natuurinfluencer

Als ik in de bibliotheek ben, kijk ik altijd even of er nog nieuwe Flow magazines liggen. Dit keer kon ik nummer 6 van 2023 meenemen. En dat ging over de opkomst van de zogenoemde natuurinfluencer. En dan kun je denken aan influencers of bloggers die focussen op een eenvoudiger leven.

Bloggen over natuur, minimalisme en eenvoud

Daarbij moet ik meteen aan twee bloggers denken, namelijk Teunie van het blog Eenvoudig Leven en Gerlinde van het blog Simpel & Minimalistisch leven. Beide vind ik goede voorbeelden van bloggers die bezoekers aantrekken door wie ze zijn en hoe ze leven.

Natuurinfluencer

In het artikel in de Flow over natuurinfluencers gaat het wat minder over bloggers en wat meer over influencers die hun leven delen met behulp van youtube video's. Als voorbeelden van populaire natuurinfluencers noemen ze:

  • Jonna Jinton die in een vervallen huis in een dorp met maar tien mensen in Noord-Zweden woont.
  • The Cottage Fairy die in een boshut in landelijk Washington woont.
  • Leena Henningson die haar volgers meeneemt op haar zoektocht naar een koopboerderij in het  noorden van Noorwegen.

In het artikel vragen ze: 'Markeert de natuurinfluencer een nieuwe tijd in social media?'

De mooie en minder mooie kanten van groene influencers

In het artikel wordt benadrukt dat dit type groene influencers aan de ene kant heel inspirerend kunnen zijn, maar aan de andere kant ook deprimerend en ontmoedigend. Zeker de influencers die heel drastische keuzes maken en alles achter zich laten. Niet iedereen durft of kan dat ook doen. In het artikel wordt kunsthistoricus Agnieszka Wodzinska geciteerd die zegt:

'Als je de Instagram posts van groene influencers bekijkt, ontbreekt het aspect 'geld'. Het is net of dat geen rol speelt in hun leven. Deze mensen schijnen alle tijd van de wereld te hebben en niet te hoeven werken. Dat is onhaalbaar voor de meesten van ons*.'

Een antikapitalistisch blog, maar toch geld verdienen

En dan komt er een wonderlijke paradox: hoewel groene influencers zich dus vaak afzetten tegen het kapitalisme, verdienen ze er vervolgens toch geld door. Ze krijgen bijvoorbeeld producten die ze laten zien, of plaatsen gesponsorde posts. Of ze doen een oproep om je gereedschap te vervangen met authentiek houten gereedschap. Zo volgt alsnog een oproep tot consumeren, verpakt in een duurzaam jasje.

Om die reden wordt in De opkomst van de influencer Flow geadviseerd om je niet blind te staren op de mooie en romantische feeds van groene influencers.

Hierbij moet ik aan Melissa Gilbert denken, de voormalige actrice uit het Kleine huis op de prairie. Zij heeft zich afgekeerd van de Hollywoodstijl, en kiest voor een eenvoudiger leven. In eerste instantie vond ik het leuk om haar filmpjes op haar Instagram account Modern Prairie te bekijken, maar het gaat toch wel erg vaak om die leuke nieuwe ovenwanten die ze zelf heeft ontworpen en die je kunt kopen.

Of zo'n mooie romantische jurk.

Teunie van Eenvoudig Leven

Ook Teunie van Eenvoudig Leven verdient geld met haar blog. Ze heeft reclame in de sidebar op haar blog, ze verkoopt dingen, ze schreef een aantal boeken en ze heeft soms advertorials. Maar de reclame op Eenvoudig Leven is beslist niet storend en past goed bij haar blog. Bovendien snap ik heel goed dat Teunie ook niet 'van de wind' kan leven.

Gerlinde van Simpel en Minimalistisch leven

Gerlinde van Simpel en Minimalistisch heeft echt geen enkele reclame of andere vorm van sponsoring op haar blog. Voor zover ik zie, zijn de links die ze soms plaatst naar producten geen affiliate links. Ik vermoed dat ze kunnen leven van het salaris van Gerlinde's man. Gerlinde's blog is in die zin één van de meest authentieke blogs over minimalisme, omdat ze er echt geen cent mee verdient.

Natuurinfluencer en bloggen over eenvoudiger leven: tot slot

Ik snap de aantrekkingskracht van de natuurinfluencer heel goed. Niet voor niets kijk ik graag naar Ik Vertrek. Tegelijkertijd zie ik wel het lastige dilemma: hoe zorg je dat je kunt leven als je je afzet tegen het kapitalisme. Een dak boven je hoofd en elke dag eten is dan toch wel fijn. Zowel Teunie als Gerlinde hebben naast hun blog een partner die zorgt voor inkomsten. Dat maakt het iets makkelijker om een blog vrij te houden van reclame.

Het sentiment dat een leven wars van materialisme niet voor iedereen financieel haalbaar is, vind ik heel herkenbaar.

Zelf zou ik ook het liefst een reclamevrij blog hebben, maar financieel is dat voor ons gezin tot mijn spijt niet haalbaar.

Leestip

Influencers

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Eindelijk kan ik je blog lezen via Google Chrome met de onderstaande url!!!! De Flow, een geweldig CREATIEF blad met veel inspireerde onderwerpen. Mijn vrouw is hier GEK op. Ook ik mag het graag inzien. Mijn tekenstijl is het vak niet. Klopt wat je zegt over het onderwerp Natuur. En wat betreft 'Ik vertrekt'..... was ik maar jonger..Dan wist ik het wel. Vandaag windkracht 9 langs de kust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *