Leren bloggen

Eén van de grootste struikelblokken om een blog te beginnen is vaak onzekerheid en angst. 'Kan ik dat wel? Ben ik wel goed genoeg? Wat is een blog eigenlijk?!' Leren bloggen aan de hand van een cursus kan helpen om deze drempel te overwinnen.

Op zich is het niet persé nodig om officieel te leren bloggen om te beginnen met bloggen.

Een blog maken is iets wat je prima in de praktijk kunt leren. Maar dat neemt niet weg dat een cursus om te leren bloggen een steuntje in de rug kan zijn. Bovendien kan het zeker helpen om je schrijfvaardigheden te verbeteren. Dat is natuurlijk altijd goed als je gaat bloggen.

En last but not least kan een leren bloggen cursus je helpen om bepaalde fouten te vermijden.

Leren bloggen met de LOI cursus Blogs en columns schrijven

leren bloggen met cursus LOI
De LOI cursus Blogs en columns schrijven duurt 8 maanden. Als studiebelasting zeggen ze dat je er ongeveer 8 uur per week aan kwijt bent. Ik downloadde de eerste gratis proefles, om een indruk te krijgen. Deze eerste les heeft als onderwerp Leren schrijven. Onder andere de volgende onderwerpen worden behandeld:

 • Redenen om te schrijven. Bijvoorbeeld als therapie, ontspanning of als aanklacht.
 • Wat is schrijven? Ze onderscheiden twee fases.
 • Wat heb je nodig om te leren schrijven? Gevoel voor taal, discipline, doorzettingsvermogen, eigen manier van denken en ervaren, lef, gevoel en verstand.
 • Opzet van de cursus. De eerste zestien hoofdstukken zijn de basiscursus 'Creatief Schrijven'.

Op de site van de LOI staat dat je tijdens de cursus een blog gaat beginnen. De cursus is zowel interessant voor mensen met als zonder schrijfervaring, aldus de LOI:

Heb je geen schrijfervaring, maar lijkt het je leuk om een eigen weblog bij te houden of wil je columns schrijven die door anderen met plezier gelezen worden? Dan is deze cursus Blogs en columns schrijven van de LOI de perfecte cursus voor je. Daarnaast is deze cursus geschikt voor mensen die wel schrijfervaring hebben, en meer willen leren over dit specifieke gebied.'

Je kunt de cursus 14 dagen gratis uitproberen.

Leren bloggen met de NTI cursus Schrijven voor het web

Leren bloggenDe NTI biedt geen cursus aan om een blog te beginnen, maar wel een cursus getiteld Schrijven voor het web. Ze beloven dat je na hun cursus een optimale webtekst kunt schrijven die ook nog SEO geoptimaliseerd is. Je krijgt bovendien tips voor een 'gebruiksvriendelijke website'.

Op basis van de proefles die ik op de NTI website heb bekeken, leggen ze de basisprincipes van een blog goed uit.

De volgende onderwerpen komen in de opleiding aan bod:

 • Principes voor het schrijven van webteksten
 • Het belang van web copywriters
 • Handvatten voor een gebruiksvriendelijke website en tekst
 • Aantrekkelijk en beeldend schrijven voor verschillende doelgroepen
 • De werking van zoekmachines
 • Technische termen, zoals HTML, hyperlinks en CMS
 • Reclame-uitingen als banners en AdWords
 • Social media

Leren bloggen met de NHA cursus Copywriter

NHA thuisstudie

Bij de NHA heb je net als bij de LOI en NTI diverse cursussen om je te helpen je schrijfvaardigheden te ontwikkelen. Ik denk dat de cursus Copywriter en eventueel Korte Verhalen Schrijven het meest geschikt zijn voor (beginnende) bloggers.

Hieronder een overzicht van de lessen van de cursus Copywriter van de NHA. Zoals je ziet gaat les 19 over een Weblog. Maar de lessen 2, 3 en 4 zijn ook heel geschikt voor bloggers. En les 16 gaat zelfs over zoekmachineoptimalisatie!

Les 1 - Communicatie Proefles
Les 2 - Doel en doelgroep
Les 3 - Publiekgericht schrijven
Les 4 - Schrijftechnieken wervende teksten
Les 5 - Positioneren en planmatig communiceren
Les 6 - Sollicitatiebrief
Les 7 - Personeelsadvertentie
Les 8 - Uitnodiging
Les 9 - Direct mail en verkoopbrief
Les 10 - Folder, brochure en flyer
Les 11 - Advertentie en advertorial
Les 12 - Bedrijfspresentatie en speech
Les 13 - Persbericht
Les 14 - Interview
Les 15 - Slogans
Les 16 - SEO en SEA
Les 17 - Schrijven voor het web
Les 18 - E-mailnieuwsbrieven
Les 19 - Weblog
Les 20 - Eindopdracht

NHBO Bloggen professioneel

NHBO cursus bloggen
De beste van dit type cursussen die ik tegenkwam is toch wel de NHBO cursus Bloggen professioneel. Zoals de naam al zegt, gaat deze cursus echt over bloggen. Je kunt hem klassikaal doen in 1 dag, of als thuisstudie. Op basis van het proefhoofdstuk wat ik doorkeek, bouw je met deze cursus een goede basis voor je blog.

De cursusinhoud luidt volgens de website als volgt:

 • Hoe start je een blog op?
 • Welk blog platform kies ik?
 • De verschillende doelgroepen: van grote massa tot kleine blog niche
 • Een killerpost schrijven
 • Bloggen voor een bedrijf
 • Je blog promoten en doortrekken naar je website en social media
 • De effecten en resultaten van een blogpost analyseren
 • Bloggen als volwaardige baan

De proefles die ik gratis kon downloaden bevat hoofdstuk 4 van deze cursus leren bloggen. Dit hoofdstuk gaat over wat een blog niche is, hoe je er eentje kiest en waarom een niche belangrijk is. Ik werd prettig verrast door de informatie: die is goed en duidelijk en direct toepasbaar op blogs.

De NHBO cursus kost 259,- en duurt 3 tot 6 maanden. Klassikaal doe je deze cursus leren bloggen in 1 dag, en dan kost het 209,-

Samenvattend

Ik heb zelf leren bloggen door het gewoon maar te doen. Je loopt vanzelf tegen dingen aan, waarvoor je oplossingen zoekt, en zo leer je bij. Ik leerde dus met vallen en opstaan, en veel lezen, over bloggen.

Leren bloggen met behulp van een speciale cursus versnelt dit proces. Allerlei beginnersfouten hoef je dan niet meer te maken. Een cursus Leren bloggen heeft dus zeker nut.

Op basis van de cursussen die ik heb bekeken, lijkt de NHBO cursus Bloggen professioneel mij de beste. Gevolgd door de LOI cursus Blogs en columns schrijven. En die laatste vooral omdat ze beloven dat je bij hen ook echt een blog begint in de cursus.

De overige cursussen zijn ook prima, maar zijn wat algemener. Die helpen je vooral om beter te leren schrijven, wat overigens ook heel nuttig is. Het voordeel van de NTI cursus NTI cursus Schrijven voor het web vind ik dan weer dat je die in 2 maanden af kunt hebben, met 6 gemiddeld 6 uur per week. Dus is het je vooral te doen om je schrijfvaardigheid verbeteren dan is dit wellicht een snellere en goedkopere optie.

De prijzen van de cursussen leren bloggen op een rijtje

Leestip

Een link maken!

Wat is jouw favoriete manier om te leren bloggen?

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

 1. Van LOI heb ik nooit een hoge pet op gehad, die zijn al honderd jaar bezig om geld te verdienen aan mensen die niet even iets aan een kennis willen vragen. Volgens mij hebben die ook een 10-jarige curus dagboekschrijven gegeven: Wat is het beste dagboek? Kan je beter een potlood dan een pen gebruiken? Laat je reacties toe? ;-)

  Heb overigens in 1996 wel een 40-urige cursus Windows en Office gevolgd en daar heb ik aardig wat van opgestoken, ook al gebruikte ik die programma's en hun voorlopers al erg lang. Merk nu nog dat veel mensen bepaalde basiszaken van Windows niet snappen. Kijk daar wel eens van op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *