blog schoonmaakZo nu en dan is het goed om met de bezem door je blog te gaan en pas op de plaats te maken wat betreft bloggen. Om je blog fris en up to date te houden, en met voldoende laadsnelheid zodat mensen niet ongeduldig weg klikken.

Hier onder een lijst met punten die je stapsgewijs doorloopt, op weg naar een schoner, fris en actueel blog!

Grote Blog Schoonmaak: 10 actiepunten

1. Check je blog op 404 errors (Blogger en WordPress)

Een 404 error wil zeggen dat een pagina niet meer te vinden is. Je wilt natuurlijk liever niet dat bezoekers hiermee te maken krijgen. Bovendien is het slecht voor je SEO (zoekmachine optimalisatie). Een gratis manier om je blog te controleren op 404 errors, is met Screaming Frog. Deze kun je gratis downloaden en installeren op je bureaublad.

2. Gooi overbodige, irrelevante posts weg (Blogger en WordPress)

Sommige posts hebben een beperkte houdbaarheidsdatum. Zoals aankondigingen van bijvoorbeeld een winactie of evenement. Gooi posts die hun waarde hebben verloren weg.

3. Update posts (Blogger en WordPress)

Zijn er posts die nog informatief zijn, maar waarvan de informatie inmiddels achterhaald is? Herschrijf de post zodat hij weer helemaal up-to-date is.

4. Gooi je spam folder en prullenbak leeg (Blogger en WordPress)

Spam neemt plek in. En je doet er niets mee. Dus weg er mee. Je vindt de spam bij je comments. Want ze worden weliswaar tegen gehouden, en niet gepubliceerd, maar ze nemen wel plek in. Bloggen en loggen had er maar liefst 1097.

5. Update je About pagina (Blogger en WordPress)

Zijn er dingen veranderd in je leven, of op je blog die relevant zijn voor je bezoekers? Update dan je About pagina. Had je nog een foto van 10 jaar geleden? Vervang die door een foto van nu.

6. Kijk kritsch naar je plugins (WordPress)

Plugins nemen ruimte in op je blog, en kunnen je blog trager maken. Kijk eens kritisch naar je plugins. Heb je ze echt allemaal nodig? Gooi overbodige plugins weg.

7. Delete 'revisies'van je post (WordPress)

Als ik een post schrijf, dan verander ik daar vaak nog van alles aan, voor publicatie. Deze revisies worden bewaard door WordPress, en nemen plek in. Plek die niet nodig is, want je doet er toch niks meer mee. Bij mijn schoonmaak heb ik 573 revisies weggegooid. Dit kun je bijvoorbeeld doen met de plugin Wp-Optimize.

8. Check de laadsnelheid van je blog (Blogger en WordPress)

Laad je blog nog snel genoeg? Check dit, en neem maatregelen als het traag laad. Google heeft een handige tool om de snelheid van je blog na te kijken. En bovendien geven ze tips om die te verbeteren. Test hier de laadsnelheid van je blog.

9. Controleer je blog op duplicate titles (Blogger en WordPress)

Als je al wat langer blogt kan het voorkomen dat je een post dezelfde titel hebt gegeven. Blogtitels kun je controleren met Screaming Frog.

10. Geef je blog een nieuwe look (Blogger en WordPress)

Dit vind ik het leukst om te doen! Geef je blog een nieuwe, frisse look. Bij WordPress doe je dat met themes en bij Blogger met templates.

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. Oh bedankt voor de screaming frog tip. Dat ga ik zeker gebruiken! In ons ex-bestgelezen post zag ik op een gegeven moment dat drie links het niet meer deden. Heel slecht natuurlijk. Snel aangepast maar die post heeft nooit meer zoveel lezers gekregen als eerst dus nu probeer ik het goed in de gaten te houden! Ook dat van die revisies wist ik niet! Tnx!

  2. Hoi Bloggelientje,
    Ik heb mijn laadsnelheid even getest door van punt 8 van deze blogpost. Dank je wel voor de tips !
    Wat kan ik doen om dit onderstaand te verhelpen?

    Uw pagina heeft 2 blokkerende CSS-bronnen. Dit veroorzaakt vertraging bij het weergeven van uw pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *