facebook threads

De meningen over meedoen aan Facebook threads voor bloggers om meer reacties op je blogposts te krijgen zijn verdeeld. Een Facebook thread is een groep van meestal 10 mensen die hun blogpost linken en vervolgens op elkaars posts reageren.

Facebook threads helpen met social proof

Een groot punt van kritiek op blog threads is dat de reacties kunstmatig zouden zijn. Maar de realiteit is dat comments een vorm van 'social proof' zijn. Bezoekers van een blog waarop veel reacties zijn gegeven denken onwillekeurig: 'Oh, dit is zeker een interessant blog. Er wordt zoveel op gereageerd.' Die gedachte zorgt dat mensen meer interesse krijgen in je blog(post). Zo zitten mensen nu eenmaal in elkaar. En dat is dan ook de reden dat ik een fan ben van Facebook threads.

Maar voordat je meedoet aan een Facebook thread zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten. Deze aandachtspunten zijn gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen met Facebook threads. Dus niet iedereen zal het er misschien mee eens zijn, maar ik deel ze graag : )

Facebook threads: aandachtspunten voor jou als je meedoet

1. Verschil tussen Facebookgroepen en Facebook threads

Er zijn diverse Facebookgroepen met speciale threads waar mensen op elkaars blogposts kunnen reageren. Er is dus een verschil tussen Facebookgroepen waar je je post mag 'spammen' en een Facebook thread. De ervaring leert dat als je je blogpost plaatst in een Facebookgroep er weinig reacties op komen. Maar bij Facebook threads zijn reacties gegarandeerd. Dat is immers de regel en de insteek van een Facebook thread voor bloggers.

Er zijn groepen die alleen maar Facebook threads hebben zoals Facebook Interactie. En er zijn algemene groepen waar je je blogpost mag promoten die daarnaast speciale threads hebben waarbij je op elkaar reageert.

Met andere woorden: een Facebook thread is altijd een Facebook groep, maar een Facebook groep is niet automatisch een Facebook thread.

2. Maak het je collega's makkelijk om te reageren

Aan een Facebookgroep doen collega bloggers mee. Doe ze een plezier en maak je het ze makkelijk om te reageren! Dat klinkt heel logisch, maar je wilt niet weten hoe vaak ik op een blog kom waar niet eens een comment formulier op staat. Een ander veel voorkomend probleem is een commentformulier dat niet werkt. Bijvoorbeeld de wp-comment popup die het onmogelijk maakt om je reactie te versturen.

Een andere manier om je collega's te helpen om te reageren op je blogpost is door een vraag te stellen aan het eind van je post. In een blog thread zitten bloggers in allerlei soorten en maten. De interesses zijn vaak heel verschillend. Houd daar rekening mee. Niet iedereen houdt van posts over 30 verschillende kleuren lippenstift. Door onder aan je blogpost een vraag te stellen maak je het je collega's makkelijker om te reageren op een blogpost waarmee ze verder misschien weinig hebben.

Samenvattend: Zorg voor een goed werkend comment formulier, en stel een vraag aan het eind van je post.

3. Zorg dat je post prettig leest

Deze tip geldt voor blogposts in het algemeen, maar zorg alsjeblieft voor een goede layout van je post. Dat wil zeggen, geen eindeloze brei  van woorden maar alinea's met goede tussenkopjes.

4. Houd je aan de regels van de groep

Verschillende Facebookgroepen hebben verschillende regels. Lees die goed door en houd je er aan. Zo is er in de meeste groepen een afspraak binnen hoeveel tijd je gereageerd moet hebben op alle posts als je meedoet. Houd je daar ook aan. Kun je niet voldoen aan de tijdslimiet? Doe dan niet mee aan de thread.

5. Gebruik minimaal 10 woorden voor je reactie

Zorg dat je een zinnige reactie achterlaat en gebruik minimaal 10 woorden. Dus niet eentje van twee woorden en een tekst als: 'Leuke post!' Dit soort comments geven Facebook threads een slechte naam.

Hoe saai of zinloos je een post ook vind, op het moment dat je een link plaatste naar jouw blogpost ging je de verplichting aan om je best te doen. Maak er dus wat van!

6. Gebruik de Save functie om een thread terug te kunnen vinden

Deze tip kreeg ik van Sabine één van de moderators van de Facebook Interactie groep: gebruik de Save functie om een thread te bewaren. Als je aan meerdere threads meedoet kun je er wel eens eentje uit het oog verliezen. Daardoor lijkt het alsof je niet goed meedoet, en alleen maar je link wilde spammen. Sinds ik mijn Facebook threads 'save' kan ik ze veel beter bijhouden.

Een Facebook thread saven doe je als volgt:

Je gaat naar de betreffende thread. In de rechterhoek zie je 3 puntjes staan. Klik daar op, en er verschijnt een venster met bovenaan 'Save post'. Klik daar op. Nu is de thread bewaard.

facebook threads

Je vind de thread terug via de algemene Facebookpagina. Je gaat naar Facebook en aan de linkerkant zie je onder 'Explore' de lijst met bewaarde threads staan:

facebook thread

Om het jezelf makkelijker te maken om mee te doen aan een Facebook thread kun je op zoek gaan naar groepen met gelijke interesses. Zo ben ik bijvoorbeeld lid van een groep Mamabloggers. Bij een groep Beautyblogger groep zal ik me niet gauw aansluiten.

7. Check je spam filter regelmatig

Soms reageert iemand op je blogpost, maar komt het comment in het spam filter. Check dus regelmatig of de comments van je collega bloggers goed door het spamfilter komen.

8. Zorg dat je Related posts onder je posts hebt

Als je aan meerdere threads per dag meedoet, dan gebeurt het al snel dat iemand al op je blogpost heeft gereageerd. Zorg daarom dat je Related posts op je blog hebt staan. Related posts is een rijtje met posts dat onder je blogpost staat. Het zijn leessuggesties voor je bezoekers. Zo maak je het bezoekers makkelijker om een andere post te vinden om op te reageren.

9. Zorg dat je een behoorlijk aantal posts op je blog hebt staan

Sommige bloggers doen aan meerdere Facebook threads mee, maar hebben bijvoorbeeld nog maar 3 blogposts op hun blog. Dat maakt reageren wel heel erg lastig. Ik heb wel eens van narigheid 4 keer moeten reageren op 1 blogpost, omdat er gewoon niet meer op het blog stonden. Dus doe je regelmatig mee met Facebook threads zorg dan dat mensen opties hebben om te reageren.

10. Zorg dat je blog snel laadt

Soms kom ik op een blog en moet ik bijna een minuut wachten terwijl het laadt. Dat maakt reageren lastiger. Een vlotte laadsnelheid is overigens in het algemeen heel belangrijk: niet alleen als je aan Facebook threads meedoet. Google kijkt naar de laadsnelheid van je blog als 1 van de criteria voor je plekje in de zoekresultaten, en bezoeker haken af als het laden te lang duurt. En dat is weer slecht voor je bounce rate.

Samenvattend

Meedoen aan Facebook threads zijn een gegarandeerde methode om meer reacties op je blog te krijgen. In deze post gaf ik een aantal aandachtspunten om op te letten als je gaat meedoen aan Facebook threads.

N.B. Lees ook mijn post over bloggen op Facebook en waarom ik dat afraad.

Lees ook Gegarandeerd minimaal 18 comments op je blog. Vandaag nog!

Vergelijkbare berichten

24 reacties

  1. Interessante post :) Ik doe niks met Facebook, maar 'social proof' zijn is inderdaad ontzettend belangrijk, ongeacht op welk social media je zit. Ik zit vooral op DeviantArt en daar kun je watchers (volgers) "kopen" met dA-points. Voor 100 points (1 dollar) koop je 75 watchers. De grap is: sinds ik over de 100 watchers zit (ik heb er nu 159), neemt de DeviantArt-staff mijn meldingen over spammers en andere 'overtreders' meteen serieus, alsof je belangrijker bent en je meldingen meer waard zijn omdat je meer watchers hebt. Een online-kennis heeft dezelfde ervaring met de DeviantArt-staff.
    Toch wel maf eigenlijk. :)

    1. Dat is een heel goed punt Amelie. Daarbij zijn zoekmachines je grote vriend. Mensen typen zoekwoorden in, en dan is het de kunst dat jouw blog bij de bovenste resultaten staat. Zo bereik je ook 'niet-bloggers'.

  2. Heel interessante blog! Ik vind Facebook threads wel handig, ook om andere bloggers te leren kennen. Maar het is inderdaad wel stof om over na te denken, omdat je zo enkel bloggers bereikt...

  3. Ik vind het altijd erg leuk om op andere blogs te reageren via Facebook threads. Zo ontdek ik zelf nieuwe blogs die ik nog niet ken. En ik hoop natuurlijk ook dat andere bloggers die op mijn blog komen deze ook interessant vinden. :)

  4. Goede tips :) ik doe sinds kort ook mee aan dit soort threads en ik dacht in het begin ook dat het stiekem een beetje valsspelen is en er geen oprechte reacties mee binnen komen. Ik merk echter nu al dat ik meer vaste lezers heb en dat ik zelf op deze manier ook heel veel leuke nieuwe blogs heb ontdekt, dus ik ben om :)

  5. Ik zou het fijn vinden als er speciale threads per doelgroep komen. Soms zit ik als mamablogger in een thread met bijvoorbeeld een reisblog. Dan heb je natuurlijk totaal geen overeenkomsten en dan vind ik reageren wel lastig.

  6. de save functie tip is inderdaad super handig want opgegeven moment ben je het berichtje kwijt in de vele facebook berichten!
    leuk stukje om te lezen heb er wel wat aan gehad

  7. Ik ben heel erg blij met deze groepen omdat ik veel meer lees dan ik normaal zou doen. Ook blogs die eigenlijk buiten mijn 'niche' liggen of die ik in de eindeloze spamgroepen volledig mis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *