stoppen met bloggen

Vorige week schreef ik een post over redenen om te bloggen. Terwijl ik die post schreef bedacht ik me ineens:

'Er zijn natuurlijk ook redenen om te stóppen met bloggen!'

En die zet ik vandaag voor je op een rijtje!

10 Redenen om te stoppen met bloggen

1. De koek is op

Een reden om te stoppen met bloggen is het gevoel dat je niets meer te zeggen hebt. Zo ken ik een mamablogger die blogde over het ziekteproces van haar dochter. Toen haar dochter weer op de been was, doekte ze haar blog op. Haar verhaal was verteld. Een zelfde soort fenomeen zie je ook bij mensen met schulden. Ze beginnen een blog om zichzelf te motiveren uit de schulden te komen, en om feedback en steun van andere mensen te krijgen. Is het doel bereikt, dan verliest zo'n blog zijn functie. In zo'n geval is het fijn als je had gekozen voor gratis bloggen, want dan speelt geld geen rol bij doorgaan of stoppen.

2. De buren, familie en vrienden lezen mee!

Sommige bloggers voelen zich niet meer vrij om te schrijven wat ze willen omdat vrienden en bekenden hun blog ontdekt hebben. En doordat ze het gevoel hebben dat ze voortdurend op hun woorden moeten letten gaat de lol van het bloggen er helemaal af. Met uiteindelijk een gevoel van: 'Laat maar! Zo is er niks meer aan.' Soms zie je dat ze later opnieuw een blog beginnen, maar dan anoniem.

3. Nare comments

Bijna elke blogger krijgt helaas wel eens te maken met zogenoemde trollen. Dat zijn nare mensen die het tot hun levenstaak hebben gemaakt om andere mensen online af te branden. Ongehinderd door enig medeleven, realiteitszin of fatsoen spuien ze valse comments op blogs. Het komt gelukkig niet vaak voor, maar als het erg vaak gebeurd besluiten sommige bloggers hun blog aan de wilgen te hangen. Want de lol is er af.

4. Mijn man vindt het niet meer goed!

Na twee feministische golven zou je het anno 2017 niet meer verwachten, maar er zijn vrouwen die van hun man moeten stoppen met bloggen. Zo'n partner vindt het bijvoorbeeld vervelend dat zijn vrouw privé zaken deelt op internet. En voor sommige mannen is dat zo'n grote issue dat hun vrouw er dan maar mee stopt.

5. Bloggen is niet meer leuk

Deze hoor ik relatief vaak. Dit type blogger neemt vaak van te voren al eens een soort sabbatical van het bloggen. Als ze definitief stoppen wordt vaak als reden genoemd dat ze het oorspronkelijke doel van hun blog uit het oog zijn verloren. Ze begonnen ooit voor de lol en het plezier, maar zijn gaandeweg commerciëler geworden. Met als gevolg posts waar ze niet meer hun hart en ziel in kunnen leggen, waardoor bloggen uiteindelijk een vervelende klus is geworden. Dit kan dus erg worden, dat ze er helemaal mee stoppen.

6. Bloggen is dood! Lang leve vloggen.

Ongeveer elk jaar verklaart wel één of andere marketing goeroe dat bloggen 'dood' is. Bloggers die dit geloven stappen bijvoorbeeld over op Instagram of gaan vloggen. Persoonlijk geloof ik niet dat bloggen ooit zal verdwijnen. Er zullen namelijk altijd mensen zijn die liever tekst lezen dan een filmpje kijken. Ik ben er een van : )

7. Persoonlijke groei en ontwikkeling

Soms paste een blog bij een bepaalde periode in je leven. Een goed voorbeeld hiervan is Cynthia Schultz van het populaire Miss Lipgloss. Zij begon op zestienjarige leeftijd met bloggen en werd een gigantisch succes. Maar uiteindelijk stopte ze met haar blog omdat ze toe was aan iets nieuws. Uiteindelijk resulteerde dat overigens in een nieuw blog : ) Maar met een ruimere insteek.

Mamabloggers kunnen hier ook tegenaan lopen. Als mamablogger blog je al gauw over blog onderwerpen als slapen, babyvoeding, buggy's, kinderkleertjes, autostoeltjes etc. Maar wat als je kind ouder wordt? Dan is het de kunst om als mamablogger door te groeien, en je te ontwikkelen zodat je blog interessant blijft.

8. Onzekerheid: niemand vindt mijn blog de moeite waard

Het is een gevoel dat denk ik bijna iedere blogger wel eens heeft. Het gevoel: 'Ben ik wel interessant genoeg? Is mijn blog wel interessant genoeg? Zit hier wel iemand op te wachten?' Als je dan ook nog eens weinig bezoekers hebt en nauwelijks of geen comments dan kan dat vervelend voelen. Zo vervelend dat je denkt: 'Ik kap er mee!'

9. Je post alleen nog berichten van: 'Sorry dat ik zo lang niet hebt geblogd.'

Veel mensen beginnen vol goede moed aan een blog, maar vinden het vervolgens toch lastig om regelmatig te posten. Met als resultaat dat er gemiddeld 1 keer in de 3 maanden een post verschijnt met excuses dat ze zo lang niet geblogd hebben. Persoonlijk vind ik dit een hele goede reden om te stoppen met bloggen ; )

10. Je blog bezorgt je stress!

Teunie Luijk van Eenvoudig Leven kreeg stress van haar blog. Ze kreeg zoveel reacties op haar posts en wilde die allemaal zo goed beantwoorden, dat haar blog zwaar begon te wegen. Uiteindelijk heeft ze het zo opgelost, dat ze de comments heeft 'uitgezet'. Normaliter zou dit de dood van een blog betekenen, maar Teunie blogt succesvol door.

Een andere oorzaak van blog stress kan zijn het gevoel dat je nodig weer een  post moet publiceren. (Zie ook punt 9). Bloggen is niet langer leuk, maar voelt als een extra belasting in een toch al druk bestaan. Stoppen met een blog kan dan zelfs een opluchting zijn.

Conclusie

Een blog beginnen is leuk. Er zijn vele redenen om te bloggen, maar in deze post gaf ik juist 10 redenen om met bloggen te stoppen. Persoonlijk verwacht ik nooit te stoppen met bloggen, want ik vind het veel te leuk en fijn om te doen. Bloggen herbergt alles wat ik leuk vind om te doen: schrijven, research, nieuwe dingen ontdekken, kennis delen en andere mensen leren kennen.

Leestip: beginnen met bloggen.

Wat zou voor jou een reden zijn om te stoppen met bloggen?

Vergelijkbare berichten

24 reacties

 1. Ik moet het leuk blijven vinden om te bloggen vooral. Andere redenen die je noemt kunnen daar een oorzaak van zijn, maar als ik er geen plezier in heb doe ik iets niet goed.
  Ik krijg nu nog niet echt betaalde opdrachten, wel soms een product en ik heb me daarom ook voorgenomen alleen dingen aan te nemen waar ik echt achter sta en niet omdat ik het gevoel heb dat ik moet. Dan wordt mijn blog niet leuker of beter.

 2. Grappig dat je dit nu post. Ik heb afgelopen weken weer erg zitten twijfelen of ik nog doorga (en nog steeds!), omdat ik veel last heb van trollen. Althans, het zijn er niet zoveel, maar doordat ik momenteel niet zo lekker in mijn vel zit hebben die trollen met hun lelijke opmerkingen veel vat op me.

  1. Wat vervelend dat je last hebt van trollen Daantje. Laat je alsjeblieft niet door dat vervelende volk het plezier in bloggen ontnemen. Als je hun ip-adres hebt kun je ze van je blog blokkeren.

   Maar houd vooral in gedachten dat wat ze zeggen flauwekul is. Ergens is het heel sneu dat zo'n trol het blijkbaar nodig heeft om andere mensen af te branden. Ik denk niet dat je dan een erg gelukkig leven leidt.

   Houd vol en stop niet met bloggen als je er plezier aan beleeft!

 3. Bij blogspot kan je toch ook comments weghalen, per bericht uitschakelen of een IP-nummer blokkeren? Het valt me op dat trollen vooral over een enkel bericht vallen en dan is het (tijdelijk) uitschakelen van de reacties onder dat ene bericht erg effectief.

  Zelf heb ik maar 1 zware trolaanval gehad vanuit een school. Dat was nog toen ik op webminlog zat. Neem aan dat een stel leerlingen daar mee bezig was. Per 20 seconde kreeg ik een reactie van hen. Toen het me teveel werk werd om dat allemaal te verwijderen heb ik eerst maar eens hun IP-nummer geblokkeerd. Werkt dus ook goed.

 4. Laat ik nou eerst hebben gedacht dat je ging stoppen met "bloggen en loggen" maar gelukkig is dat niet zo.ik ben ook nog niet zo lang wakker.
  Maar ik snap goed dat je om een van de door jou genoemde redenen er de brui aan geeft.

 5. Voor mij is punt 9 een reden. Ik herken gewoon helemaal wat daar staat. Ik neem me iedere keer weer voor dat ik vaker een blogpost ga schrijven en iedere keer schrijf ik dan net 1 post of zo. Daarna gebeurt er weer niks.

 6. Het leek even of je een afscheid aan ging komdigen. Blijkbaar was ik ook nog niet zo wakker. Geen tijd hebben naast je 40-urige werkweek is ook een aardige reden

 7. Ik denk dat reden 4 (mijn man wil het niet) best wel eens een goede reden kan zijn. Heel veel bloggers hebben een persoonlijk blog, zo persoonlijk dat ze je het gevoel geven dat je hen persoonlijk (als in een real life vriendin) kent. Sommige delen écht alles, hangen zelfs de vuile was buiten, zeg maar. Ik weet van mijn man dat hij daar absoluut niet op zit te wachten, want mijn privé is ook zijn privé. Ik denk dat persoonlijke bloggers heel goed moeten bedenken wat ze wel en wat ze niet willen/kunnen delen.
  Voor mij zou de reden 'De koek is op' een goede reden kunnen zijn. Ik kan me indenken dat ik op een gegeven moment wel uitgeblogd zal zijn. Maar als dat gebeurt dan zal ik er een 'statische' website van maken, omdat ik hoop dat alles wat er dan opstaat interessant genoeg zal om eens terug te lezen.

 8. Ik dacht ook: die stopt met bloggen!
  Maar heb je zelf ook al eens last gehad van trollen?
  Lijkt me heel naar, je bent machteloos.

 9. Als het echt amper nog gelezen zou worden zou ik het minder interessant vinden. Maar anderszijds is bloggen zo'n passie, dat ik stoppen wel als laatste optie zou kiezen..

 10. Ik heb er zelf ook weleens over gedacht om te stoppen met bloggen. Vooral omdat ik nu twee websites heb met uiteenlopende onderwerpen. Ik vind het persoonlijk niet meer erg als ik niet meer drie keer per week een artikel online zet, zolang ik het maar leuk vind om het artikel te schrijven. Tenslotte vind ik het belangrijk dat je het doet voor jezelf, niet omdat een ander het van je verwacht etc.

 11. STOPPEN..... Ja , tijdelijk. Ik word opgejaagd met ideeën door Muis&Muis.
  Tekeningen gaan te snel t.o.v. de tekst. Daarom straks een 'verplichte' tijdelijke stop om
  bij te komen en mijn teksten voor september te schrijven.
  Maar het is een tijdelijk stop, .... punt 11.

 12. Als ik ooit zou stoppen, zou het vanwege punt 1, 4 of 8 zijn. Voor nu vind ik het heel leuk om te doen, maar wie weet stop ik eens. Ik denk altijd dat ik geen nieuwe leuke onderwerpen meer kan verzinnen, maar tot nu toe lukt het me nog wel!

 13. Zo voor de zomervakantie denk ik ook wel; hoe ga ik dit doen? Heb ik nog wel zin om te bloggen en inderdaad, wie zit er überhaupt op mijn blog te wachten? : ) Maar als ik dan weer bezig ben, besef ik weer hoe leuk ik het vind. Uiteindelijk doe ik het toch voor mezelf!

 14. ik dacht die eindigt met : ik stop er mee haha. mijn ex en mijn ouders vinden/vonden dat ik er ook te veel mee bezig was ook omdat het niet super veel opbrengt. maar ik spiegel het terug met hun eigen hobby's

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *