Canva versus PicMonkey

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb geen grafische opleiding gedaan. Dat betekent dat ik op het gebied van vormgeving hevig gehinderd word door gebrek aan kennis terwijl het wel een onderdeel is van bloggen.

Ik weet bijvoorbeeld niet wat de beste kleuren, lettertypes en vormen zijn om te gebruiken. Dankzij Google kan ik dergelijke informatie gelukkig meestal wel vinden. Maar mijn punt is, dat ik niet van nature prachtige, en professioneel uitziende afbeeldingen kan maken voor in mijn blogposts.

Gelukkig is er dan Canva.

Canva en PicMonkey

Want Canva biedt kant-en-klare afbeeldingen die je eigenlijk alleen nog maar hoeft aan te passen met je eigen tekst en eventueel je eigen foto’s.

Dus ook al heb je zelf helemaal geen benul van wat goed is, Canva heeft dat wel. En het is nog gratis ook.

Naast Canva is er ook nog PicMonkey*.

Jarenlang gebruikte ik alleen PicMonkey omdat ik Canva ‘te moeilijk’ vond.

Maar inmiddels heb ik me helemaal bekeerd tot Canva, en gebruik ik PicMonkey alleen nog maar als ik iets wil wat niet kan met Canva. En dat is niet veel.

In deze post vertel ik je over de mogelijkheden die Canva en PicMonkey jou als blogger bieden om professioneel ogende afbeeldingen in je blog te zetten.

Canva: wat heb jij er aan als blogger?

Canva heeft veel te bieden.

 • Kant en klare layouts die je kunt personaliseren.
 • Social media graphics die geoptimaliseerd zijn voor dat social media kanaal. Dus layouts die geschikt zijn voor een Facebook post. Layouts die geschikt zijn voor Pinterest etc.
 • Haal jij je afbeeldingen nu van sites als Pixabay en dergelijke? Op Canva vind je ook een heleboel gratis afbeeldingen. Dat is handig, want dan hoef je die niet eerst nog apart te downloaden. Je vindt ze simpelweg binnen Canva.
 • Je kunt je eigen afbeeldingen uploaden naar Canva.
 • Alle afbeeldingen die je hebt gemaakt blijven op je Canva dashboard staan. Ideaal als je later een foutje ziet, of opnieuw wilt gebruiken met een kleine aanpassing. Dat kan allemaal.
 • Het is gratis.

N.B. Canva kan wel geld kosten als je dat graag wilt. Sommige afbeeldingen kosten bijvoorbeeld geld. Maar Canva biedt al zoveel dat ik prima uit de voeten kan met al hun gratis mogelijkheden.

Canva demonstratie

In onderstaand filmpje zie je wat Canva je te bieden heeft!

PicMonkey

PicMonkey gebruik ik nu vooral als een gratis alternatief voor PhotoShop. Je kunt er namelijk heel makkelijk afbeeldingen mee bewerken. Ze hebben ook kant en klare layouts net als Canva, maar veel minder. Ik maak sinds ik Canva hebt ontdekt geen afbeeldingen meer bij PicMonkey voor in mijn blogposts. Ik vind die van Canva veel mooier en professioneler ogen.

Een groot nadeel van PicMonkey vind ik verder dat je je gemaakte afbeeldingen niet kunt bewaren tenzij je een betaald account neemt.

PicMonkey demonstratie

Hieronder een filmpje waarin je ziet wat je allemaal met PicMonkey kunt doen:

Mijn conclusie over Canva en PicMonkey

Canva heeft veel meer te bieden dan PicMonkey, en je hebt bovendien als gratis gebruiker veel meer mogelijkheden. Toch is PicMonkey wel degelijk handig als back-up plan. Bijvoorbeeld als je een foto wilt bewerken of verfraaien.

*Picmonkey is helaas niet gratis meer. Nog een reden om voor Canva te kiezen.

Similar Posts

6 Comments

 1. Ik dacht dat PicMonkey niet meer gratis was, en gebruik het daarom niet meer. Een gratis alternatief is IPiccy, wat erg op PicMonkey lijkt.
  Canva ken ik niet, ik ga kijken, bedankt!

 2. Weer een geweldige tip, en voor mij een GOUDEN tip. Het betreft Canva. Na de tutorials bekeken te hebben, gelijk de app binnengehaald op mijn ipad. Ben wel benieuwd of hij a.s. maandag na de update van iOS 12 nog goed werkt. Geregistreerd en het werkt prima. Moet alleen nog ontdekken als je een eigen maat wil gebruiken, niet de px waarden kunt veranderen…. cm. werkt makkelijker. Anders mailen we.
  Tot slot gebruik ik voor het bewerken van foto’s Leonardo, ook gratis en benadert photoshop heel dicht.
  Nicole, dank voor je blog.

   1. Nicole, dank voor je antwoord, maar op mijn ipad, én ik ben ingelogd, kan ik héél weinig doen. Op de Windows-versie meer mogelijkheden in de bovenbalk. Kon zelfs mijn proefje niet bewaren als jpeg, of pdf.
    Zal screendumpssturen op je mailadres!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *