anchor text

Anchor text.

Het is een belangrijk onderdeel van een link. In het Nederlands wordt het ook wel anker tekst genoemd.

Maar wat is het nou precies? En wat kun en moet je er mee als blogger?

Wat betekent anchor text?

Anker text is de zichtbare tekst van een link waarop je kunt klikken. De 'anchor text' is de zin of de woorden die je gebruikt om een link te beschrijven.  De anker text van de link in de bovenstaande zin van deze alinea is 'anker text'! Hieronder een voorbeeld:

Bloggen en loggen.

De tekst 'Bloggen en loggen' is de anker text. Een goede anker text vertelt zowel zoekmachines als bezoekers waar de link er achter naar toe leidt.

anchor text

Anker text is belangrijk, want deze tekst beïnvloedt de plek in de zoekresultaten. En je wilt natuurlijk zo hoog mogelijk komen in die lijst. Als je gevonden wilt worden op een bepaald key word, dan is het handig als dit key word in de anker tekst staat.

Als bijvoorbeeld honderd websites linken naar een website met de anker text 'professioneel bloggen' dan is het voor zoekmachines duidelijk dat deze website over professioneel bloggen gaat!

Hoe maak je een anchor text in je blogposts?

Het is gelukkig hartstikke makkelijk om een anker text te maken tijdens het bloggen. Er zijn twee methodes. We beginnen met de makkelijkste!

1. Anchor text maken: de makkelijke methode

  1. Type het woord dat je als anker text wilt gebruiken in je blogpost.
  2. Selecteer het woord.
  3. Heb je een WordPress blog? Klik dan vervolgens op dit symbooltje boven je post: anchor textHeb je een Blogger blog? Klik dan op 'Link': anchor text
  4. Als je op de genoemde symbooltjes klikt opent bij WordPress blogs het volgende venster: anchor text en bij Blogger blogs: anchor text
  5. Doe wat ze vragen: plak de url waarnaar je wilt linken in het vakje. WordPress bloggers klikken vervolgens op het blauwe pijltje, Blogger bloggers op 'ok'.
  6. Klaar!

2. Anchor text html methode

Bij de anchor html methode ga je bij WordPress blogs naar 'tekst' modus. Dat zie je rechtsboven je post staan. Bij Blogger heet het 'html'. Kopieer de volgende code:

[p]link text[\]

Bij url vul je url in waarnaar je wilt linken, en bij 'link text' je anker text.

Hoe kies je een goede anker text?

Een goede anker text voldoet aan de volgende criteria:

  1. Hij beschrijft het onderwerp waar de link naar toe gaat.
  2. Hij is nuttig.
  3. Hij is relevant. Dat wil zeggen dat de anchor text een term is die betrekking heeft op de website waar je naar linkt. Als je bijvoorbeeld linkt naar een dierentuin, dan is een goede anker text 'dierentuin'. Een slechte anchor text zou zijn 'koffie'. Want wat heeft koffie in vredesnaam te maken met een dierentuin?!
  4. De anchor text nodigt mensen uit om er op te klikken.

N.B.  Zoekmachines beschouwen de alt-tag van een plaatje als anchor text. Wat maar weer eens aantoont hoe belangrijk alt-tags zijn!

Waarom willen bedrijven dat je een bepaalde anchor text gebruikt?

Snap je naar aanleiding van deze post waarom bedrijven vaak vragen om een specifieke anker text? Dat is dus omdat een anchor text iets vertelt over de pagina waar hij naar toe linkt. Dus een bedrijf dat keukens verkoopt, wil graag een anchor text als 'nieuwe keukens'.

Zoekmachines zien de anker text als een indicatie waar een website over gaat. En hoe meer mensen naar jouw blog of website linken met een bepaalde anker text hoe groter de kans dat je lekker hoog in de zoekmachineresultaten komt voor dat zoekwoord.

Hoewel je ook weer moet oppassen dat niet iedereen dezelfde anchor text gebruikt om naar je site of blog te linken, want dan wordt Google weer wantrouwig. Het draait zoals zo vaak in het leven om balans.

Anker tekst 'hier' wordt afgeraden

Een veelgebruikte anker tekst is het woordje 'hier'. Maar dit wordt afgeraden! De belangrijkste reden is dat het een nietszeggende ankertekst is. Het zegt niets over de informatie waar je naartoe linkt. Het kan op zich geen kwaad om het te gebruiken, maar doe het niet te vaak!

Anchor text verwerken in bestaande post

Soms willen adverteerders een link in een bestaande blogpost hebben met een bepaalde specifieke anker text. In zo'n geval is het niet per sé noodzakelijk een hele nieuwe post te schrijven. Soms is een extra alinea dan al genoeg.

Samenvattend

In deze post legde ik uit wat een anchor text is, hoe je hem maakt en hoe je een goede anchor text kiest. Succes!

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. Een goede ankertekst vind ik altijd belangrijk. Dus niet te kort, zodat je er bijna niet op kan klikken en niet veel te ontsierend lang. Maar wel met een duidelijke aanwijzing. Vaak maak ik de ankertekst vet, zodat ie beter opvalt. Als je er een heel verhaal bij wilt zetten, dan kan dat ook door tussen a en href title="Een heel verhaal waarom je hierop moet/mag klikken" toe te voegen. Zoiets wordt zichtbaar als je er de muisaanwijzer boven houdt. Zelf voeg ik voor een link naar buiten ool targte="_blank" zodat de link in een nieuw venster opent en het venster/window naar mijn site niet verlaten wordt. Als een bericht lang is dan kan je op belangrijke plekken ook een anker plaatsen met Daar kan je naartoe springen met https://ximaar.wordpress.com/alkmaar-sneeuw/#baan

  2. Gelukkig doe ik dat al! Geen huiswerk van jou vandaag. Wat ik wel heel vaag vind is dat ik wekelijks zak op de Alexa lijst, waarschijnlijk omdat ik do follow links gebruik, maar ik heb dagelijks meer weergeven en meer bezoekers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *