nieuw Europees auteursrecht

De Europese wet op het auteursrecht wordt vernieuwd en gemoderniseerd. Dat was ook wel nodig, want de oude wet stamt uit 2001 en toen was internet nog heel anders dan nu. Denk alleen al aan de komst van Facebook, Tumblr, Pinterest en Youtube. De nieuwe wet moet beter aansluiten bij het digitale tijdperk waarin we nu leven. De bedoeling is dat creatievelingen zoals muzikanten, filmproducenten, uitgevers, journalisten etc. ook in het digitale tijdperk betaald worden voor hun werk. Dit wordt gedaan in de vorm van digitale licenties, waarvoor platforms als Youtube moeten betalen. Kort samengevat:

Volgens de toekomstige wet moeten YouTube, Facebook en Instagram e.d. gaan betalen als er auteursrechtelijk materiaal op wordt gezet. De wet moet mensen in de creatieve industrie beschermen.

Onder andere Paul McCartney, James Bunt zijn nadrukkelijk vóór de nieuwe wet.

Eurocommissaris Andrus Ansip (Digitale Markt) tweette over de nieuwe wet:

'Europeanen krijgen eindelijk moderne regels over het auteursrecht die aansluiten bij deze digitale tijd. Het biedt voordelen voor iedereen: gegarandeerde rechten voor gebruikers, een eerlijke vergoeding voor makers en duidelijkheid van de regels voor platformen.'

Maar wat betekent dit voor jou als blogger? Zo las ik op een blog dat iemand zich afvroeg of ze in de toekomst nog wel youtube filmpjes op haar blog mag plaatsen. In deze post lees je wat de nieuwe wet voor jou als blogger betekent. Spoiler alert: je zult er amper last van hebben.

Uitleg nieuwe auteurswet

In onderstaand filmpje leggen ze in 7 minuten supergoed uit waar het allemaal om gaat. Dus als je dat kijkt, ben je goed op de hoogte.

Tegenstanders van de nieuwe wet: uploadfilter en linktaks

Het zijn artikel 11 en 13 die voor commotie zorgen. Tegenstanders van de vernieuwde Europese auteursrecht spreken van een 'uploadfilter' en 'linktaks'.

Artikel 11: de linktaks

Het idee achter de linktaks is dat 'partijen die winst maken op het werk van anderen,' hiervoor gaan betalen. Denk aan het stukje tekst dat Google laat zien in de zoekmachineresultaten. Hiervoor is volgens de nieuwe wet een licentie vereist, waarvoor betaald moet worden.

Artikel 13: het uploadfilter

Artikel 13, ook bekend als het uploadfilter. Het gaat over de verantwoordelijkheid wat betreft het delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Platforms moeten geupload materiaal voortaan controleren op auteursrechtelijk materiaal om boetes te voorkomen. Glipt er een filmpje langs, dan is Youtube aansprakelijk. De methode om te voorkomen dat er filmpjes worden geupload waarop auteursrecht rust, wordt het uploadfilter genoemd.

Om problemen te voorkomen kan Youtube een licentieovereenkomst afsluiten met een auteur. Maar ga er maar aanstaan... Er zijn zoveel filmpjes en auteurs, het is een monsterklus om met iedereen afspraken te maken. Dat is feitelijk niet te doen, met als gevolg: gewoon filteren om bepaalde inhoud te blokkeren. De zorg is dat zo'n filter gewoon niet goed werkt, en ook dingen zal blokkeren die wel mogen. Er wordt zelfs een verband gelegd met vrijheid van meningsuiting: die zou beknot worden door de nieuwe wet.

Op Bits of Freedom schrijven ze:

'Elke upload van je gescand en gekeurd door een commercieel bedrijf: daar heeft een meerderheid van het Europees Parlement zojuist haar handtekening onder gezet. De wetgever heeft daarmee het maatschappelijk belang van een open internet ondergeschikt gemaakt aan de belangen van grote bedrijven en tussenpartijen.'

Wat betekent dit voor bloggers?

In het persbericht van de Europese Unie staat dat het nieuwe auteursrecht vooral betrekking heeft op 'information society services providers, such as news aggregators or media monitoring services.' Met andere woorden: op 'de grote jongens'. Een eindje verderop staat zelfs geruststellend:

'The Directive does not target individual users, but online uses of press publications by large online platforms and services, such as news aggregators. Internet users will continue to be able to share content on social media and link to websites and newspapers (acts of hyperlinking), just as it is the case today.'

Wat mag je als blogger?

  • Losse woorden of zeer korte fragmenten uit een perspublicatie vallen buiten het nieuwe recht. Je kunt dus nog gewoon citeren.
  • Je mag nog hyperlinks plaatsen.
  • Je mag nog Youtube filmpjes embedden op je blog. Er zal hoogstens wat minder te embedden zijn door het uploadfilter van artikel 13. Youtube embedden is geen probleem.
  • Memes mogen, want die vallen onder de 'parodie-exceptie'.

Samenvattend

De vernieuwde Europese wet op het auteursrecht moet mensen uit de creatieve sector beschermen. In het digitale tijdperk wordt hun werk namelijk vaak gratis verspreid en gebruikt, waardoor ze inkomsten mislopen. De nieuwe wet moet dit probleem oplossen, maar er zijn zorgen dat dit ten koste gaat van de vrijheid van het internet.

De wet treft vooral de grote platforms als Youtube, Pinterest, Tumblr, Twitter etc. Als individuele blogger zul je er waarschijnlijk niet zoveel van merken, hoewel je natuurlijk altijd rekening moet houden met de algemene regels wat betreft copyright. Maar dat was nu ook al. Het kan nog wel een paar jaar duren voordat de wet van kracht wordt, en ondertussen zijn er partijen die proberen de wet tegen te houden.

Als blogger hoef je je op dit moment geen zorgen te maken, omdat de wet zich richt op grote platforms als Youtube en Facebook. Maar je kunt het in de toekomst wel gaan merken door een verschraling van informatie op het internet. En dat is in het algemeen zorgelijk.

Zelf lezen over de nieuwe regels wat betreft auteursrecht?

Hier vind je het persbericht over de nieuwe Europese auteurswet. Lees ook het artikel van Charlotte van Charlotte's Law over de nieuwe Europese auteurswet. De nieuwe regels zullen rond de zomer van 2021 van kracht worden, tenzij de wet alsnog wordt tegengehouden. En daar zijn sommige mensen druk mee bezig.

Geraadpleegde bronnen o.a.: Blogpros, Rtlz, Nu.nl, Nos, Frankwatching, European Commission, Tweakers, Nozie, Numrush, Volkskrant, Maastricht University, Public Knowledge, Utrecht University.

Vergelijkbare berichten

5 reacties

  1. Ik hoop dat ze de deelknoppen aanpassen. Dwz niet als het vrij is, maar wel als je ergens rechten voor moet betalen. Kan door dat bij de drrlknop aan te geven met een munt- of dollarsymbooltje. Nu zie je het (zo ver ik weet) niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *