Niet professionele blogger
Niet professionele blogger

Sharpe Ben schreef een interessante post over de vraag: 'Wat is nu eigenlijk een professionele blogger?'

Een professionele blogger is...

Voor mij is een professionele blogger iemand voor wie bloggen meer is dan een hobby. Iemand voor wie bloggen ook een manier is om brood op de plank te krijgen. Daarnaast is een professioneel blogger voor mij iemand die zich professioneel opstelt. Die mailtjes prompt beantwoord en zich aan afspraken en deadlines houdt. Kortom iemand die betrouwbaar is, en een professionele houding heeft als het gaat om bloggen.

Want vergeet niet: de mensen die je inhuren als blogger, moeten vaak ook weer verantwoording afleggen aan hun baas of aan het bedrijf dat hén inhuurde. En als jij je als blogger niet aan de afspraken houdt, dan heeft dat ook negatieve gevolgen voor die persoon.

Afgezien daarvan is het ook voor jezelf niet slim om slordig om te springen met afspraken. De kans dat je nog eens gevraagd wordt zal zeker slinken. Er zijn zelfs zogenaamde 'zwarte lijsten' in Blogland, met namen van bloggers die worden afgeraden om mee samen te werken.

Een 'witte lijst' bestaat niet, maar als als je blogger goed werkt levert, dan is de kans groot dat je naam en blog worden doorgegeven aan relaties. En dat levert weer meer werk op.

9 Eigenschappen van een professionele blogger

Lijstjes zijn altijd handig! Laten we bovenstaande daarom even samenvatten in 9 punten!

 1. Klantvriendelijk
 2. Houdt zich aan deadlines
 3. Houdt zich aan afspraken
 4. Reageert snel op mailtjes en opdrachten
 5. Reageert positief en snel op feedback, en past  die feedback toe
 6. Betrouwbaar
 7. Professioneel
 8. Discreet, en klapt niet uit de school over de samenwerking
 9. Communiceert goed

Vergelijkbare berichten

5 reacties

 1. Ik blog zelf over klassieke scheerproducten, en ik krijg soms ook producten opgestuurd om te testen en ik vind dan toch dat ik een verplicht heb om er over te schrijven. Ik heb zelf ja ook een hekel aan mensen die ik iets opstuur om te testen en dan vervolgens zeggen ja ik vind het niet lekker ruiken dus ik test het niet.

  Wel is het zo dat ik niet altijd direct kan beginnen met testen, en het daarom uitstel maar uiteindelijk schrijf ik er wel over. Soms geef ik toegestuurde producten zelfs voorrang, maar deadlines heb ik nog nooit afgesproken.

  1. Ik vind het wel verschil maken als bedrijven ongevráágd producten opsturen. Interessant en specifiek onderwerp trouwens klassieke scheerproducten. Je hebt in ieder geval een duidelijke niche!

   1. Ongevraagd heb ik nog niet echt wat opgestuurd gekregen, maar laatst kreeg bijvoorbeeld van De Vergulde Hand wat producten opgestuurd en ze zeiden niet welke producten.

    Dus een product heb ik al gereviewed, dat was een ongevraagd product en een andere product had ik zelf gekocht. Maar ze stuurde me ook een aluin blok, en ja daar ga ik geen artikel aan wijden.

    Ja ik heb inderdaad een duidelijke niche, dat zie ik ook terug in mijn statistieken waar men mij mee vind.

 2. Goede punten.

  Iets wat ik de afgelopen weken, sinds ik mijn eigen domein heb, heb geleerd: spamfolder in de gaten houden. Meestal is wat erin terecht komt ook spam, maar pas zat er een mede-blogster in, waarvan ik weet dat ze geen spammer is. Andersom kom ik ook bijna overal in de spamfolder terecht bij de eerste reactie, tot ik eruit gehaald word.

  Taalgebruik is trouwens ook belangrijk. Als je professioneel wilt bloggen, is het voor klanten natuurlijk geen gezicht als er op een blog spreektaal gebruikt wordt ('me huis' bijvoorbeeld, of 'ik ging is kijken na die boek'). Gelukkig komt dat volgens mij niet erg veel voor, zelfs bij hobbyblogs zie ik het weinig gebeuren, maar als je professioneel blogt kan het gewoon niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *