'Wat zou Darren Rowse daarvan vinden?' denk ik regelmatig. En dan ga ik naar zijn blog ProBlogger en kijk wat hij er van vindt : ) Want Darren Rowse is toch wel één van mijn favoriete blog goeroes. Hij heeft zijn sporen verdiend in Blogland, want hij begon zijn blog geloof ik ergens in 2003. Daarnaast vind ik hem sympathiek, menselijk en betrouwbaar. Hij maakt een blog beginnen toegankelijk voor iedereen.

Behalve Darren Rowse zijn er nog veel meer mensen die schrijven over bloggen, en die daar tips over geven. Maar hoe weet je nou of iemand ook echt goede informatie geeft?

Zoveel blog goeroe's, zo weinig tijd

Het wemelt van de mensen die tutorials en tips geven over bloggen in Blogland. Dat kan overweldigend zijn.

Want bij wie kun je nou terecht voor de beste informatie als het om bloggen gaat?

Zelf ga ik graag te rade bij de volgende 3 bloggers/ experts en websites:

Er zijn er nog veel meer, maar zoals mijn moeder altijd zegt:

'Als je gek wilt worden, moet je heel veel verschillende mensen om advies vragen.'

Daarom houd ik het graag bij deze 3 experts.

Hoe vind je echt goede blog goeroe's?

Hieronder vertel ik waar ik op let om te bepalen of een blogger goede informatie geeft over bloggen.

 1. De blogger heeft zijn of haar sporen verdiend in Blogland. Dat wil zeggen dat ze niet bijvoorbeeld pas 2 maanden bezig zijn. Ik vind het fijn als een blogger die advies geeft over bloggen minimaal een jaar actief is als blogger.
 2. De blogger is succesvol. Als een blogger overduidelijk succesvol is met zijn of haar blog, dan hecht ik meer waarde aan zijn of haar adviezen.
 3. De blogger is vriendelijk en behulpzaam. Dit vind ik met name het geval bij Darren Rowse. Alleen al zijn podcasts zijn een geweldige bron van informatie. En hij stelt dat allemaal gratis beschikbaar, omdat hij de wereld graag wat mooier wil maken.
 4. De blogger vertelt over zijn eigen fouten, en leerproces. Er gaat niets boven adviezen van iemand die dingen eerst fout deed vind ik. Of iemand die heeft geworsteld met dingen, en daar de oplossing voor heeft gevonden. Om opnieuw even Darren Rowse als voorbeeld te gebruiken: hij wist eerst niet eens hoe je tekst bold moest maken. Dat vind ik leuk om te lezen en herkenbaar.
 5. De blogger geeft informatie die verder gaat dan standaard kreten als: 'Zo schrijf je een succesvolle blogpost'.
 6. Goede blog goeroe's vragen meestal niet overal geld voor. Sterker nog, ze bieden vaak ook gratis hun hulp en kennis aan. Zo zijn de podcasts van Darren Rowse gewoon gratis te beluisteren.

Nederlandse blog goeroe's?

Als ik een paar Nederlandse blog goeroe's zou moeten opnoemen, dan kom ik vooral op Blogaholic en Ben van Blogtrommel.

Samenvattend

Er zijn heel wat mensen die informatie geven over bloggen. In deze post vertelde ik welke 3 sites en bloggers ik graag bezoek als het gaat om goede blog adviezen.

Wat zijn jouw 3 favoriete blog goeroe's?

Bron afbeelding: Shutterstock

Vergelijkbare berichten

7 reacties

 1. bij nr 5 moest ik spontaan denken aan een blog die regelmatig voorbijkomt in mijn feed. Iedere keer denk ik, ja, die moet ik lezen en iedere keer ben ik weer teleurgesteld. Na die ronkende titel komt dan bijvoorbeeld als tip; goede content maken. Tja zo kan ik het ook ;-) Yoast gebruik ik ook en ik ga zeker eens kijken naar de site van Darren Rowse! Bedankt voor de tip

 2. Sowieso heb ik bij jou veel tips gehaald! Verder uiteraard de Nederlandse blogs die je noemt en Moz.com. Die podcasts klinken ook interessant. Ik volg zelf de podcast van The Influencer Podcast, is misschien ook nog wel een leuke tip.

 3. Een beetje voor de hand liggend, maar eigenlijk kom ik meestal hier voor advies en bij Ben van Blogtrommel. In het verleden waren BlogQueen en Blogaholic ook favoriet, maar tegenwoordig houdt ik het bij twee.

  Ik kan nog een hoop leren en zou er meer tijd voor moeten nemen, maar met jullie adviezen kom ik een heel eind in elk geval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *