comments

Als blogger sla je feitelijk een balletje op. En dan is het best fijn als iemand dat balletje terugslaat. Anders ligt het daar maar te liggen. Bloggen is het leukst als er 'iets terugkomt'. Maar wat nou als je geen, of nauwelijks comments krijgt? Daar zouden wel eens hele goede redenen voor kunnen zijn.

Weinig comments op je blog? Dat komt misschien wel hier door!

1. Je posts hebben geen datum

Ik baal altijd als ik op een blog kom, en ik kan niet zien wanneer een post gedateerd is. Ik snap bloggers die een datum mijden wel. Zeker als je niet zo vaak publiceert wil je liever niet dat bezoekers zien dat een post bijvoorbeeld al vier maanden oud is. Maar het kan bezoekers dus tegenhouden om te reageren, omdat ze niet kunnen zien of iets 'oud nieuws' is. Dus in plaats van geen datum te zetten bij je posts, is het beter dan toch maar je frequentie van publicatie op te schroeven!

2. Je maakt een comment geven te moeilijk!

Dit is één van mijn grootste ergernissen: een comment geven is moeilijk! Je moet het je bezoekers makkelijk maken om te reageren. Dus zeker niet eerst eisen dat ze gaan inloggen bijvoorbeeld! Veel te veel gedoe. Geen wonder dat je weinig comments krijgt.

comments
Ik dacht het dus niet!

3. Het is niet duidelijk hoe mensen kunnen reageren

Zorg dat je bezoekers in één oogopslag kunnen zien hoe, en waar ze kunnen reageren. Als ze moeten zoeken naar een reactieformulier of een 'verstuur' knop zullen de meeste afhaken. Weer een comment verloren!

4. Je comment formulier werkt niet!

Ik kom regelmatig op blogs waar ik een comment intype en op 'zend' druk en vervolgens wordt er een raar php-bestand gedownload. Dit komt best geregeld voor en is een heel irritant probleem voor je bezoekers, want die zitten niet te wachten op ongevraagde bestanden. Dit probleem is overigens typisch voor WordPress blogs.

Een variant hierop is een foutmelding nadat je als bezoeker op 'zend' hebt gedrukt.

Soms neem ik de moeite de blogger te mailen dat het comment formulier niet werkt, maar meestal haak ik gewoon af.

5. Je posts zijn lastig om op te reageren

Op sommige posts is het lastig reageren. Zelf vind ik brieven aan pasgeboren kinderen altijd erg lastig om op te reageren. Want wat kun je zeggen naar aanleiding van brief aan een baby? 'Leuk geschreven?' Hetzelfde geldt voor lange fotoreeksen van de maaltijden die je die week gegeten hebt. Tenzij je Maxima bent, vind ik het altijd bijzonder dat mensen denken dat dergelijke informatie interessant is voor anderen. Maar fans van foodblogs zullen het hier vast anders over denken!

Een hele simpele manier om het je bezoekers makkelijk te maken om te reageren is door een vraag te stellen aan het eind van je post!

6. Er staat een pop-up op je comment formulier

Helaas kom ik deze variant ook regelmatig tegen. Voordat ik mijn reactie kan intypen moet ik de post delen via een vervelende pop-up, of dat ding eerst wegklikken. En waar zit nou toch dat kruisje waarmee ik die pop-up weg krijg! Grote kans dat ik geen zin meer heb om een comment achter te laten.

7. Je reageert nooit op de comments op je blog

Stel iemand neemt de moeite om jouw balletje terug te slaan. En vervolgens laat jíj het vallen. Je reageert niet... Als dit een paar keer gebeurt kan een bezoeker denken: 'Waarom zou ik nog moeite doen en een comment schrijven, als de blogger het niet eens doet.'

8. Je bent te beroerd om je bezoekers terug te bezoeken op hun blogs te reageren

Vergis je niet: je posts zijn waarschijnlijk heus niet zo briljant en interessant dat iedereen er spontaan een comment op wil geven! Grote kans dat mensen een comment achterlaten in de hoop dat je hen terug bezoekt. Of om je een plezier te doen. In zo'n geval is het wel zo sympathiek om hen dezelfde dienst te bewijzen.

Heb je gekozen voor anoniem bloggen? Ook dat kán een reden zijn voor minder comments. Eén van de belangrijkste kenmerken van bloggen is dat jij als blogger bekend wordt voor bezoekers. En dat is lastiger als je anoniem wilt blijven.

Conclusie over blog comments

Comments zijn leuk. En geen comments op je blog krijgen is niet leuk. Staat jouw blog in de kou als het om comments gaat? Check dan bovenstaande punten. En doe er wat aan.

Top prioriteit is wat mij betreft: bezoek de blog van mensen die op jouw blog reageren, en laat op jouw beurt een zinnige comment bij hem of haar achter. Dit vind ik veel belangrijker dan op je eigen blog reageren op een comment. want in het laatste geval ben je nog steeds alleen bezig met jóuw blog.

Onthoud: Wie goed doet, goed ontmoet.

Vergelijkbare berichten

25 reacties

 1. Vooral nummer vier maakt me woest, hahaha. Maar goed, ik schrijf niet per se voor het aantal comments. Ik krijg ook vaker reacties via Facebook en andere kanalen... :-)

 2. Leuk om het eens van deze kant te bekijken en zeker ook herkenbaar.
  Reacties zijn altijd leuk om te krijgen en je hebt het idee dat iemand je blog ook echt heeft gelezen!
  Ik reageer er soms op de reacties, maar niet altijd. Dat ga ik dus zeker meer doen.
  Dat degene het leuk vind om een 'bezoekje' terug te krijgen, daar had ik nooit bij stil gestaan. Ga ik dus ook zeker doen!

 3. Dat van nr 4 heb ik ook vaak. Maar als oplossing reageer ik dan vaak via Facebook maar dat is natuurlijk niet de manier. Wil je mijn blog eens testen? Dan weet ik zeker of ik niet onder 1 van de 10 val :)!

  1. Ik ken je blog wel Ceciel. Ik reageer zelden omdat ik niet kan zien wat de nieuwste post is. Nu heb ik wat meer mijn best gedaan, maar vervolgens kom ik op een overzichtspagina van knutselideeën waar geen mogelijkheid is om te reageren : (

   Voor mij als bezoeker is het blijkbaar niet duidelijk waar je posts staan. Uiteindelijk is het me wel gelukt om ze te vinden via je sidebar menu. Als ik maar eenmaal bij de post ben, is het comment formulier heel duidelijk.

 4. Ik laat meestal wel een comment achter, ik vind het ook leuk om ze te krijgen dus :) Ik heb wel inderdaad regelmatig nummertje 2, dan wordt het me zo ingewikkeld dat ik het maar laat. De foto die je gebruikt hebt ter illustratie van deze blog is echt heel zielig :)

 5. Goeie blog dit! Qua verzorging en bereik van mijn blog heb ik het volgens mij wel goed voor elkaar. Reacties kan je gemakkelijk achterlaten in ieder geval. Ik probeer wanneer de reactie het toe laat altijd te reageren op de reactie, maar soms is dit ook wel lastig want het moet dan ook wel weer iets toevoegen vind ik. Alleen een reactie van mij zoals 'bedankt voor je reactie' dat zou ik niet zo snel doen. Mijn dank je wel ligt dan weer in een reactie achter laten op de blog van degene die een reactie heeft achtergelaten.

  1. Reageren op het blog van de reageerder vind ik persoonlijk ook nog waardevoller dan op je eigen blog reageren. Als het om prioriteiten gaat zou ik zeggen: op nummer 1 staat terug bezoeken en op jouw beurt een comment achter laten op zijn of haar blog.

   Op nummer twee staat reageren op een comment op je eigen blog.

 6. De meeste reacties op mijn blog krijg ik via facebook. Dat vind ik eigenlijk wel jammer.Ik merk inderdaad dat ik meer bezoekers en comments krijg als ik de moeite neem om andere blogs te volgen en daar reacties achter te laten. Dat maakt het veel leuker.

  1. Ik heb dat bij mijn blog Ren mama, ren. Om de een of andere reden reageren mensen daar op Facebook in plaats van onder mijn blog : (

   Als je de moeite neemt om andere blogs te bezoeken en zinnige comments achter te laten dan is dit zeker goed voor je bezoekersstatistieken. Wie goed doet, goed ontmoet!

 7. Ik weet dat mijn blog soms ook onder nummer 4 valt. Heel irritant, want ik weet niet hoe ik het moet oplossen. Ik heb het al aan mijn hosting gevraagd en in diverse groepen, maar niemand kan me vertellen hoe ik die phpdownloadfout oplos. Weet jij dat wel toevallig?

  1. Je zou eens kunnen proberen om alle plugins tijdelijk te deactiveren, en vervolgens te kijken of de error er dan nog is. Zo niet, activeer de plugins dan één voor één en kijk na elke activatie eerst weer of de error er weer is. Op deze manier kun je achterhalen of een plugin het probleem veroorzaakt. En zo ja, welke.

   Zijn het niet de plugins die het probleem veroorzaken dan is de volgende stap tijdelijk even terug gaan naar een default wordpress.org theme. En kijken of de error er dan is. In zo'n geval ligt het dus aan het theme.

   Succes!

 8. Ik laat vaak een comment achter op blog, gewoon omdat ik de communicatie erg leuk vind. Bovenstaande punten heb ik zeker rekening mee gehouden op mijn eigen blog en merk dit ook wel :-)

 9. Goede tips weer. Ik ben nog een pre-blogger. Mijn website Morgane of Sark (onze zeilboot) gaat hopelijk over een week of twee live. Dus oefen ik nu wat met het schrijven blogberichten, zodat we dan in ieder geval content hebben.

  Dank voor je tips. Is fijn voor een beginner zoals ik!

 10. Nummer 4 en 5 vind ik echt mega irritant! Maar nummer 8 ook! In het begin liet ik altijd berichten achter bij een paar mensen, maar nooit deden ze iets terug. Op een gegeven moment ben ik ook gestopt met het kijken op hun blog. Ik vind het leuk als je een band krijgt met mensen, en elkaar steunt met bloggen. -x-

 11. Handige blog!

  Haha, ik krijg zo weinig reacties op mijn blog dat ik altijd bere-nieuwsgierig ben wie er de moeite nam te reageren. Goeie kans dat ik je ga volgen als je reageert dus :). Ik krijg wel redelijk veel reacties op Facebook. Telt dat ook?

 12. Ik laat alleen een reactie achter als ik dat ook de moeite waard vind. Heb zoveel blogs in mijn bloglovin staan dat het anders een fulltime taak wordt.
  Wel reageer ik op reacties, want dat vind ik wel zo netjes. Soms is het wat lastig, als het een "gesloten reactie" is (waar dan niet echt een antwoord op mogelijk is), maar ik probeer het altijd.
  Dat merk ik dan ook aan het aantal reacties op ons blog. Dat zijn er echt veel. Heel fijn om te weten dat mensen het ook waarderen dat je iets schrijft...

 13. Ik geef toe, ik maak me schuldig aan nummer 8. Meestal wegens tijdgebrek of niet weten hoe te reageren. Ik wil dan ook met iets zinnigs reageren en niet alleen "Leuk artikel!" en daar gun ik me óf de tijd niet voor óf ik weet niet meer te verzinnen dan dat ene zinnetje. Misschien een leuk idee voor een blogpost 'Hoe te reageren op blogs'. ;-)
  Maar ik ga écht mijn best doen om meer te reageren. Beloofd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *