruiken. Op Bloggen en loggen heb ik verschillende boeken over bloggen besproken, en deze week is Webdesign voor beginners aan de beurt. Wat design is ook een onderdeel van bloggen.
Webdesign voor beginners
Webdesign voor beginners is een boek met een identiteitscrisis, want het ziet er meer uit als een tijdschrift dan als een boek. Op de voorkant staan allerlei veelbelovende kreten:
- Ontwerp en bouw de perfecte website
- Leer HTML en CSS
- SEO onder de knie
- Haal alles uit WordPress
- Stap-voor-stap je eigen site
Klinkt goed! Dus laten we eens kijken of Webdesign voor beginners die beloftes waar maakt!
Webdesign voor beginners: opzet van het boek/tijdschrift
Webdesign voor beginners bestaat uit 5 hoofdstukken:
1. Bouw een site
Het hoofdstuk bouw een site begint echt vanaf de basis. Ze leggen bijvoorbeeld zelfs uit wat de standaard anatomie van een site/blog is. Denk aan logo, content, footer, header, imageslider en zijbalk. Na de algemene uitleg volgt een technisch deel, waarin je met behulp van hun uitleg een basis-layout met HTML 5 en CSS gaat programmeren.
Maar wie gebruik maakt van een CSM systeem als WordPress en Blogger kan dit hoofdstuk dus wel overslaan. Want dan heb je dit niet echt nodig.
2. WordPress
Het hoofdstuk over WordPress gaat over wordpress.org.Versie 4.7 om precies te zijn. Inmiddels is er al een nieuwere versie. Bloggen en loggen gebruikt bijvoorbeeld WordPress 4.9.5. Dat is ook meteen het grootste nadeel aan boeken over bloggen en webdesign: ze verouderen waar je bij staat. Maar dat wil niet zeggen dat de informatie over WordPress.org niet interessant is om te lezen. Wat ik bovendien leuk vond is dat ze diverse WordPress.org themes laten zien. Verder geven ze informatie over 8 essentiële plug-ins, waarbij het me opviel dat ze Disqus noemen als comment systeem. Zelf ben ik daar niet zo’n fan van.
Je vindt ook een tutorial over het creëren van een WordPress blog voor mensen met een eigen domeinnaam en webruimte. Vervolgens vind je handige informatie over de werking van het WordPress dashboard en de dingen die je allemaal kunt doen.
3. Wat is SEO
Ze leggen niet uit wat SEO eigenlijk is. Wedesign voor beginners praat vooral over het belang van SEO voor je blog. Ze benadrukken nobrnfirn dat je SEO moet betrekken in het design van je log. Hun advies is:
‘Houd je site zo plat mogelijk en zorg ervoor dat vanaf de homepgina iedere pagina binnen drie kliks te bereiken is’
Daarnaast geven ze 3 tools die je kunt gebruiken om je SEO te optimaliseren.
Verder geven ze in dit hoofdstuk informatie over het gebruik van Google Analytics en hoe je meer bezoekers kunt trekken.
4. Photoshop & Graphics
Zoals de titel van dit hoofdstuk al zegt, gaat het over het gebruik van Photoshop. Als je nog nooit met Photoshop hebt gewerkt, kun je aan de hand van een tutorial bijvoorbeeld een header of achtergrond voor je blog ontwerpen. Heb je geen Photoshop, dan is dit hoofdstuk niet zo interessant voor je.
Zelf gebruik ik overigens altijd PicMonkey!
5. Verbeter je site
Dit hoofdstuk van Webdesign voor beginners behandelt het belang van kleuren op je blog. Met kleur roep je een bepaalde stemmig of sfeer op. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn en er gebruik van te maken op je blog.
Daarnaast is er een vrij technische workshop waarin wordt uitgelegd hoe je een uitklapmenu met CSS en Font Awesome maakt. Verder leggen ze uit hoe je een winkelmandje toevoegt aan je website en is er een hoofdstuk over een nieuwsbrief maken met behulp van MailChimp.
Aan het eind van van Webdesign voor beginners staat nog een verklarende woordenlijst.
Mijn concusie over Webdesign voor Beginners
Ben je een beginnende blogger? Of heb je nog geen blog, maar wil je er eentje maken op wordpress.org? Dan is Webdesign voor beginners een prima boek om in huis te hebben. Het biedt basiskennis en helpt je bovendien je wordpress.org blog op te zetten. Met zo’n 167 bladzijden is dit boek bovendien niet te overweldigend, en het is praktisch.
Heb je al een blog? Dan zul je waarschijnlijk weinig nieuws vinden in Webdesign voor Beginners. Je zou het dan kunnen gebruiken als een soort checklist, om te kijken of je wel alles uit je blog haalt wat er in zit. Lees het door, kijk wat je al doet, en waar je misschien nog kansen laat liggen.
Mijn enige verbeterpunt van Webdesign voor Beginners is de vrij drukke vormgeving. Het boek komt op mij vrij hectisch over, met veel verschillende kleuren en plaatjes.
Praktische informatie over Webdesign voor Beginners
Webdesign voor Beginners is een uitgave van F&L Publishing Group. Als ik dat opzoek kom ik terecht bij een online tijdschriftenshop. Webdesign voor beginners blijkt dus inderdaad een tijdschrift te zijn dat eruit ziet als een boek.
Als ik de titel op zoek op die website leidt dit naar een 404-pagina.
Lekker dan.
Webdesign voor beginners is dus niet eenvoudig aan te schaffen. Zelf haalde ik uit de bibliotheek. Dus mocht je interesse hebben in dit boek/tijdschrift dan is de bibliotheek denk ik je beste optie.
Heb in oktober 2017 nog wat tijdschriften (abonnement) en speciale uitgaves besteld bij F&L. Nooit gekregen en ook nooit geld teruggekregen, ondanks tientallen mails. F&L bleek achteraf al failliet te zijn. Nu iets met een onduidelijke doorstart, maar ik zou er dus niet aan beginnen…