Google plus verdwijnt

Heb jij ook een mailtje gehad van Google+ dat je account wordt opgeheven? Of een bericht gezien bij je Google+ account?

google+ verdwijnt

Schrik daar niet van, want het heeft niets met jou te maken. In december 2018 heeft Google namelijk besloten om te stoppen met Google+. Dat jouw account wordt opgeheven is dus onderdeel van een algemene opruimbeurt. Aanleiding is een 'security flaw' waardoor allerlei gegevens op straat lagen. En Google heeft dat niet meteen gemeld, waardoor ze een slechte beurt maakten. Seo-hacker schrijft:

'One of the main reasons that Google+ will be shut down can be linked to the data breach that happened on the platform. Over 500,000 accounts had their personal and private information illegally shared without consent by a number of developers.'

Blijkbaar zijn ze daar zo van geschrokken dat ze de hele boel maar opheffen.

Wat zijn de gevolgen van de verdwijning van Google+?

 • Je Google+ account zal verdwijnen. Ik denk eerlijk gezegd niet dat veel mensen hier rouwig om zullen zijn, want Google+ is nooit echt populair geworden. Het was een poging van Google om Facebook de loef af te steken. Op zich niets mis mee, maar helaas niet gelukt dus.
 • Google pages en Google circles, kortom alles wat verbonden is met Google+ verdwijnt. Deelde je jouw blogposts bijvoorbeeld dagelijks op je Google+ pagina, of in een Google+ community? Dan kun je jezelf net zo goed de moeite besparen voortaan. Want dat verdwijnt allemaal.
 • Foto's en videos in je Google+ Album Archief verdwijnen. Let op, dit is wat anders dan Google Photos. Het Google+ Album Archief bevat foto's uit wat vroeger Picasa was, en foto's uit Blogger albums. Als je alles van te voren wilt downloaden om te bewaren, doe dit dan voor april 2019. Google legt hier uit hoe je dat doet.
 • Reacties op blogs in Google+ worden verwijderd. Je kunt deze reacties downloaden en bewaren. Lekker dan! Gelukkig had ik altijd een hekel aan reageren met Google+, maar dit is een vervelende consequentie. Als Blogspot blogger verlies je een heleboel comments.

Wat de verdwijning van Google+ NIET betekent

De verdwijning van Google+ heeft géén gevolgen voor de vindbaarheid van je blog in zoekmachines. Ook heeft het geen gevolgen voor andere Google producten die je misschien gebruikt, zoals Youtube.

Belangrijk: Google+ ≠ Google

Google+ is slechts één van de vele producten van Google. Andere producten als je Youtube kanaal, Gmail, google docs, Google formulieren etc. blijven allemaal gewoon werken. Je Google account blijft gewoon toegang bieden tot deze producten.

Wat moet je doen als je een Blogger blog hebt?

Laat me beginnen met te stellen dat Blogger een ánder product is van Google dan Google+. Dat Google+ wordt opgeheven heeft in die zin dus geen gevolgen voor je Blogger blog. Iets wat denk ik iedereen graag wil weten is het volgende:

De foto's en afbeeldingen op je Blogger blog blijven gewoon staan.

Maar, er zijn wel een aantal elementen van Google+ die verweven kunnen zijn met je Blogger blog. In principe heft Google die zelf op, maar je kunt nu alvast zelf actie ondernemen en het meteen regelen. Hieronder 7 actiepunten.

1. Zet reageren met Google+ comments uit als je het 'aan' had staan

Met stip op nummer 1: heb je ingesteld dat mensen kunnen reageren op je blogposts met hun Google+ profiel? Op 4 februari verwijdert Google deze optie. Wil je het toch zelf alvast doen? Dat raad ik wel aan, aangezien dit type comments in rook zal opgaan. Hieronder zie je hoe je dat doet:

 • Ga naar je Blogger Dashboard.
 • Klik op Settings of Instellingen.
 • Kies Posts and comments en scroll omlaag totdat je dit ziet: Google+ verdwijnt
 • Ik had het al op 'No' ingesteld omdat ik een hekel had aan de vormgeving van Google+ comments. Maar staat het bij jou op Yes? Verander dit dan naar No.
 • Klik op Save.

2. Verander je Google+ profiel in een Blogger profiel

In maart doet Google dit automatisch, maar je kunt het ook alvast zelf doen. Dat doe je als volgt:

 • Ga naar je Blogger Dashboard
 • Klik op Settings
 • Kies User Settings
 • Vink Blogger aan bij je User profileGoogle+
 • Kies een naam waarmee je wilt reageren, en volg de stappen.

N.B. Ik adviseer een foto te plaatsen bij je Blogger profiel. Dat ziet er mooier uit. Hieronder het verschil tussen een reactie op een Blogger blog zonder foto bij het Blogger profiel, en eentje met foto:

Google + verdwijnt

3. Kopieer en plak waardevolle Google+ comments

Hebben mensen waardevolle comments op je blog achtergelaten met Google+ comments? Dan is het knap vervelend dat je die gaat verliezen. Kopieer ze, en plak ze eventueel zelf in een comment onder de post. Zo blijven ze toch behouden bij de post. Je kunt er ook een screenshot van maken en die onderin je post plaatsen als de comments veel toevoegen aan je post.

4. Maak een back-up van je Google+ account

Heb je belangrijke dingen op je Google+ account staan die je wilt bewaren? Dan kun je die downloaden.

5. Verwijder G+ social media buttons

Heb je op je blog social media buttons staan die naar je Google+ account linken? Verwijder die.

6. Verwijder eventuele Google+ widgets

Op Blogger blogs kun je makkelijk 3 Google+ widgets op je blog zetten. Heb jij dat gedaan? Haal ze dan weg. Het gaat om deze widgets: Google + verdwijnt Google + verdwijnt

7. Reageer niet meer met je Google account op Blogspot blogs

Als je reageert op Blogspot blogs, dan kun je dat doen met je Google account. Ik doe dit altijd, omdat ik anders heel vaak moet bewijzen dat ik geen robot ben. Hieronder het Blogger comment formulier:

Google + verdwijnt

Maar helaas betekent dit dat als mensen op je naam klikken ze op je Google+ pagina terecht komen. En die gaat dus verdwijnen. Daarom verwijs ik hier graag naar stap 2: zet je Google+ profiel op Blogger even om naar een Blogger profiel. Dan is dat probleem meteen opgelost.

Bovenstaande stappen in een handige checklist!

In onderstaande afbeelding zie je bovenstaande stappen kort samengevat.

blogspot bloggers en google+

Wat moet je doen als je een WordPress blog hebt?

Heb je een WordPress blog? Dan kun je als je wilt een backup maken van de gegevens in je Google+ account. Heb je social media buttons op je blog die naar je Google+ profiel linken, verwijder die dan. Verder hoef je eigenlijk niets te doen. Bofkont!

Grappig filmpje over het opheffen van Google+

In onderstaand filmpje doen ze alsof ze van Google zijn en leggen ze uit waarom Google+ wordt opgeheven : )

Google Takeout:  je G+ spullen downloaden

Om je te helpen alle gegevens van Google+ te bewaren biedt Google Google Takeout. Daarmee kun je in minuut alles downloaden en opslaan in een archief. Dit kan je een gerustgesteld gevoel geven: je hebt alles nog achter de hand.

Samenvatting

Laten we het even samenvatten. Google+  houdt op te bestaan op 2 april aanstaande, door een veiligheidslek en gebrek aan succes. Omdat het niet zo populair was, zullen de gevolgen voor de meeste mensen niet groot zijn.

De verdwijning van Google+ heeft géén gevolgen voor zoekmachine optimalisatie en de foto's op Blogger blogs.

Vooral Blogspot gebruikers kunnen last hebben van het opheffen van Google+. In deze post lazen zij 7 dingen die ze kunnen doen.

De belangrijkste data over Google+ op een rijtje

 • In december 2018 kondigde Google het opheffen van Google+ aan.
 • Op 4 februari wordt de optie op Blogspot blogs om te reageren met Google+ automatisch omgezet naar reageren met het Blogger comment systeem.
 • Op 4 februari verdwijnen de Google+ widgets van Blogger blogs.
 • In maart 2019 verdwijnen Google+ profielen van Blogger en gaan automatisch terug naar een Blogger profiel.
 • Op 2 april 2019 worden je Google+ account en eventuele G+ pagina's opgeheven en verdwijnen ze dus.

Meer informatie over de gevolgen van de verdwijning van Google+

Last but not least, er is een pagina met veelgestelde vragen op Google over de opheffing van Google+, die de moeite waard is. Ook op de Google+ help pagina vind je goede informatie.

Zie ook mijn posts: Google alerts instellen en Google formulieren.

Wat vind jij van het opheffen van Google+?

Vergelijkbare berichten

26 reacties

 1. Wat is het toch fijn dat jij dit allemaal snapt en het begrijpelijk aan ons doorgeeft. Nog een vraagje. Ik beantwoord veel van mijn reacties op mijn blog en deed dat altijd met mijn Google account. Wil dat zeggen dat die antwoorden allemaal van mijn blog verdwijnen?

 2. Hoi Nicole,

  wat fijn, dat je het voor ons hebt uitgezocht.
  Ik kreeg het spaans benauwd!
  Maar er is in wezen niets aan de hand...
  Alleen Google + verdwijnt en gelukkig heb ik daar niets mee.

  Dagdag!
  Groetjes van Marlou

  .

 3. Weet je zeker dat de oude picasa fotos verdwijnen?
  Want dan verdwijnt zeker de helft van de fotos op mijn blog.
  Toen google dit overnam is beloofd dat deze albums gewoon behouden zouden blijven in google albums

  1. Ik snap je zorg helemaal Marlien. Google is hier onduidelijk over vind ik. Dit is wat ze zeggen: Je Blogger foto's die in de Google Photos database zitten blijven gewoon op je blog staan. Maar: 'Photos and videos from Google+ in your Album Archive and your Google+ pages' will be deleted.'

   Wat je eventueel kunt doen is dit: ga naar https://get.google.com/albumarchive. Daar vind je alle foto's en afbeeldingen van je Blogger blog. Je kunt die downloaden. En vervolgens zou je ze kunnen uploaden naar google.com/photos. Dan raak je ze in ieder geval niet kwijt.

 4. Ik dacht toch dat ik hier had gereageerd. Heldere uitleg, waarvoor dank.
  Spoelde hier aan via X-maar zijn bloglijst.

  Heb inmiddels al meerdere vragenstellers over Google+ naar je site doorverwezen.

 5. Omdat ik me erg zorgen maakte over het verdwijnen van Google + zette ik hier een stukje over op mijn blog. Gelukkig kreeg ik geruststellende reacties en veel verwijzingen naar jouw blog. Bedankt voor de heldere uitleg.

 6. Hallo,

  Gebruik mijn googleaccount niet veel en mijn blogspot al helemaal niet meer sinds 2013. Heb de mail over het opheffen van Google + over het hoofd gezien. Wil mijn hele blogspot en mijn blogs verwijderen, maar kan als ik google mijn blogs wel zien, maar als ik op blogspot ingelogd ben niet. Hoe kan ik alles dan verwijderen? Misschien heb je het wel ergens beschreven, maar kan het niet vinden. Alvast bedankt voor je antwoord.
  Hartelijke groet Sieneke

  1. Hoi Soek, leuk dat je een Blogger blog hebt gemaakt! Helaas biedt Blogger inderdaad geen kant en klaar overzicht van alle Bloggers blogs die er zijn. Maar wat je kunt doen om Blogger bloggers te vinden is in Google zoeken op: site:blogger.com. Zet het onderwerp of de nationaliteit die je wilt vinden ervoor. Bijvoorbeeld als je Nederlandse Bloggers bloggers zoekt: Dutch site:blogger.com

   Dan krijg je in de resultaten allemaal Blogger profielen van Blogger bloggers. Als je daar op klikt vind bij de Blogger profielen allemaal keywords. Als je daarop klikt kom je bij een overzicht van Blogger bloggers die over dat onderwerp schrijven.

   Succes en veel plezier gewenst op Blogger. Ik vind het een geweldig platform.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *