Blog back up maken

Je hebt ze misschien ook wel eens gezien op blogs of social media: geschrokken berichten van bloggers die gehackt zijn, en de complete inhoud van hun blogs verloren. Soms jarenlang werk, poef. In rook opgegaan.

Ik word altijd een beetje zenuwachtig van dit soort berichten, want ik moet er niet aan denken!

Het is één van de redenen dat ik op mijn WordPress blog tegenwoordig de gratis Wordfence plugin heb geïnstalleerd. Die moet helpen om te voorkomen dat kwaadwillende types mijn blog hacken. Maar stel nou dat het toch mis gaat? Of dat je een nieuwe plugin probeert te installeren, en je hele blog crasht?

Zorg dan dat je ten allen tijde een backup van je blog hebt.

Veel hosts maken een backup van je blog

De meeste hosts maken een backup voor je. Dat doen bijvoorbeeld KeurigOnline en BigScoots. In zo’n geval kun je altijd nog bij je host terecht voor de meest recente, intacte versie van je blog.

Maar niet alle hosts helpen je even goed helaas. Zo houdt KeurigOnline weekend, en is dan niet bereikbaar voor hulp. Bovendien vind ik ze niet al te behulpzaam. Dat is dan ook de reden dat ik mijn blog Huisvlijt naar BigScoots heb verhuisd.

Zelf een backup maken van je WordPress.org blog

Voor extra gemoedsrust kun je ook zelf een backup maken. Hiervoor heb je diverse plugins, maar eerlijk gezegd vind ik die allemaal vrij irritant of ze werken niet. Ik heb er tenminste alleen maar problemen mee gehad. Ofwel hij bleef ‘hangen’ en maakte de backup nooit af, of ik had een backup, maar die kon ik niet downloaden dus dat schoot ook niet op.

Daarom wil ik deze simpele methode van een WordPress.org blog backup met jullie delen.

 1. Ga naar je WordPress.org Dashboard.
 2. Klik op Gereedschap
 3. Kies Exporteren
 4. Kies waarvan je de backup wilt maken. Ik doe altijd gewoon ‘de hele inhoud’
 5. Als je backup klaar is, upload je hem ergens veilig in de cloud. Ik upload mijn blog backups graag naar google.com/drive.

Backups maken van een Blogger blog

Backups maken van een Blogger blog is ook niet moeilijk. Maar je moet daar wel even opletten dat er twee soorten backups zijn:

 • Eentje van je blog theme, oftewel het uiterlijk van je blog.
 • Eentje van de inhoud van je blog.

Ik zou vooral een backup maken van de inhoud van je Blogger blog. Dat doe je als volgt:

 1. Ga naar je Blogger dashboard
 2. Klik op Settings
 3. Kies Other
 4. Kies Backup content
 5. Upload je bestand naar een plek waar het veilig is.

3 Bloggers die gehackt werden

Drie bloggers die ik ken die gehackt werden zijn Meisje Eigenwijsje, Groentje Gezond en Cookies and Carrotsticks. En er zijn er nog veel meer.

Wat kun je doen om hacken te voorkomen?

Als je een WordPress.org blog hebt met plugins, dan weet je dat er om de haverklap updates zijn van die plugins. Vroeger, negeerde ik die graag, want ik had geen zin om ze te updaten of ik was bang dat door de update iets mis zou gaan.

Maar plugins die niet up-to-date zijn, vormen een veiligheidslek. Dus: is er een update voor een plugin? Update hem dan! Hetzelfde geldt voor de updates van WordPress zelf. Blijf niet hangen bij een oude versie.

Zorg dat je een gebruikersnaam en wachtwoord heb, die niet iedere gek kan raden. Zoals ‘admin’ als gebruikersnaam en ‘wordpress’ als wachtwoord.

via GIFER

Samenvattend

Als je al langere tijd blogt, dan heb je een schat aan informatie en inspiratie op je blog staan. Je moet er niet aan denken, dat iemand anders dat steelt of dat je er niet meer bij kunt?! Voorkomen is beter dan genezen, en daarom is het verstandig om het potentiële hackers moeilijk te maken om je blog te hacken. Dat kan bijvoorbeeld met de WordFence plugin.

Stap 2 is rekening houden met de mogelijkheid dat er iets flink misgaat, en backups maken van je blog. In deze post gaf ik de meest simpele methode om een backup te maken van je blog. Zo heb je ten allen tijde een reservekopie van je blog.

Similar Posts

7 Comments

 1. Echt, het was een nachtmerrie, gehackt worden. En uiteindelijk lag het aan een plug-in. Daarom inderdaad, zijn er updtes, ALTIJD updaten, niet wachten. Zijn er plugins waar al lang geen update meer van is geweest, dus een soort verlaten plugins? Verwijderen en een alternatief zoeken. Die zijn kwetsbaar.
  Mijn host is niet bepaald hulpvaardig, wat wel goed is: elke dag wordt automatisch een back-up gemaakt.
  Ik heb ook Wordfence, zij hebben ook mijn site gered. Hack verwijdert, alles gecheckt en nu heb ik de betaalde versie van hun plugin. 100 dollar per jaar klinkt veel, maar is mij nu meer dan waard om te doen. Een hack kost je uiteindelijk veel meer.

 2. Ik heb gelukkig alles bij een goed bedrijf ondergebracht. Die ontzorgt! Maar ik heb wel een andere vraag, omdat ik zoveel foto’s gebruik op mijn blog kom ik daarmee nu in de problemen. Hoe gebruik ik mijn foto’s op een goede manier? Ik verklein ze al enzo en ga er nu !onder gebruiken maar dan toch verbruik ik heel veel ruimte! Hoe doen bloggers dat die nog veel meer foto’s gebruiken?

 3. Gelijk gedaan… bij content instellen..
  Gelijk een lange rij met hele kleine letters. Waar heeft hij dit neergezet op mijn ipad. Want bij importeren van dit content vraagt hij naar dit bestand?
  Héérlijk werken met een ipad, maar owee, als je iets moet instellen.
  Gr. Volkert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *