nieuwe blogger interface

Heb jij een Blogger blog? Oftewel een blog bij blogger.com?

Vanaf eind juli kun je niet meer om de nieuwe interface van Blogger heen.

Dus je hebt nog ongeveer 8 weken om eraan te wennen!

Nieuwe interface was er al een tijdje

De nieuwe interface was er overigens al een tijdje. Als je naar je Blogger dashboard gaat, en links beneden kijkt, dan zie je daar een oranje knop met de tekst: 'Try the new blogger'. Ben je hier om te ontdekken hoe je de nieuwe Blogger interface activeert? Onderaan deze post vind je het stappenplan om dit te doen!

Maar laten we eens kijken wat er nou precies verandert.

Blogger blogs: nieuw interface

Wat is precies anders in de nieuwe interface?

Het Blogger dashboard is responsive geworden

Het Blogger dashboard  is responsive gemaakt. Dat wil zeggen dat het zich aanpast aan je scherm. Dit is heel prettig, want het werkt veel makkelijker. Een echte verbetering dus!

Kijk, dit is het oude dashboard:

En hieronder zie je het nieuwe, responsive Blogger dashboard:

Statistieken

Ik gebruik liever Google Analytics of Statcounter voor mijn statistieken, maar de pagina met statistieken op blogger is overzichtelijker geworden. Bij de oude Blogger interface kon je in je in keer zien waar je bezoekers wonen, maar nu moet je even doorklikken. Niettemin, al met al zeker een verbetering.

Reacties

Ook hier het grote voordeel  dat de Blogger interface responsive is geworden. Je kunt daardoor veel makkelijk de reacties bekijken. Kijk maar naar de verschillen tussen de oude interface en de nieuwe:

Nieuwe Blogger interface:

Blogposts

Ook hier zie je weer het positieve effect van de responsive interface als je op de pagina komt met al je blogposts. Wel moest ik even zoeken naar de mogelijkheid om een nieuwe blog te schrijven. Die knop zit nu ineens rechtsonder, en is een oranje rondje met een plusteken erin.

Bij de oude Blogger interface zat de knop voor een nieuwe blogpost gewoon linksboven, wat ik logischer vind.

Oude interface blogpost:

En zo ziet een nieuwe blogpost er met de nieuwe interface uit:

Zoals je ziet zijn er meer opties. Let op: om een post te publiceren moet je op het pijltje rechtsboven klikken. Normaal  moest je op Publish of Publiceer drukken. Ik vind dat pijltje geen verbetering.

Wat betekent dit voor jou als Blogger gebruiker?

Vanaf eind juni wordt de nieuwe Blogger interface standaard. Als je dan naar je Blogger blog gaat, dan krijg je dus de nieuwe interface te zien. Maar, je kunt dan nog wel terug naar de oude interface door te klikken op 'Revert to legacy Blogger'.

Maar vanaf eind juli zit je vast aan de nieuwe Blogger interface.

Het beste is dus om er zo snel mogelijk aan te wennen.

Hoe activeer je de nieuwe Blogger interface?

 1. Ga naar blogger.com.
 2. Linksonder zie je dan een oranje knop: Try the new blogger!Klik daar op.
 3. Nu verschijnt de volgende popup,waarbij je op 'continue' moet klikken.
 4. De nieuwe Blogger interface verschijnt!

Geeks on tour laten het nieuwe dashboard zien

In onderstaand filmpje van Geeks on Tour nemen ze in nog geen 3 minuten het nieuwe Blogger dashboard door.

N.B. Ze zeggen dat als je de oranje knop met Try the new Blogger niet ziet, je naar draft.blogger.com moet gaan, maar ik zag de oranje knop ook 'gewoon'.

Samenvattend: is de nieuwe Blogger interface een verbetering?

Ik vind de nieuwe Blogger interface matig, en schakel nog regelmatig terug naar de vroegere versie. Vooral als ik een oude blogpost wil updaten. Hieronder de voor-en nadelen op een rijtje:

Voordelen nieuwe Blogger interface

 • Het dashboard is responsive: het past zich aan je scherm aan, en dat maakt het overzichtelijker.
 • Er zjin meer mogelijkheden om je blogpost mooi vorm te geven, zoals kleurtjes en de optie van een tabel.

Nadelen nieuwe Blogger interface

 • De knop voor een nieuwe blogpost is een oranje knop rechtsonder. Ik vind het een onlogische plek. Bovendien: wat was er mis met die heerlijke knop met de tekst: 'New post'. Duidelijker wordt het niet wat mij betreft.
 • Een post publiceren is minder duidelijk. De knop met Publiceer is vervangen door een pijltje.
 • Hetzelfde geldt voor een post opslaan. De button met de tekst Save is vervangen door een plaatje van een schijfje.
 • Je kunt niet meer eenvoudig naar je oudste blogpost gaan. Superirritant. Je moet nu eindeloos naar beneden scrollen, en zeker als je meerdere jaren blogt is dat een heel eind.

Overstappen is veilig

Je kunt zonder gevaar naar de nieuwe versie overstappen. Wees niet bang dat je dingen kwijt raakt of zo. Vind je het toch eng? Maak dan gewoon eerst een backup van je blog.

Tot slot

Het had erger gekund. Je had Gutenberg van WordPress kunnen hebben. Ik gebruik nog steeds een plugin om terug te kunnen naar de oorspronkelijke interface van WordPress... Jammer is de nieuwe interface wel een beetje. Want een blog maken was kinderlijk eenvoudig met Blogger. Nu is het wel even wennen.

Meer informatie vind je op het officiële Blogger blog.

Zie ook Wat is een blog?

Wat vind jij van de nieuwe interface?

Vergelijkbare berichten

44 reacties

 1. Het lijkt me dat ik hier wel mee kan leven. Ga wel over als het moet, misschien verbeteren ze nog dingen in de tussentijd. Gutenberg van WP staat bij mij al een paar jaar uit. Ik kon dingen niet meer vinden en ben toen teruggegaan met het idee 'als ik het nodig heb, dan probeer ik het nog wel eens'. Daar is het nog niet van gekomen. Omdat ik html en scrips eenvoudiger vind dan de CMS'en die Blogger en WP bedenken. (Vond destijds Drupal og veel ergers.) Tabellen maakte ik dus al binnen Blogger en WordPress. Heb ook de map-instructie gebruikt. Helaas is dat echt voor een muis en gaan aanraakschermen daar niet goed mee om. Voor zulke schermen weet ik geen alternatief. Gelukkig komen de meeste bezoekers bij mij met een laptop. Daar zit minder vaak een touchscreen in. Ik zou het prima vinden als een CMS tot het minimum wordt beperkt. Hoop wel dat het bestandsbeheer van Blogger/Blogspot verbeterd is. Om die reden plaats ik al mijn blogspotbestanden op wordpress.com-domeinen.

  1. Ja, de verandering in het Blogger dashboard is inderdaad minder lastig dan de overstap naar Gutenberg vind ik. Gutenberg gebruik ik ook niet.

   Wat bedoel je met het bestandsbeheer op Blogger?

   1. Simpelweg vind ik dat er geen bestandsbeheer (foto's, PDF's ed.) is. Zie nergens in het menu 'Bestanden' waar ik vervolgens bestanden kan plaatsen met een naam die ik kies en die ik kan vervangen, hernoemen of weg kan halen. Vervangen en hernoemen lukt bij WP ook niet, maar daar kan ik wel m'n bestanden vinden en bijvoorbeeld weghalen. Als ik al bij blogspot een fotobestad zie, dan heeft die een naam waar geen zoekmachine (inclussief Google) iets mee kan.

     1. Nog nooit gezien. Dank daarvoor. Die staan dus niet onder je subdomein van blogspot. Deleten lijkt alleen per album te kunnen. Voorlopig laat ik m'n blogspot-bestanden wel op wordpress staan. Kan ik ze ook een gewone url geven met subdomein.wordpress.com/datum/leesbarenaam.jpg

 2. Ik zet vaak meerdere foto's in mijn dagelijkse post die ik uit mijn afbeeldingen download. Die foto's worden nu in een keer in mijn post gekwakt zonder dat ik dat tussendoor scherm krijg waarna ik ze in de volgorde op mijn post kan zetten die ik wil. Op een heel omslachtige manier moet ik die foto's stuk voor stuk downloaden. Dus ik ben zeer ontevreden. Vriendelijke groet, Marthy.

 3. Bij reacties krijg ik nu vaak geen naam meer te zien. Pas na modereren zie ik op het blog van wie de reactie komt. Ik vind dat een groot bezwaar.
  Wat betreft het dowloaden van foto's ben ik het volkomen met Marthy eens. Het duurt eindeloos, je kan niet meer meerdere foto's bekijken . Het is me gelukt een foto te dowloaden, maar hoe ik dat ding nu weer krijg verwijderd kan ik nergens vinden dus moet dat maar met de oude versie. Voorlopig ben ik niet blij met de nieuwe versie.

  1. Je kunt een foto eenvoudig verwijderen door op backspace te drukken is mijn ervaring Ferrara. Dus eigenlijk net zoals wanneer je een woord of letter wilt verwijderen. Je gaat er op staan, en drukt op backspace.

 4. Inmiddels ben ik er achter. Je moet terug naar de pagina waar je te plaatsen blog verschijnt (concept) en pas daar vind je de prullenbak. Bij de oude versie was dat allemaal op een pagina te vinden. Nogal omslachtig gedoe.

 5. Brr. Dat is zeker wennen en 1 groot probleem.... een afbeelding toevoegen op mijn ipad!
  Bij de oude situatie, icoontje aantikken, fotobibliotheek etc. Toevoegen, midden etc. dat werkt (nog op de oude) bij de nieuwe versie. Fotosymbooltje aantikken...... doet niets. Wel naast het lachende symbooltje LANG indrukken en je krijgt een lijst van pijlen etc. Maar kan geen foto plaatsen. Niet blij!

  1. Dat is inderdaad waardeloos. Helaas is het een bekend probleem dat de iPad en het Blogspot dashboard matig samenwerken. De beste oplossing is een desktop computer gebruiken vrees ik.

 6. Ik heb het al geprobeerd en vind het een onding. Het opladen van foto's en ze de juiste grootte geven ( ik plaats ze altijd vrij groot ) gaat moeizaam , vraagt meer stappen of lukt me niet. En ik plaats zeer veel foto's. Ik ben hier niet blij mee...

  1. Dank voor je feedback Mie. Ik heb ook even geprobeerd om meerdere foto's te uploaden in een blogpost, en ze de juiste grootte te geven. Bij mij ging dat eigenlijk zonder problemen. Je klikt op het plaatje en daaronder staan dan de opties om de afbeeldingen te centreren/links/rechts te plaatsen en de grootte aan te passen.

   Het is inderdaad wel minder duidelijk dan het was. Dat ben ik helemaal met je eens : )

   Hoe upload je de foto's?

   Er zijn 4 methodes bij Blogger: uploaden, foto's gebruiken in Blogger, foto's uit Google foto's of via een url.

   1. Je hebt gelijk, een paar weken geleden kon dat nog niet maar nu wel zie ik. Maar dat wil niet zeggen dat alles nu werkt zoals het hoort. Ben momenteel een blogpost aan het schrijven en heb dezelfde foto's al een keer of 5 opgeladen maar ze verschijnen niet in mijn blogpost. Dat had ik bij mijn vorige poging bij het gebruik van deze nieuwe werkwijze ook, maar dan verschenen ze wel als je nog een foto oplaadde. Nu dus gewoon niet meer ... . Er is duidelijk nog werk aan ...

    1. Ik laad ze op van op mijn pc. En ze verschijnen nu stilletjesaan in stukjes. Blijkbaar gaat daar (behoorlijk) wat tijd over ... Je kan ook niet meer zoals vroeger tijdens het opladen al nieuwe foto's aanklikken om op te laden. Je moet wachten tot ze opgeladen zijn vooraleer je verder kan. En dan geduld hebben tot ze verschijnen dus ...

     1. Ik heb om het uit te proberen eens eventjes 10 foto's geupload vanaf mijn computer desktop. Het viel me niet tegen. Je moet inderdaad even een momentje wachten, ik geloof in mijn geval 3 seconden, maar dan verschijnen de afbeeldingen.

 7. Ben ik nog even. Ik ben op zoek gegaan bij Blogger, het euvel met downloaden van foto's wordt door diverse bloggers gemeld. Nu maar hopen dat Blogger naar alle klachten kijkt en er iets meedoet. Over dat laatste wordt ook geklaagd.

 8. Ik heb net een bericht geschreven via de nieuwe interface. Als het dan toch moet, kan ik er beter aan wennen. Maar nu merk ik, dat de bovenste foto niet in de thumbnails verschijnt van de bloglijst en ook niet in mijn recent post gadget. Helemaal niet leuk. Heb geprobeerd het bericht in de oude interface te publiceren, maar dat helpt niet. :(

    1. Ik heb het bericht opnieuw geplaatst maar nu via de oude interface. En dat hielp niet. Dus het kan ook een blogger blip zijn. Het is wel eens vaker voorgekomen dat thumbnails niet getoond werden. Dus mijn conclusie dat het aan de nieuwe interface lag, was misschien voorbarig.
     Dat paarse sterretje is mijn favicon.

 9. Goed logje. Gezien de reacties ben ik dus niet de enige die liever de oude heb dan de nieuwe. Ik ben al helemaal geen techneut en hou en snap niet zo van moeilijke zaken die het bloggen voor mij wat ongemakkelijk maken. Een vriendin had vroeger de blogs voor mij gemaakt en stap voor stap leerde ik er mee omgaan en zo gaat het heel goed. Ik ben wel wezen kijken maar mis een hele hoop wat voor mij wel gemakkelijker is . Er staat wat in concept en daar had ik het mee uitgetest en ik zag eerst alleen maar veel staan, nou dat was een rommelige zooitje, dus ik druk dan op html( laptop) en ik mis dus bij de nieuwe interface zoals men diet noemt dus (weer een woord wat ik niet kon) bij opties dat je op html kan drukken zonder al die brr .

  Want daar kon je aan vinken van HTML letterlijk weergeven. En dat mis ik ook. dus testte ik verder waar het dan wel stond en bij opstelweergave kom ik dan in zo een tabel zonder de onder of naast mijn regels. Oke had ik. Dan een afbeelding gaan proberen en dat is weer zo waardeloos. Zie ik een wit vak waar staat browsen of sleep een foto hierheen ook niet echt handig - veel gedoe en ik zag ook geen foto. Bij toon voorbeeld zag ik slechts mijn website met vakjes zoals ik het ingericht had met vriendin en boven slechts de regel van titel. En ga ik met de pijl linksboven weer terug dan zag ik het onderstaan met rare codes en ging ik weer met pijltje terug dan pas zag ik dus ook wel mijn foto. Maar niet bij het voorbeeld. Niet handig als je soms tussen door ook weleens fotografie zet. Alles staat dan onderin zag ik en echt onhandig.

  Nee helemaal niks voor mij want dan is het geen plezier meer voor mij om nog te blijven bloggen als ik zoveel omslachtige dingen moet gaan doen die ik helemaal niet begrijp. En men gebruikt toch ook meer een laptop lijkt mij om teksten of artikelen te schrijven dan op een phone of tablet. Weet niet wie of waarom ze dit hebben gemaakt maar voor een mens zoals ik
  is dit niet weggelegd . Geef mij dus de oude maar en weet niet of je hier echt dan nog wel op kan blijven. Door ziekte die ik vroeger heb gehad kan ik helaas geen moeilijke dingen meer en ook geen moeilijke woorden begrijpen en schrijven. Daarom schrijf ik ook met eenvoudige woorden. En het geeft mij dan veel stress en bloggen moet leuk blijven. Mis ook trouwens het bekende potloodje als ik wat bewerken of veranderen wil.

  1. Ik snap je frustratie helemaal. Op dit moment werk ik ook weer met de oude interface omdat ik die fijner vind. Helaas is het binnenkort geen optie meer om de oude versie te gebruiken....

   1. Ik ben het helemaal eens met mijn vriendin Tine. Het moet eenvoudig en gezellig blijven! Dit siert haar hele leven al. Al die nieuwigheden zijn best lastig. Welk publiek wil men bereiken met deze nieuwigheden?

   2. Heb doorgeven hoe mijn site is ingesteld want kan nog steeds geen voorbeeld zien zoals in de oude. En dat is echt niet handig dus wellicht is dit dan mijn einde van het bloggen. Ik ben weer in oude overgegaan want die snap ik echt veel beter. Men reageert helaas niet. Bloggen moet leuk blijven maar zo veroorzaakt het mij stress en is niet goed voor mijn gezondheid. Niet iedereen is geleerd hoor. Heb al veel e n snel gezet want dan weet echt niet hoe nieuwe gaat. Wel getracht maar lukt me helaas niet. Heel jammer dat men niet luistert als je mailt dat er nog steeds iets niet werkt.

 10. Al hou ik zó NIET van veranderingen..na wat gestiei ben ik er uiteindelijk wél uitgekomen maar of ik er happy mee ben is een ander verhaal! De omleiding naar leeslijstblogs vind ik best irritant maar het ergste vind ik het foto-gedoe! Voorheen super scherp en altijd makkelijk met NORMAAL, GROOT, EXTRA GROOT(wat ik ALTIJD doe!) en nu moet je "slepen" en heb ik wazige foto's..écht zó baaalen!
  Hoop dat Blogger hier iets aan gaat doen, weet NIET hoe ik daarover kan communiceren.

 11. Waauw, ik vond dit net pas allemaal. Ik ben het met ALLES eens wat jij ook opmerkte Nicole!!en ook met wat de andere lezers zagen in de nieuwe uitvoering van Blogger. Ik kan het alleen niet allemaal zo mooi samenvatten/onthouden/Jij bent zo goed! ik kon inderdaad ook niet de optie vinden om foto's er individ. wat groter of kleiner op je blog te zetten, maar lees dat ik de foto moet aanklikken. Ik ga dit proberen. Verder heb ik ontzettende irritante advertenties op mijn computer, op mijn blog. Ik zeg steeds door die aan te klikken dat ik niet geinteress. ben, of de advert. al vaker zag, maar ze blijven komen. Hoe moet ik dat nu veranderen?Een advertentie is gewoon onsmakelijk ( over oren schoonmaken) vreselijk. groetjes Mieke

  1. Hoi Mieke,

   de gevreesde oorsmeer advertentie heb ik ook her en der gezien ; )

   Je kunt op Google Adsense Dashboard aangeven dat je bepaalde advertenties niet meer wilt plaatsen op je blog. Je gaat naar google.com/adsense en kijk je rechtsonder en klik je op Blocking Controls. Je ziet dan een overzicht met plaatjes van advertenties. In die plaatjes zie je linksonder een klein rond 'verkeersbordje' met een dwarse streep erdoor.

   Als je daarop klikt blokkeer je die advertentie en verschijnt hij niet meer op je blog.

 12. Gebeurt het activeren van de nieuwe blogger automatisch of moeten we daar zelf iets mee doen ?
  Weet iemand dit ?
  Ik heb ook een heleboel berichten voorgeprogrammeerd staan, iemand een idee wat hiermee gaat gebeuren ?
  Heb dit blog net ontdekt via Ina (bedankt hiervoor) en ik denk dat ik al een hoop nuttige tips heb gelezen en ook een heleboel frustraties, maakt me niet zo blij voorlopig en ik denk dat ik gewoon ga afwachten wat er in juli zal gebeuren ? Of is dit dom ???

  1. In juli wordt helaas inderdaad automatisch de nieuwe interface geactiveerd. Maar je hoeft zelf dus geen actie te ondernemen Martina. Dit gebeurt vanzelf.

   Wat betreft voorgeprogrammeerde berichten: dat is geen enkel probleem. Die blijven keurig staan.

   Afwachten wat er erin juli gebeurt kan prima. Het enige nadeel zou kunnen zijn dat je dan niet van tevoren hebt kunnen oefenen met de nieuwe interface.

 13. Ik kan de knop om terug te gaan naar de ouder interface niet vinden (op Firefox). Daar wilde ik naar terug omdat ik geen publiceerdatum instellen, het dropdownmenu laat niets zien. Weet iemand hoe dat zit? Bedankt!

 14. Ik ben geen fan van de nieuwe interface, er zijn heel wat dingen die niet lekker lopen, maar mijn grootste frustratie is dat als ik tekst tussen de foto's wil zetten het ding steeds op paragraaf springt en een regel tussenruimte geeft.
  Dat moet ik dan steeds weer wijzigen en elke keer dat ding weer op normaal zetten.

 15. Ik vind de nieuwe versie echt onwerkbaar met foto's. Als je een foto naast je tekst wilt plaatsen en hij staat niet op de juiste plek (wat meestal het geval is), kun je hem niet meer verschuiven. Ja, je kunt hem wel verschuiven of bijvoorbeeld uitcentreren naar rechts, maar dan gebeuren er hele rare dingen. Stukken tekst verplaatsen helemaal naar boven of iets dergelijks. Echt een onwerkbare situatie!

  Iemand een advies? Kijk maar 'ns in onze blog hoe wij dat voorheen deden: https://dnffinder.blogspot.com/. Ik krijg dat echt niet meer voor elkaar.

  Kun je nog terug naar de oude versie???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *