Tailwind en pinterest

Deze post gaat over mijn ervaringen met Tailwind en Pinterest. Laat me beginnen met te zeggen dat ik geen expert ben op het gebied van Pinterest. Integendeel. Ik heb het gevoel dat ik nog veel kansen mis. Mijn kinderen noemen zo iemand een 'Noob'.

Maar Noobs kunnen zich verbeteren!

En daar ben ik druk mee bezig.

Graag deel ik mijn ervaringen!

Tailwind?

Ik had al vaak over Tailwind gehoord, maar het leek me ingewikkeld en een gedoe. Bovendien had ik geen zin om de gebruiksaanwijzing te lezen.

Maar toch.

Op een gegeven moment besloot ik het in vredesnaam dan toch maar eens te proberen.

En dat kwam zo.

Tailwind en Pinterest: hoe het begon

Om de haverklap las ik enthousiaste verhalen van collega bloggers over Pinterest, en dan vooral als potentiële bron van bezoekers. Bijvoorbeeld:

'Sinds ik meer energie steek in Pinterest zijn mijn bezoekersaantallen gigantisch gegroeid! Had ik dát maar eerder gedaan!'

Pinterest is namelijk net als Google niet meer of minder dan een zoekmachine. Alleen dan eentje met plaatjes. Dat onderscheidt Pinterest dus duidelijk van Facebook en Twitter. Dat zijn echt social media platforms, terwijl Pinterest eigenlijk meer een zoekmachine is.

Langzaam maar zeker verbeterde ik de afbeeldingen in mijn blogposts met het oog op Pinterest. En elke keer als ik een blogpost publiceerde, pinde ik hem op Pinterest. Maar het had niet zoveel effect als bij die enthousiaste collega bloggers. En ik weet nu hoe dat komt: Ik deed het fout!

Pinterest: wat ik zoal fout deed

Om Pinterest succesvol te gebruiken moet je bijvoorbeeld niet alleen je eigen afbeeldingen op pinnen. Ja kijk, dat wist ik dus niet! Maar Pinterest houdt er van als je ook andermans content deelt. Een andere fout die ik maakte was dat ik maar 1 afbeelding per dag pinde... Of ik pinde er in 10 minuten een heleboel tegelijk, want dan was ik tenminste klaar voor die dag.

Verder waren mijn afbeeldingen amateuristisch, sneu en van het verkeerde formaat. Dat is nu een stuk beter met behulp van Canva.

Ik ging een Pinterest cursus volgen

Omdat ik steeds hoorde dat Pinterest bij andere bloggers wel veel succes had, besloot ik in vredesnaam dan maar een cursus te volgen. Dat werd The Pinterest Launch Plan van de Amerikaanse Jennifer Maker. Zij geeft 10 stappen om je Pinterest gebruik effectief en succesvol te maken. Inmiddels heb ik die cursus af, en ik moet zeggen het heeft wel wát geholpen. Kijk maar:

In begon deze cursus in augustus, en zoals je ziet zijn de bezoekers die mijn blog Huisvlijt sindsdien vinden via Pinterest gegroeid. Het kan nog beter, maar dat komt omdat ik sommige adviezen en stappen nog wat lastig vind om uit te voeren.

Mede door deze cursus besloot ik dan toch maar Tailwind eens te proberen.

En wel om de volgende reden!

Waarom ik Tailwind en Pinterest ging combineren

Pinterest houdt van gebruikers die vaak en regelmatig pinnen. En dat vind ik een gedoe. Ik wil best 's ochtends even een afbeelding pinnen, maar daarna wil ik geen gezeur meer. Maar dat werkt dus niet als je succes wilt hebben met Pinterest. De vuistregel is:

Je moet minimaal 5 keer per dag, consistent pinnen.

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik heb geen tijd en zin om elke twee uur een afbeelding te pinnen. En dat is waar Tailwind om de hoek komt kijken. Tailwind doet dit namelijk voor je!

Tailwind is een zogenoemde scheduling app.

Dus nu 'pin' ik 's ochtends een flink aantal pins met Tailwind, en laat het vervolgens aan Tailwind over om die regelmatig en mooi verspreid over de dag voor mij te pinnen.

Tailwind is gratis!

Ik geef niet graag geld uit, maar het leuke aan Tailwind is, is dat je het vrij lang gratis kunt gebruiken. Je maakt er een account aan, en je hoeft zelfs niet je creditcard informatie of zo te geven. In totaal kun je 100 afbeeldingen gratis pinnen met behulp van Tailwind. Op die manier kun je er in alle rust, zonder kosten te maken, mee spelen en kijken of het wat is.

Omdat het duidelijk een positief effect had, ben ik inmiddels een betalende gebruiker. Ik vind het echt ideaal.

Wat zegt mijn favoriete blog goeroe Neil Patel over Pinterest?

Neil Patel is één van mijn favoriete blog goeroes. Hieronder zie je wat hij te zeggen heeft over Pinterest! Ik wil natuurlijk geen stiefgoeroes maken, maar mijn andere bloggoeroe, Darren Rowse van Problogger heeft geen filmpje over Pinterest.

Het filmpje van Neil Patel duurt nog niet eens twee minuten, maar voor wie er geen zin in heeft: eronder heb ik de highlights voor je opgeschreven!

De highlights uit bovenstaand filmpje:

 • Je moet volgens Neil Patel meer dan 10x per dag pinnen.
 • Je hoeft beslist niet alleen je eigen content te pinnen. Pin ook de dingen van anderen.
 • Maak goede afbeeldingen van jouw product of dienst zodat mensen die gaan pinnen en delen.
 • Wees actief op Pinterest.

Mijn conclusie over Tailwind en Pinterest

Pinterest is een belangrijke bron van bezoekers voor je blog. Om die reden is het goed om er tijd en aandacht aan te besteden. Zelf mis ik volgens mij nog steeds allerlei kansen en mogelijkheden als het gaat om Pinterest, maar goed. Ik ben mij langzaam aan het verbeteren.

Als jij ook meer wilt doen met Pinterest en Tailwind, dan raad ik The Pinterest Launch Plan van Jennifer Maker aan in combinatie met Tailwind.

 • The Pinterest Launch Plan Deze cursus van 10 stappen kost 32,67 dollar. Dat komt neer op 29,94 euro. Dat was voor mij laagdrempelig genoeg om het te kopen : )
 • Tailwind kun je dus gewoon aangenaam gratis uitproberen.

Wat doe ik nu beter?

 • Dankzij Tailwind pin ik nu met regelmaat en meerdere keren per dag.
 • Ik gebruik goed uitziende afbeeldingen, die ik maak met behulp van Canva.
 • Ik pin nu ook afbeeldingen van anderen.
 • Ik ben lid van een aantal groepsborden en plaats ook daar pins op.

Wat kan ik nog verbeteren aan mijn Pinterest strategie?

 • Ik ben er niet helemaal zeker van dat mijn afbeeldingen het optimale formaat hebben voor Pinterest.
 • Het aantal groepsborden waaraan ik meedoe is nog beperkt. En als ik het goed begrijp zijn die belangrijk.
 • Ik heb niet voor al mijn afbeeldingen hetzelfde sjabloon. Dat kom omdat ik het leuk vind om telkens verschillende looks te gebruiken. Maar volgens mij wordt er geadviseerd om voor 1 look te kiezen en die voor alle pins te gebruiken.
 • Volgens mij kan ik mijn omschrijvingen voor Pinterest ook nog verbeteren.
 • Ik zou denk ik meer moeten kijken naar Pinterest statistieken en op basis daarvan bepaalde pins herpinnen.

Wat zijn jouw ervaringen met Pinterest?

 

Vergelijkbare berichten

3 reacties

 1. Voor mij is Pinterest een bron van inspiratie. Zeker voor mensen die aan 'iets' willen beginnen voor een hobby.
  Kijk bv wat voor leuke én mooie dingen je kunt doen met... steentjes, eikeltjes, hout* of driftwood.
  Zo is mijn verhaal door houtsculptures begonnen. *The longNose

 2. Ik gebruik pinterest op mijn manier: door dingen te pinnen die ik tegenkom en wil terugvinden, door te zoeken op pinterest als ik inspiratie zoek en dat dan weer zelf te pinnen en door mijn blogposts systematisch te pinnen. Zo heb ik er zelf het meeste aan.
  In het begin had ik vrij snel wel wat volgers, maar daar heb ik zelf geen moeite voor gedaan.
  En ik heb een paar blogposts die zeer goed gevonden worden door pinterest.
  Maar zoals gewoonlijk heb ik gene zin om er meer erk in te steken en te veel over na te denken. Zoals ik het nu gebruik, is pinterest voor mij het nuttigst.

 3. Ik ben ook even bezig geweest met pinterest maar ik vind dat je er veel heel veel tijd in moet steken. Daarnaast vind ik ook dat veel plaatjes alleen maar naar blogs en websites vol met reclame leiden en zeker niet altijd de content bieden volgens de afbeelding. Ik vind het praktisch om af en toe wat materiaal op te zoeken ter inspiratie maar om nou een website te gaan betalen/10 keer per dag te pinnen, nee dat gaat me gewoon te ver. Dat is weer een manier om geld uit iemands zak te kloppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *