investeren in je blogBloggen kun je prima gratis doen. Op een gratis blog platform als Blogger. Maar als je geld wilt verdienen met je blog, of het serieus wilt aanpakken zijn er 2 belangrijke investeringen. En maak je geen zorgen: de kosten vallen nog steeds mee.

1. Investeer in je eigen domeinnaam

Een adres dat eindigt op blogspot.com of wordpress.com oogt minder mooi. En wordt bovendien gezien als minder professioneel. Dat is geen punt als je puur voor de hobby blogt, maar als je serieus wilt worden genomen is dit je eerste belangrijke investering. Als je je eigen domeinnaam hebt vastgelegd schakel je je blogspot.com of wordpress.com adres door naar je mooie url!

2. Investeer in een goede template of theme

Deze vind ik wel weer noodzakelijk! Want als je een slecht template (Blogger) of theme (WordPress) hebt dan heeft dit veel gevolgen!

Mogelijke gevolgen van slechte templates of themes

 • Bezoekers haken af of komen niet terug
 • Je wordt niet goed gevonden in Google
 • Google laat je blog links liggen in de zoekresultaten

Een goede template of theme is zoekmachine vriendelijk, laadt snel en heeft een duidelijke layout die bezoekers als het ware aan de hand neemt en door je blog leidt.

Mogelijke andere investeringen in je blog

Bovenstaande vind ik de meest belangrijke financiële investeringen voor bloggers. Maar er zijn er nog meer. Zoals investering in goede hosting.

1. Investeren in goede hosting

Dit is een investering die standaard geadviseerd wordt. En betekent dus dat je niet langer gebruikt maakt van gratis hosting zoals op Blogger. Je betaalt dan een gastheer (provider) om je blog te huisvesten. Zelf vind ik deze investering niet per sé noodzakelijk, maar ik noem hem hier wel omdat verder bijna iedereen het wél noodzakelijk vindt.

Zelf zit ik bij Keurig Online voor mijn WordPress blogs, en ben daar best tevreden over. Ze hebben me destijds bijvoorbeeld goed geholpen om mijn blogs van een Amerikaanse provider naar hen over te zetten.

2. Investeren in digitale camera

Er zijn bloggers die flinke bedragen neertellen voor een goede digitale camera. Ik denk dat het belang van een goede camera sterk afhangt van het soort blog dat je hebt. Zelf red ik me bijvoorbeeld prima met mijn iPhone4.

3. Investeren in plugins

Er zijn veel gratis plugins voor WordPress blogs. Daarmee kun je eenvoudig handige functies en snufjes aan je blog toevoegen. Een aantal plugins kosten geld. Ik heb bijvoorbeeld de plugin Commenluv gekocht en de Genesis Design Palette Pro.

4. Investeren in een foto bewerkingsprogramma

Photoshop is het meest bekende en aanbevolen programma om foto's en afbeeldingen mee te bewerken en eventueel te blurren.. Maar zelf red ik me prima met het gratis Picmonkey!

5. Investeren in afbeeldingen

Je mag niet zo maar plaatjes gebruiken vanwege auteursrecht. Maar je kunt op diverse site gratis plaatjes kopen. Mijn gratis 'go to' site voor plaatjes is Pixabay. Maar daarnaast betaal ik graag 5 euro per maand aan Kozzi.com om daar onbeperkt gratis plaatjes en afbeeldingen te downloaden.

Hoeveel geef ik uit aan mijn blogs?

In Nederland wordt vaak geheimzinnig gedaan over bedragen. Maar laten we wel zijn: het is interessant om te weten wat een ander verdient met bloggen of uitgeeft aan bloggen. Daarom heb ik eens even op een rijtje gezet hoeveel ik uitgeef aan mijn blogs.

Bij Keurigonline heb ik de volgende pakketten:

 • 3 keer pakket L ad 3,- per pakket per maand oftewel 108,- per jaar
 • 1 keer pakket XXL ad 12,- per pakket per maand oftewel 144,- per jaar
 • 1 keer pakket XL ad 6,- per pakket per maand oftewel 72,- per jaar

Aan hosting geef ik dus 324,- euro aan hosting uit per jaar.

Kosten voor mijn domeinnamen

Daarnaast heb ik 7 domeinnamen geregistreerd bij Keurigonline die ik heb gekoppeld aan mijn Blogger blogs. Per domeinnaam betaal ik een tientje per jaar. Oftewel 70,- per jaar.

Kosten Kozzi

Ik betaal 60,- per jaar aan Kozzi om van hun afbeeldingen gebruik te kunnen maken.

Variabele blog kosten

Zo nu en dan verbeeld ik me dat ik een nieuwe theme nodig heb. En besteed ik daar geld aan. Dat loopt eigenlijk zelden goed af... Ik heb inmiddels geleerd om het bij Genesis te houden. Andere variabele blog kosten zijn er eigenlijk niet. En soms promoot ik een post op Facebook.

Laten we de variabele blog kosten op 50,- per jaar zetten!

Mijn totale blog kosten

Mijn totale blog kosten komen uit op 504,- per jaar. Niet slecht  als je bedenkt dat ik verder geen kosten maak als blogger. Ik werk vanuit huis, en ben mijn eigen product/dienst. Ik hoef maar weinig te investeren om professioneel te kunnen bloggen en zo geld te verdienen.

Bovendien heb ik dus best veel blogs, waardoor mijn kosten relatief hoger zijn. Als je maar 1 blog hebt, zijn je kosten natuurlijk veel lager.

Wat kost een blog jou?

Even uitgaande van de tarieven van Keurigonline zou een wordpress.org blog met hosting (aanbevolen pakket L)  + eigen domeinnaam je per jaar 46,- excl. BTW kosten. Kies je ervoor je blog bij Blogger te hosten, maar wel met een eigen domeinnaam dan ben je voor 10,- per jaar klaar.

Conclusie over investeringen in je blog

Bloggen vraagt weinig financiële investeringen. Dat maakt het laagdrempelig. Veel mensen zien het dan ook als een aantrekkelijke manier om geld te verdienen. Maar vergis je niet: de financiële investeringen in je blog hoeven niet groot te zijn, maar je tijdsinvestering wel.

Dat is gelukkig helemaal niet erg, als je hart bij bloggen ligt. Maar als dat niet zo is, valt bloggen vaak tegen.

Hoeveel besteed jij per jaar aan je blog?

Vergelijkbare berichten

18 reacties

 1. Hosting2go, goedkoop, prima hosting, zeer tevreden mee.

  Ik twijfel tussen Blogger (fijn, goedkoop) en WordPress.org. WordPress,com vind ik helemaal niks. Al was het maar dat zij reclame op je site zetten ipv dat jij dat kunt doen.

  1. Dat wordpress.com advertenties op je blog zet maakt het inderdaad onaantrekkelijk. Bovendien kun je daar zelf niet van Google Adsense gebruik maken.

   Wat wil je bereiken met je blog? Als je gewoon lekker wilt schrijven en wat bijverdienen is Blogger prima en bovendien een stuk makkelijker. Wil je echt professioneel bloggen dan zou je wordpress.org kunnen overwegen.

 2. Gek eigenlijk dat een blog nog best wel wat kost. Op dit moment heb ik geen kostenplaatje voor mij maar ik kan je verzekeren dat het in ieder geval niet om een paar euro gaat. Investeren in een goede camera moet ik trouwens ECHT een keer doen.

 3. Ik heb dan niet echt een blog, maar ik gebruik wordpress(.org) voor mijn aankomende Engelstalige webcomic.
  Voor hosting plus (gratis) domeinnaam ben ik 72,48 per jaar kwijt, voor PrivacyProtection (vanwege een .com-domein) 13,52 (dan staan mijn adresgegevens niet open en bloot online) en voor een SSL-certificaat (aangeraden door de hosting in verband met verzekert zijn tegen internetfraude) 28,89.
  Voor de comic gebruik ik een theme van Matt (de oprichter van WordPress).
  Ik moet er nog wat aan sleutelen qua kleur en logo. :)

 4. Na al deze bedragen wat bloggen jou kost, ben ik ook wel nieuwsgierig wat het je oplevert. En dan niet alleen maar "een plek om mijn verhaal kwijt te kunnen" of "geweldige contacten", maar in euro's. Of is dat heel brutaal om te vragen?

 5. Mijn blog kost rond €230 per jaar voor de hosting voor maar één blog. Eigenlijk zal het kunnen van de helft van de prijs maar ik heb zelf gekozen om voor wat duurder te gaan. Ook nog theme kost plus product review en camera. Dat is de meeste kosten denk ik. Maar er is niets voor niets in het leven, denk ik dan. En dan ook nog tijd. Maar ik ben blij met mijn theme and mijn webhosting en zeker mijn blog. :-)

 6. Ik ben ook benieuwd naar wat het bloggen je opbrengt. Daarom geen exacte bedragen, maar verdien je er ook wat aan?
  Verder vind ik het een interessant artikel, ik heb een aantal dingen genoteerd :-)

 7. Wat is Kozzy eigenlijk? Ik kan het met google niet vinden. Ik begrijp dat je niet zomaar een afbeelding van het internet mag gebruiken voor je blog maar hoe kunnen ze dat achterhalen? Bv als ik een foto van een parfumfles op mijn blog (die ik nog niet heb) :-) zet? Alvast bedankt. Carmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *