Hoe blokkeer je iemand op je blog?
Hoe blokkeer je iemand op je blog?
Stel je hebt een blog, maar er zitten mensen mee te lezen die je daar eigenlijk liever niet hebt. Zo had ik ooit een collega blogger die een moeilijke scheiding had. Ze schreef over haar perikelen, en vond het vervelend dat haar schoonfamilie haar blog las. Ze is daarom zelfs een tijdje helemaal gestopt met haar blog.
Je kunt natuurlijk anoniem bloggen, maar als je identiteit al bekend is, heb je aan dat advies niet veel meer natuurlijk.
Dus wat kun je doen om bepaalde mensen van je blog weg te houden?
Hieronder lees je hoe je ongewenste bezoekers kunt weren van je blog.
Maar eerst: 2 niveau’s van blokkeren!
Soms is het probleem niet zozeer dat iemand je blog leest, maar zijn het de comments die hij of zij achterlaat. In zo’n geval kun je ervoor kiezen om alleen de mogelijkheid om te reageren voor die persoon te blokkeren. De andere, hardcore optie, is die persoon gewoon helemaal blokkeren. Hij of zij kan dat simpelweg niet meer op je blog komen.
Hoe blokkeer je iemand op je blog?
- De eerste oplossing is erg definitief en extreem, en dat is blog harakiri plegen. Gewoon je hele blog opheffen, en vanaf een compleet nieuw adres opnieuw beginnen. Ik vind dit zelf een heel onaantrekkelijke optie, maar er zijn bloggers die dit hebben gedaan. Het grote nadeel van deze aanpak vind ik dat de probleembezoekers je blog misschien toch weer vinden, of je moet ervoor kiezen om anoniem verder te gaan.
- De tweede oplossing is om je blog alleen open te stellen voor bepaalde mensen. Deze methode is veel werk, en irritant.
- De derde oplossing vind ik de beste. Hij is het meest elegant en effectief, en dat is het ip-adres van de vervelende bezoeker blokkeren.
Hoe blokkeer je iemand op je Blogger blog?
Oké, ik ga er even vanuit dat je liever geen blog harakiri pleegt. Dan blijven 2 methodes over.
1. Je blog toestemmingen aanpassen bij Blogger
We beginnen met methode 2, waarbij je de instellingen van je Blogger blog zo aanpast, dat alleen bepaalde mensen het nog kunnen lezen. Mensen die jij goedkeurt. Maar let op: je kunt maximaal 100 lezers toelaten. Hiervoor ga je naar je Blogger dashboard op blogger.com. Onderaan de pagina zie je Permissions staan. Het gaat ons om de tekst Blog Readers. Dit staat standaard op Public.
Maar wij gaan hem op Private zetten. Kijk maar:
Nu kan er niemand meer op je blog komen, en dat wil je natuurlijk ook niet. Dus klik je op +Add readers.
In het witte vakje kun je nu emailadressen invoeren. Voor het doel van deze post heb ik mezelf even een uitnodiging gestuurd op één van mijn andere emailadressen. De persoon die je uitnodigt krijgt nu een email die er zo uit ziet:
Nu is het een kwestie van op de oranje knop drukken en voila. Voortaan kan deze persoon jouw blog bezoeken. Op deze manier heb je veel controle over de mensen die je blog lezen. En die vervelende bezoeker kan er niet meer bij.
iedereen die je niet hebt uitgenodigd op je Blogger blog krijgt dit te zien:
2. Een bezoeker blokkeren op je Blogger blog door zijn ip-adres te blokkeren m.b.v. een CDN
Meteen maar het slechte nieuws: je kunt officieel geen ip-adres blokkeren op een Blogger blog. Er was ooit een speciale website, toolater.com waarmee je je toch een ip-adres kon blokkeren op een Blogger blog, maar die bestaat niet meer.
Gelukkig is er toch een oplossing, en dat is met behulp van een CDN (Content Delivery Network) zoals Cloudflare. Hiervoor moet je wel een eigen domeinnaam voor je blogger blog hebben!
Daarmee bedoel ik dat je blog url niet eindigt op blogspot.com maar op .nl of .com. Met een blogspot.com adres werkt deze methode niet. Ook heb je hiervoor een (gratis) account op Cloudflare nodig, en moet je enge dingen doen met je name servers*. Dit wordt allemaal uitgelegd op Cloudflare, maar is voor de gemiddelde Blogger gebruiker denk ik wel een hoge drempel.
Maar is je dit eenmaal gelukt, dan kun je vrij makkelijk bezoekers blokkeren op je Blogger blog.
Via Cloudflare kun je een bezoeker blokkeren met behulp van het ip-adres.
Ik heb dit toegepast voor mijn Blogger blog Het Moederbedrijf, en mezelf even geblokkeerd op basis van mijn ip-adres, en het werkte! Kijk maar:
Hoe blokkeer je iemand op een WordPress.org blog?
Goed nieuws, want dit is echt een makkie! Het is één van de dingen waarvan ik moet erkennen dat beter is geregeld bij een WordPress blog. Laten we beginnen met het blokkeren van reageren op je WordPress blog. In dit geval vind je het niet erg als iemand je blog leest, maar je wilt niet dat die persoon nog reacties kan plaatsen.
1. Blokkeer de mogelijkheid om te reageren
Hiervoor ga je naar het dashboard van je wordpress.org blog en klik je op Instellingen. Vervolgens kies je ‘Discussie’:
Scroll nu omlaag tot je komt bij ‘Zwarte lijst reacties’. Hier kun je het ip-adres of het emailadres van de bezoeker waarvan je niet meer wilt dat hij kan reageren plakken:
2. Blokkeer de bezoeker helemaal!
Het kan ook zo zijn dat je wilt dat iemand gewoon helemaal niet meer op je blog komt. Zelf gebruik ik hiervoor de gratis Wordfence plugin. Die heeft een speciale functie ‘Blocking’. Je kopieert en plakt daar het ip-adres van de bezoeker die je niet meer op je blog wilt hebben, en voila! Klaar. Je vindt de blokkeer optie in de Wordfence plugin onder Firewall:
Vervolgens kies je IP Address en vul je dat in:
Nu vraag je misschien: ‘Maar hoe kom ik aan het ip-adres?’ Het fijne aan WordPress is dat als die persoon op je blog heeft gereageerd het ip-adres bij het comment zal staan. Heb je het ip-adres niet? Dan kun je de methode met het emailadres gebruiken.
Hoe blokkeer je bezoekers op een wordpress.com blog?
Net als bij Blogger blogs kun je bij wordpress.com blogs niet zelf bezoekers verbannen en voorkomen dat ze je blog lezen. Maar wel kun je net als bij WordPress je privacy settings aanpassen. Je kunt je blog bijvoorbeeld op private zetten, en mensen uitnodigen die op je blog mogen. Bezoekers die niet zijn uitgenodigd krijgen dan dit te zien:
Verder kun je onder settings > discussion instellen dat je reacties eerst wilt goedkeuren.
Waarschuwing: let op
Nadat je het ip-adres hebt geblokkeerd op je wordpress.org blog kan de vervelende bezoeker in theorie je blog niet meer bezoeken. Maar…. er is één grote maar. Als die bezoeker een VPN gebruikt kan hij met een ander ip-adres alsnog je blog bezoeken. Lekker dan. Helemaal safe ben je dus eigenlijk nooit.
Ik snap ineens waarom sommige mensen kiezen voor anoniem bloggen.
Hoe blokkeer je iemand op je blog? Samenvatting!
Het spijt me dit te moeten zeggen, maar wordpress.org bloggers zijn hier in het voordeel. Voor hen is het kinderlijk eenvoudig om bezoekers te blokkeren met behulp van hun ip-adres. Heb je een Blogger blog? Dan is dit een stuk lastiger.
Blogspot gebruikers hebben de volgende opties:
- Pas de ‘permissions’ aan, en laat zo een maximaal 100 mensen toe op je blog. Zo sluit je de vervelende bezoeker(s) buiten.
- Gebruik een CDN zoals Cloudflare om bezoekers te blokkeren. Je blog koppelen aan Cloudflare kan even een lastig werkje zijn, maar daarna kun je net zo makkelijk bezoekers blokkeren als wordpress.org bloggers.
- Modereer comments voordat ze openbaar gaan.
- Hef je blog op, en begin anoniem opnieuw.
- Verhuis je Blogger blog naar WordPress.org, want daar kun je wel specifieke gebruikers verbannen.
Tot slot: geen enkele methode is 100% veilig. Hardnekkige bezoekers kunnen met behulp van VPN je blokkade omzeilen.
Overweging
Tsja, ik denk dat dit ook gewoon bij bloggen hoort. Je begeeft je op het internet, en zo gauw je blog publiek staat, betekent dit een zekere kwetsbaarheid als blogger. Het is goed om hiermee rekening te houden, maar maak je er ook niet te druk om. Dan kun je beter stoppen met bloggen, of je blog helemaal privé maken.
Maar dan mis je ook een heleboel leuke interactie! En dat is nou net wat een blog zo waardevol maakt.
Heb jij wel eens mensen geblokkeerd op jouw blog?
*In mijn blogpost over https instellen voor Blogger lees je hoe je een account aanmaakt bij Cloudflare voor je Blogger blog.
Ik weet nu ook hoe je een ongewenste volger van de gadgets Volger bij Blogger kunt blokkeren. Dat gaat via je Dashboard, Statistieken, Volgers, klikken op het aantal en je komt in een scherm met een lijst van volgers. Daar kun je ze blokkeren. Ik had een volger met een lijst dubieuze sites die hij volgt in zijn profiel. Daar wil ik niet tussen staan met mijn blog.
Fijn Judy!
Ik blog niet alleen voor familie of kennissen. Dwz die schakel ik gelijk aan de overige wereldbewoners die het Nederlands machtig zijn. De meeste weten niet dat ik blog ik ik blog ook zeker niet over hen. Met wordpress.com is IP-blokkeren net zo eenvoudig en ik heb dat 1x gedaan bij een IP-adres van een landbouwschool. Zij waren met wat leerlingen bezig om 20 reacties per minuut te sturen op een blog dat ging over groot landbouwverkeer versus fietsers. Punt is idd dat je op een PC in de bieb gewoon weer door kan gaan met deze ellende. Is toen niet gebeurd. Iets anders is dat je de reacties op 1 bericht kan blokkeren. Sommigen den dat automatisch na een week of 2. Ik heb dat een paar keer handmatig gedaan omdat bepaalde berichten ontzettend veel spammers aantrokken.
Waarom deden de leerlingen van die landbouwschool dat denk je Ximaar? Was dat echt om te pesten?
De link naar dat bericht zit onder m’n naam. Voordat ik hun IP blokkeeerde waren er een paar honderd scheldreacties geplaatst. Geen enkele was met een normale inhoud. Wist dus ook niet wat hun bezwaar was. Heel veel waren identiek, dus plakken – enteren en dat steeds herhalen.
Wat vervelend Ximaar. Als ze nou inhoudelijke reacties hadden achtergelaten was het nog weer anders.
Heb jij een tip op bloglovin’ volgers te verwijderen? Ik krijg al maanden elke dag een nieuwe volger maar dat zijn allemaal nepvolgers met links naar sex …
Ik heb meteen even gekeken Moois van Mie, maar het lijkt erop dat dit niet mogelijk is op het moment:
https://help.bloglovin.com/hc/en-us/articles/360007931853-How-to-block-unwanted-followers-on-Bloglovin-
Wel vervelend! Dit zouden ze eigenlijk wel mogelijk moeten maken.