RSS-feed: wat is het, en wat heb je er aan?
Een tijdje terug vroeg een bezoeker van Bloggen en loggen om een artikel over een RSS-feed.
Voor de kijkertjes thuis die niet weten wat dat is: RSS staat voor Rich Site Summary. Het wordt ook wel Really Simple Syndication genoemd. Syndication is een moeilijk woord voor delen. Snap je het nog steeds niet? Heel begrijpelijk! Lees dan deze post voor meer uitleg!
Na het lezen van deze post weet je:
- Wat een RSS feed is,
- Waarom je er eentje nodig hebt als blogger
- Waar je de jouwe kunt vinden!
Wat is een RSS feed?
Waar het op neerkomt is dat een RSS jou even een seintje geeft wanneer er iets nieuws staat op een blog. Dat kan op twee manieren:
1. RSS-Reader
Via een zogenaamde RSS-reader. In plaats van naar je blog, gaat je lezer dan naar bijvoorbeeld de RSS-reader Bloglovin‘ en leest je nieuwste post daar. Kijk hieronder zie je een voorbeeld hoe dat eruit kan zien:
Naar aanleiding van dit artikel bied ik nu ook de mogelijkheid Bloggen en loggen te volgen via Bloglovin’!
Door op onderstaand plaatje te klikken, voeg je Bloggen en loggen toe aan je leeslijst op Bloglovin’.
2. Via een Feedburner email abonnement.
Dit is mijn favoriet! Als ik zelf een blog echt heel leuk vindt, dan neem ik altijd een emailabonnement. Dat werkt beter dan alweer een bookmark. Nu we het er toch over hebben: neem meteen even een abonnement op Bloggen en loggen. Kijk maar bij ‘Abonneer je op dit blog via email.’
Toe maar, ik wacht wel even!
Als je een abonnement hebt op een blog, dan krijg je een berichtje in je mailbox bij een nieuwe post. Je kunt het vergelijken met een abonnement op de Linda. In plaats van elke keer voor niks naar je brievenbus moet lopen om te kijken of de nieuwe Linda er al is, krijg je een berichtje wanneer het er is.
Ik snap het nut niet zo goed
Als blogger heb ik het altijd lastig gevonden om RSS te waarderen. Ik heb namelijk liever dat bezoekers gewoon steeds komen kijken of ik al wat nieuws heb geschreven. Als ze alleen maar komen als ze bericht krijgen dat ik een nieuwe post heb gepubliceerd heb ik misschien wel minder bezoekers! Nog vervelender vind ik dat bezoekers niet eens meer naar mijn blog hoeven te komen om mijn post te lezen. Die staat al in de RSS-feed! Gelukkig kun je als blogger aangeven dat je alleen de eerste zinnen in je RSS-feed wilt hebben. Dan heeft de bezoekers tenminste nog een reden om naar je blog te komen.
Kortom RSS en ik, hebben een moeizame relatie.
Daarom was ik erg blij dat collega blogger Sharp Ben van Blogtrommel een gastartikel wilde schrijven over dit onderwerp!
Maak het je lezer makkelijk: bied een RSS-feed aan.
Gastartikel door Sharp Ben van Blogtrommel
Wil je graag regelmatig terugkerende bezoekers op je blog? Maak het je lezers dan makkelijk om je blog te volgen. Daar zijn verschillende manieren voor. Lezers kunnen zich abonneren via e-mail, ze kunnen je volgen op social media of kunnen zich abonneren via RSS.
Wat heeft je lezer eraan?
Enkel en alleen op de hoogte blijven van wat er op jouw blog gebeurt is voor fans niet echt een probleem. Het volstaat om met enige regelmaat je blog te bezoeken om te kijken of jij een nieuw artikel plaatste. Als jij geen nieuw bericht online zette is er geen man overboord. Maar je lezer bezocht jouw weblog voor niets.
Als jouw lezer niet alleen jouw blog volgt maar ook nog 10 andere blogs en nieuwssites, dan wordt het lastiger. Regelmatig alle blogs en nieuwssites checken wordt dan een erg tijdrovende bezigheid. En dan kan een RSS-feed (reader) grote diensten bewijzen.
De feed reader brengt alle blogs waarop je volger zich heeft geabonneerd op één plek samen, zodat ie niet langer elke blog of nieuwssite afzonderlijk moet bezoeken. Hij gaat naar zijn feed reader en ziet daar in een oogopslag wie iets nieuw te vertellen heeft.
RSS: Twee componenten
- Om gebruik te kunnen maken van RSS (Really Simple Syndication) heb je enerzijds een RSS-feed nodig. Dit is in feite niets meer dan een speciale url die RSS-readers gebruiken om te kijken of je blog nieuwe content bevat. Die RSS-feed stel jij als eiganaar van je blog ter beschikking. Zo’n url van een RSS-feed ziet er (meestal?) zo uit: http://jeblog.com/feed/
- Anderzijds kan je volger je blog volgen via zijn RSS-reader. Er zijn heel wat gratis RSS-readers te vinden op het net zoals Feedburner, Netvibes en Bloglines. Sommige browsers hebben er ook eentje ingebouwd.
Hoe herken je blogs met een RSS-feed?
Ze zijn heel makkelijk te herkennen. Ga op het blog op zoek naar het oranje icoontje met witte gebogen lijntjes. Klik het icoon aan en kopieer de link die in je browser verschijnt in het daartoe bestemde vak van je feed reader. Je bent nu klaar om het blog te volgen via je reader.
Het moet gezegd dat heel wat feed readers automatisch op zoek gaan naar de feed. Geef gewoon de url van het blog in en klaar is kees. Soms kan het gebeuren dat er geen feed wordt gevonden, bijvoorbeeld omdat de eigenaar van de blog er expliciet voor koos om de blog niet opent te stellen voor feed readers.
En de nadelen?
Er zijn wat addertjes onder het gras. Voor de lezer geldt dat een blog volgen via een feed reader niet zo aangenaam is. De lay-out van de blogpost is dan ook vaak erg rudimentair. De charme van een blog gaat daarmee wat verloren. Je kan natuurlijk probleemloos doorklikken naar het blog in kwestie.
Voor de blogeigenaars zijn er ook wat nadelen. Zo wordt je bezoeker er minder vaak toe aangezet om je blog ook daadwerkelijk te gaan bezoeken. Als je via je blog advertentie-inkomsten wil binnenhalen is dat een afweging die je moet maken. Bovendien weten lang niet alle pageview-tellers raad met het verkeer afkomstig van RSS-readers.
Wegen die nadelen op tegen het grotere gemak van je lezer?
Nawoord van Bloggelientje
Dankjewel Sharp Ben voor je uitleg! Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die zich afvragen hoe ze een RSS-feed kunnen aanbieden aan hun lezers. Zoals gewoonlijk vind ik dat Blogspot gebruikers hierin het voordeel zijn.
RSS aanbieden op je Blogger blog
- Ga naar je dashboard
- Klik op Layout
- Klik op ‘Add a gadget’
- Scroll een klein stukje omlaag tot ‘Follow by Email’
- Blogger heeft al een feed voor je ‘gebrand’! Het enige dat jij hoeft te doen is een leuke, maar duidelijke titel geven.
RSS aanbieden op je WordPress.org blog
- Ga naar je wordpress.org dashboard
- Installeer de Jetpack plug in
- Ga naar widgets
- Trek het widget ‘Blog inschrijvingen (JetPack) in je sidebar
Wil jij Sharp Ben volgen via Bloglovin’? Dat kan met deze button:
Het verschil tussen RSS, Subscribe en nieuwsbrieven
Er ontstaat vaak verwarring over wat nou wat is. RSS, de knop voor een emailabonnement en nieuwsbrieven.
Daarom even een korte uitleg:
- RSS: een feed van informatie. Mensen kunnen die feed tot zich nemen zoals zij willen bijvoorbeeld met behulp van Bloglovin’. Maar je kunt hem als blogger ook aanbieden in de vorm van een email abonnement. Bijvoorbeeld met Feedburner. Dat maakt het ook zo verwarrend met een…. emailabonnement! Google legt het als volgt uit: ‘FeedBurner email is a service that allows publishers to deliver their feed content to subscribers via email.’
- Emailabonnement/Subscription: Ik gebruik hiervoor Jetpack. Die stuurt bij elke nieuwe post de abonnees een bericht. Maar je kunt dus ook Feedburner gebruiken.
- Nieuwsbrief: MailChimp is een populaire methode om nieuwsbrieven mee te versturen. Dit zijn doorgaans speciale email berichten die je aan iedereen verstuurt die een abonnement heeft op je nieuwsbrief. Dit is dus ook nadrukkelijk weer iets anders dan het emailabonnement hierboven. Lees ook Mailchimp alternatief.
Vraag je je na Sharp Bens en Bloggelientjes uitleg nog steeds af wat RSS toch is? Kijk dan deze video!
Bron afbeelding: a-desk png from pngtree.com
Leestips
Dank voor het plaatsen van mijn stukje!
Hoewel handig, ben ik geen fanatiek gebruiker van de feed-reader. Ik heb namelijk de onweerstaanbare drang om me op veel te veel blogs te abonneren. Ik wordt dus keer op keer bedolven onder nieuw leesvoer.
Toch heb ik naar aanleiding van dit stuk Bloglovin’ van onder het stof gehaald. 3 keer raden op welke blog ik ’t eerst abonneerde!
Het voordeel van RSS is juist dat je het zonder overhandiging van een mailadres kan ophalen. Krijg je dus ook geen spam via die weg. Zelf heb ik een browser (waterfox) met een ingebouwde RSS reaader. Firefox heeft dat waarschijnlijk ook nog. Ooit hadden de meeste browsers dit, maar Chrome liet het als eerste vallen. Daar was 10 jaar geleden veel ophef over. Ik gebruik RSS om een overzicht (link staat onder m’n naam) te krijgen van de laatste 300 blogberichten. Als je daar op klikt, dan kom je bij het origineel.
Kwam een tijdje geleden deze online RSS reader tegen https://feedreader.com/online/. Bevalt mij erg goed.
Ik ben altijd bang dat het mensen irriteert, die in beeld springende mededelingen om te abonneren, ik heb liever dat ze af en toe naar mijn blog komen. gebreidesjaals.blogspot.com
Popups en dringende verzoeken zijn inderdaad irritant. Maar een simpele mogelijkheid om je in te schrijven voor een blog in de sidebar is dat doorgaans niet. En het doel van een RSS feed is uiteindelijk ook dat mensen juist naar je blog komen : )
Leuke post! Ik vind een RSS Feeder echt super. Voor mij is https://feeder.co/reader echt een topper. Je krijgt bij Feeder ook gratis notifications (push bericht) van nieuwe posts op je mobiel. Over Feeder schreef ik de volgende blog post http://blog.bloggersnoordnederland.nl/rss-feeder-feedly/