google afbeeldingenMenig beginnende blogger maakt deze fout:

Een leuk plaatje googelen, en dat vervolgens huppekee, in een post plakken en publiceren.

Helaas mag dit niet zo maar, vanwege copyright. In het ergste geval krijg je een enge brief van de fotograaf van die foto/afbeelding dat je flink moet gaan betalen omdat je zijn foto zonder toestemming hebt gebruikt. Maar er zijn wel degelijk afbeeldingen en plaatjes op Google die je wél mag gebruiken. En ik zal je vertellen hoe je die vindt!

Plaatjes op Google vinden die je wel mag gebruiken: zo doe je dat

Stap 1: Dit is wat je normaliter ook doet als je iets zoekt op Google: je typet een zoekopdracht in bij Google. Laten we kiezen voor het woord 'copyright'. Dat lijkt me wel toepasselijk.

Stap 2: Je klikt op images. Want we zoeken plaatjes die betrekking hebben op copyright:

google afbeeldingen

Stap 3: Nu wordt het interessant. Want uit alle resultaten willen we de afbeeldingen hebben die we (ongestraft) mogen gebruiken! Dat doe doe je door op 'Tools' te klikken.

google afbeeldingen

Stap 4: Er verschijnt nu een lijst met 4 opties van afbeeldingen die je vrij mag gebruiken. Afhankelijk van wat je met de afbeelding wilt maak je een keuze. Bovenaan staat 'labeled for reuse with modification'. Dat zijn de afbeeldingen die je als blogger de meeste vrijheid bieden. Je mag ze zelfs bewerken. Hoe verder je naar beneden gaat, hoe meer voorwaarden er aan het gebruik van een afbeeldingen zijn verbonden.

google afbeeldingen

Zelf kies ik meestal voor 'Labeled for reuse with modification'. Dat betekent dat je het plaatje mag bewerken.

Google houdt wel slag om de arm

Google houdt wel een slag om de arm trouwens. Google adviseert om zelf nog wel even te controleren of een afbeelding inderdaad vrij gebruikt mag worden. Dit schrijven ze:

'Google can't tell if the license label is legitimate, so we don't know if the content is lawfully licensed.'

Met andere woorden: Google wast de handen in onschuld mocht je toch problemen krijgen over een bepaalde afbeelding. Gelukkig is het meestal vrij eenvoudig om te controleren hoe het zit met de copyright. Neem nou de zoekopdracht 'Enge fotograaf'. Ik wilde een afbeelding met 'Labeled for reuse with modifcation'. Dat leverde me onderstaande beauty op. Door de bijbehorende website te bezoeken (klik op visit) kun je checken of de afbeelding inderdaad vrij te gebruiken is.

copyrigh

Deze afbeelding staat op Pixabay, dus toen wist ik eigenlijk al dat het goed zat. Want Pixabay biedt heel veel afbeeldingen die je gewoon mag gebruiken:

creative commons

Samenvattend

In deze post legde ik de 4 stappen uit die je kunt gebruiken om afbeeldingen te vinden via Google, die je kunt gebruiken op je blog zonder dat je per ongeluk een copyright schendt. Van sommige sites weet je van te voren dat het wel goed zit, zoals afbeeldingen die op Pixabay staan.

Bij andere afbeeldingen is het goed om even naar de bijbehorende website te surfen om te kijken wat er staat over copyright.

Maar blijf altijd voorzichtig met het gebruik van afbeeldingen.

Vergelijkbare berichten

7 reacties

  1. Handig om te weten! Ik moet van de week even zoeken bij jou of je ook een post hebt gewijd aan hoe je een Facebook bedrijven pagina moet ,,inkleuren,,! Fijne oudejaarsavond!

  2. Heb ooit de fout gemaakt een foto van het ANP te gebruiken (hoe dom kan je zijn...). Ik ben toen goed weggekomen en ga er nu voorzichtiger mee om. Fout zit idd in een klein hoekje. Je advies zelf ook goed te checken mag iedereen ter harte nemen

  3. Foto's leen ik bij voorkeur niet van het internet. Ik weet hoe lastig en duur het kan zijn als je geen contact met de eigenaar zoekt. Dat staat los van Google die geen eigenaar is. Daarbij is het een kleine moeite om zelf foto's te maken. Spotprenten leen ik wel. Daar heb ik wel eens contact over gehad en de meest makers daarvan doen totaal niet moeilijk. Het zijn de echte beroepsfotografen die hun belangen laten behartigen door obscure bedrijfjes waar je voor op moet passen. Naast auteursrecht bestaat er ook nog zoiets als citaatrecht, wat je in enkele gevallen extra mogelijkheden tot lenen geeft.

    Omgekeerd mogen mensen alles van m'n weblog en eerder sites lenen. Dat gebeurt overigens zeer weinig en de meesten sturen netjes een mail om dat te vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *