de blog blues
Laat me alleen. Ik heb de Blog Blues.

Ken je dat, dat je je hart en ziel in een blog post gooit?

Je dóet je research.

Je schríjft dat artikel.

En dan druk je met wild kloppend hart druk op 'publish'.

En je denkt: 'Nú gaat het gebeuren! Nu zullen de comments binnenstromen. Nu zullen de bezoekers komen! Want deze post is het helemaal. Ik weet het gewoon zeker.'

Waar blijft iedereen?

En dan gebeurt er niks.

Van narigheid neem je een kijkje bij een collega blogger. Ze heeft 30 foto's geplaatst van haar tuin. Gapend scroll je langs al die foto's en vervloekt de saaiheid van haar post en het feit dat ze ze allemaal onder elkaar heeft gezet.

Maar dan kom je bij haar comments. De rij comments is nog langer dan haar rij foto's! 104 comments tel je tot je verbijstering.

En je denkt nog maar 1 ding: 'Hoe kan dat nou?! Ik schrijf een intelligente, leuke post over een interessant onderwerp, en geen hond boeit het. Maar een post met tig tuinfoto's is wel populair. Ik snap het niet. Wat doe ík fout?!'

Ken je dat?

Dan heb je last van de Blog Blues.

De Blog Blues

Bijna iedere blogger krijgt er wel eens mee te maken: de Blog Blues. Hoewel er enkele gelukkigen zijn die moeiteloos bezoekers aantrekken. Die krijgen een blog cadeau, denken: 'Ach laat ik het eens proberen,' en worden een gierend succes.

Voor hen is deze post niet.

De Blog Blues komen in verschillende vormen:

 • Teleurstelling over gebrek aan respons op je posts
 • Geen inspiratie meer
 • Zingevingsproblematiek: 'Waar doe ik het allemaal nog voor?!'
 • Depressie: iedereen is populairder dan ik
 • Afgunst en jaloezie: Waarom zij wel, en ikke niet?! Het is niet eerlijk.' In dit geval lijd je ook nog aan het Calimero Syndroom.

Eerste Hulp bij de Blog Blues

Step away from the computer!

Als je last hebt van de Blog Blues is het goed om even afstand te nemen. Sluit dat venster met je statistieken! En ook je mail. Kijk voorlopig niet meer of er comments zijn binnengekomen. Ja, jij ook! 'Stap weg van het scherm! Nu.' Maak een wandeling, lees een boek, ga in ieder geval even iets heel anders doen.

Terug naar de bron

Bedenk ondertussen waarom je ook alweer met bloggen begon. Wat was je oorspronkelijke motivatie? Bepaal voor jezelf of dit nog steeds je belangrijkste drijfveer is. Vaak kan dit helpen om minder belang te hechten aan comments, oftewel wat anderen van je vinden!

Stop met vergelijken

Stop met jouw blog te vergelijken met andere blogs. Andere blogs kunnen je inspireren en motiveren. Maar als ze je deprimeren kun je ze beter een maand lang niet meer bezoeken!

Neem actie

Neem actie! Zet sociale media in om je blog te promoten. Had je nog geen sociale media, omdat je ze stom vindt? Dat snap ik helemaal. Maar dit is het geval: als blogger kun je eigenlijk niet meer om sociale media heen. Dus maak die persoonlijke Facebookpagina, én een zogenaamde Facebookpáge van je blog. Zo kun je gratis je blog onder de aandacht brengen bij meer mensen. En kies nog 2 andere social media platforms om actief op te worden.

En dan klik ik nu met kloppend hart op 'publish'! Nú gaat het gebeuren! Ik zet met ingehouden adem te wachten.

Laat me niet stikken ; )

Vergelijkbare berichten

12 reacties

 1. Een noodkreet als deze kan natuurlijk niet zonder reactie blijven :-)

  Als ik dit lees, staat het zonnetje te stralen op het hoogste punt en draait de ijscoboer in de straat overuren. Half Nederland zit op een terras of ligt aan het strand. Om van de blues te genezen. Even een vrolijk tuintje liken via de smartphone gaat dan nog net... Als ik jou was zou ik een vergelijkbaar kuurtje nemen. Frisse lucht is vaak het beste medicijn tegen de blues :-)

  Maar even zonder gekheid: ik ben een trouwe lezer (ik volg je via bloglovin), maar heb nou eenmaal niet altijd de behoefte om te reageren met een comment. Je tips zijn vaak ontzettend nuttig en ik heb veel van je geleerd. Ik zou dus zeggen, volg je eigen advies op: ga naar buiten, geniet en relativeer, en laat die social media even lekker zitten, morgen is er weer een dag!

 2. Nou, dank je wel voor deze post, dit is precies wat ik de laatste tijd ook voelde, een enorme blog blues. Daarom ben ik ook, al dan niet tijdelijk, gestopt, even afstand inderdaad en terug naar de werkelijke wereld, om weer eens creatief te doen, te tuinieren, meer in het huishouden te doen, meer te bakken, meer te lezen, meer te wandelen, i.p.v. me in beslag genomen te voelen door het bloggen, het moeten publiceren van een bericht, het lezen van de ontelbare blogs die ik volg en vooral, inderdaad, het gevoel waarom ik het in hemelsnaam doe. Ik ben nu een maandje zonder en voel het een beetje als een bevrijding... :-)

 3. Wat een goede adviezen! Zelf ben ik nog maar net begonnen met bloggen (april 2014) dus blog blues heb ik nog niet ondervonden. maar ik kan me dit gevoel wel goed voorstellen. Bedankt voor je post :)

 4. Leuk en informatief blog. Die Blues komen mij bekend voor. Ik ben een beginnende blogger maar het gaat mij allemaal niet snel genoeg. Ik bedenk mij dan regelmatig waarom ik ben begonnen met bloggen..... en ben dan weer geïnspireerd.
  Hulpvraagje.... Waarom komt mijn blogfoto niet in beeld bij de comments? :) Alvast dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *