blogger worden
Blogger worden.

Het is één van de meest laagdrempelige beroepen die er is!

Als het gaat om investeringskosten heb je namelijk amper wat nodig voor een blog beginnen.

Een computer, een internetverbinding en je kunt aan de slag.

Het is dan ook geen wonder dat er zo enorm veel blogs zijn. In maart 2019 werden er per dag gemiddeld 4,4 miljoen blogposts gepubliceerd.

Maar ook al heb je aan een computer en internetverbinding genoeg, toch zijn er wel een aantal randvoorwaarden die bloggen prettiger maken. En die gaan van je werkplek tot de host van je blog.

Hoe blogger worden? Wat je minimaal nodig hebt.

Als het gaat om bloggen kun je niet zonder een computer en internetverbinding. Zonder computer kun je niet bloggen, en zonder internetverbinding kun je jouw blogposts niet delen met de rest van de wereld. Dus je hebt minimaal nodig:

 • Computer of laptop.
 • Internetverbinding. In films zie je bloggers vaak gezellig bij Starbucks en dergelijke zitten, en maken ze gebruik van de internetverbinding daar. Zie ook Glasvezel internet en bloggen.
 • Een goede werkplek. Dat wil zeggen een prettig bureau waarop je jouw computer kwijt kunt en een goede lichtinval zodat je prettig kunt werken. Onderschat bovendien niet het belang van de juiste werkhouding. Als je te lang in een verkeerde houding zit, kan dit leiden tot klachten. En dat wil je niet. Want stel dat je door een polsblessure niet meer kan typen en dus niet meer kan bloggen! Een goede werkplek betekent ook een goed gordijn. Als de zon namelijk hinderlijk op je beeldscherm schijnt, kun je amper wat zien. Ik spreek helaas uit ervaring.
 • Een goede host moet je ook niet vergeten als je blogger wilt worden*. Je kunt alles goed doen: het juiste gordijn, de juiste bureaustoel, het juiste blog snelle blog theme. Maar als je hosting slecht is, zal je blog minder succesvol worden. Google rekent je af op een trage laadsnelheid, en je bezoekers ook. Die klikken weg als het ze te lang duurt. Ik heb een vreselijke ervaring gehad met SiteGround en ben nu wel heel blij met BigScoots.
 • Een eigen domeinnaam kopen is verstandig om te doen als je serieus genomen wilt worden door bedrijven. Maar als blogger worden iets is wat je wilt doen als hobby, kun je ook prima toe met een blogspot.com adres of wordpress.com.

Wat heb je niet nodig?

Een grote zak met geld, want je hoeft financieel amper te investeren. Zeker als je net begint met bloggen is de grootste investering die je moet doen je tijd. Tijd die je besteedt aan het schrijven van blogposts. Ik blog inmiddels zo'n 20 jaar, en zeker de eerste tien jaar heb ik volgens mij zelden tot nooit geld uitgegeven aan mijn blogs. Dat is één van de dingen die ik enorm waardeer aan blogger worden. Dat in principe iedereen het kan worden!

Maar!

Waarom niet iedereen blogger blíjft!

Dat blogger worden in theorie voor iedereen is weggelegd, wil niet zeggen dat het iedereen lúkt. Want voor blogger worden heb je wel veel ideeën nodig voor blogposts, en een flinke portie doorzettingsvermogen. Zeker als je net begint, kan het soms lijken alsof niemand jouw blog leest. Sterker nog, dat lijkt niet alleen zo: dat ís zo! Soms duurt het jaren voordat de bezoekersaantallen aantrekken. Dan zit je blog nog in de Google Sandbox ; ) Daarnaast kan tijdgebrek een belemmering vormen. Je kunt je werkplek nog zo mooi op orde hebben, met handige houten jaloezieën die het licht aangenaam filteren, als je amper tijd hebt om te bloggen helpt de perfecte werkplek je niet verder.

Wil jij blogger worden? 10 vragen!

Wil jij blogger worden? Gebruik dan onderstaande 10 vragen om één en ander op een rijtje te zetten voor een goede start.

 1. Waarom wil je blogger worden? Is het omdat je hebt gehoord dat je daar snel en veel geld mee kunt verdienen? Of wil je bloggen omdat je iets wilt delen of vertellen?
 2. Wil je fulltime blogger worden? Of gewoon als hobby bloggen?
 3. Waarover wil je gaan bloggen? Heb je daar al duidelijke ideeën over? Kies je voor een bepaalde blog niche? Een niche is een duidelijk afgebakend onderwerp, zoals gordijnen. Of geiten. Of postzegels uit Rusland. Of wil je een food blogger worden? Of een travel of beauty blogger? Of is een populaire fashion blogger worden jouw droom?
 4. Hoeveel tijd kun je per week aan je blog besteden?
 5. Wat wil je bereiken met een blog?
 6. Ben je handig met computers? Je hoeft niet te kunnen programmeren om te kunnen bloggen, dus dat is goed nieuws. De meeste blogplatforms zijn zo opgezet dat je als blogger in theorie weinig meer hoeft te doen dan je blogposts intypen en publiceren.

Over het belang van hosting

Nog even over het belang van goede hosting. Als je voor een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten, en niet veel geld wilt uitgeven aan hosting, dan zit je vaak op een gedeelde server.

Dit maakt je blog kwetsbaarder is mijn ervaring. Bij SiteGround zorgde het er bijvoorbeeld voor dat mijn blog er om de haverklap uit lag als ik veel bezoekers kreeg! Echt afschuwelijk!

Op de site hosteadvice.com vind je reviews van gebruikers van verschillende hosts. Zoals deze InterServer beoordeling. Zo krijg je een goed beeld van de kwaliteit van een webhost, en wat je kunt verwachten.

Kelly Caresse over fulltime blogger worden

In onderstaande video vertelt mamablogger Kelly Caresse over hoe zij blogger, en later ook vlogger, is geworden. Opvallend aan haar verhaal is dat niet begon met bloggen om haar geld ermee te verdienen. In eerste instantie werd ze blogger omdat ze het leuk vond. Haar blog is eigenlijk heel natuurlijk gegroeid en werd in de loop van de tijd steeds professioneler.

Tot slot

Blogger worden is eenvoudig, maar blogger blijven is moeilijker. Elke dag beginnen vele mensen een blog, en elke dag worden even zoveel blogs niet meer bijgehouden. Maar voor wie volhoudt is bloggen één van de leukste dingen die er is! En je kunt er nog geld mee verdienen ook.

Om te beginnen heb je genoeg aan een computer en internetverbinding!

Dus wat let je?!

The sky en jij zijn de limit!

*Blogspot bloggers hebben hier geen last van, want hun host is niemand minder dan Google!

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Terecht de opmerking... te blijven bloggen is een kunst. Met verbazing gelezen hoeveel blogs er per dag worden geplaatst.
  Het is net als voor mij een passie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *