blog posts

Als je een tijdje blogt dan krijg je automatisch een archief met oude blog posts. Anno 2021 gaan steeds meer bloggers aan de slag met oude blog posts verbeteren. Want daar valt veel winst te behalen! Met doorgaans minder moeite en tijd dan het kost om een nieuwe blogpost te schrijven, kun je met het verbeteren van oude blogposts veel bereiken als het gaat om SEO en bezoekersaantallen.

Maar hoe pak je oude blog posts verbeteren aan?

En waar begin je?

Allereerst: wélke oude blog posts ga je verbeteren?

Ik gebruik hiervoor twee methodes:

Beginnen bij je allereerste blog post

De eerste methode  is supersimpel: je gaat gewoon terug naar je allereerste blogpost. Mijn oudste blogposts dateren uit 2008 dus ik heb heel wat materiaal om mee te werken. Maar ik ga niet klakkeloos elke oude blogpost verbeteren. Er zijn een aantal criteria die je kunt gebruiken om te bepalen of je een oude blogpost wilt verbeteren:

  • De Schaam Factor: als je de blogpost leest, krijg je dan last van plaatsvervangende schaamte vanwege de stijl/inhoud/ vormgeving? Dat is een goede reden om een blogpost te verbeteren. Maar nog niet genoeg.
  • Kijk of deze blogpost traffic krijgt van zoekmachines. Sterker nog: kijk via de Google Search Console of de blogpost überhaupt geïndexeerd is in Google. Soms is dat namelijk niet het geval, en zul je dus ook geen bezoekers krijgen via deze blogpost. Het voordeel van een blogpost die niet eens is geïndexeerd, is dat je straffeloos de url kunt aanpassen en verbeteren.
  • Is het onderwerp van de blogpost nog interessant voor je doelgroep? Is er een keyword aan te koppelen dat bezoekers kan opleveren? Zo niet, dan is het misschien niet de moeite om tijd in deze oude blogpost te steken. Maar het kan ook best zo zijn, dat de blogpost je inspireert, en dat je met een beetje moeite het onderwerp kunt ombuigen naar een keyword waar wel degelijk op wordt gezorgd. Zoek in dat geval naar keywords waar minstens 100 keer per maand op wordt gezegd, met 'low competition'.
  • Hoe is de blogpost geoptimaliseerd voor zoekmachines? Of heb je daar destijds helemaal niets aan gedaan? Ik ben dol op dat soort blogposts, want het is supereenvoudig om ze te verbeteren met de kennis die ik inmiddels heb op SEO gebied. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van H-tags en alt-tags. Bij mijn oude blogposts gebruikte ik nog vetgedrukte tekst om een tussenkopje aan te geven in plaats van een heading! Dat is een snel en makkelijk verbeterpunt.
  • Heb je ooit intern gelinkt naar deze blogpost? Als je tijd en moeite investeert in een oude blogpost, neem dan ook de moeite om er intern naar te linken. Dat maakt hem beter vindbaar voor Google.

Gebruik Ubersuggest of Ahrefs en zoek blog posts op posities tussen de 4 en 20

De tweede methode is de url van mijn blog invoeren bij Ubersuggest of Ahrefs, en vervolgens alle urls opzoeken die een positie tussen de 4 of 20 in zoekmachineresultaten hebben. Dat zijn blogposts die geïndexeerd zijn door Google en op z'n minst in de top 20 zitten. Nu is het de kunst om ze dusdanig te verbeteren dat ze hoger in de top 10 komen. Ook hier ga je daarom weer kijken of de blogpost optimaal is voor zoekmachines, en zo niet, verbeter dit dan. Pas ook hier de methode van intern linken toe.

Oude blog posts verbeteren: samenvattend

  1. Is de post geoptimaliseerd voor een bepaald keyword? Zo niet, is het dan mogelijk om dit alsnog te doen? Doe hiervoor keyword research.
  2. Gebruik de gratis Yoast SEO plugin om je oude blogpost te optimaliseren voor SEO. Denk aan keywords in de headings, alt-tags achter plaatjes, goede titel.
  3. Controleer de links in de blogpost: werken ze allemaal nog. Vervang gebroken links.
  4. Zit er een goede afbeelding in de blogpost die mensen kunnen pinnen op Pinterest?
  5. Zorg dat er voldoende tussenkopjes met H-tags in de post zitten.
  6. Voeg als het even kan andere vormen van media toe, zoals een youtube filmpje.
  7. Link intern naar de verbeterde oude blogpost.
  8. Als je klaar bent met alle verbeteringen, ga dan naar de Google Search Console en laat de url van je post opnieuw indexeren.

Wat doe jij met oude blogposts?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *