blogonderhoud

Bloggen is meer dan blogposts schrijven. Eén van de belangrijke andere taken van bloggen is je blog onderhouden.

Ik heb hiervoor een vaste ochtend ingeruimd, namelijk donderdagmorgen.

Donderdagmorgen is voor mij blog onderhoud morgen!

Hieronder kun je lezen hoe ik mijn blog onderhoud, en wat dit praktisch betekent.

Bloggen: blog onderhoud en checkups

Blog onderhoud betekent voor mij de volgende taken:

 1. Achterstallig onderhoud wegwerken. Zoals plugins updaten, en oude troep weggooien. Met oude troep bedoel ik onder andere spam comments, en revisies van blogposts.
 2. Met de Google Search Console checken of er problemen zijn op de blogs, en die vervolgens oplossen.

Achterstallig onderhoud wegwerken in 3 stappen

Plugins updaten

Elke donderdagochtend begin ik met het updaten van plugins. Vaak doe ik dat ook al tussendoor, maar in ieder geval doe ik het dus wekelijks op donderdagmorgen. De reden is dat verouderde plugins een risico kunnen zijn dat je gehackt wordt! Ze worden immers niet meer optimaal bijgehouden. Dat vind ik een goede reden om ze te updaten.

Afbeeldingen optimaliseren

Vervolgens ga ik naar mijn plugin ShortPixel Image Optimizer. Deze plugin zorgt ervoor dat je afbeeldingen worden geoptimaliseerd waardoor je blog lekker snel laadt.

Oude troep opruimen

Als mijn afbeeldingen geoptimaliseerd zijn, ga ik naar mijn WP-Optimize plugin, en klik op 'Database'. Dan kies ik 'Run all selected optimizations'. WP-Optimize doet vervolgens het volgende:

 • Optimaliseer database tabellen
 • Verwijder alle post revisies
 • Clean all auto-draft posts
 • Clean all trashed posts
 • Remove spam and trashed comments
 • Verwijder wachtende reacties
 • Remove expired transient options
 • Verwijder pingbacks
 • Verwijder trackbacks
 • Verwijder berichten metadata
 • Verwijder reactie metagegevens
 • Verwijder ontkoppelde relatiegegevens

Google Search Console controle

Vervolgens ga ik naar Google Search Console en kijk daar om te beginnen hoe het zit met de 'Coverage'. Hieronder zie je een screenshot van de Coverage resultaten van mijn blog Huisvlijt:

Zoals je kunt zien is er een error. Zo'n probleem los ik op, en vervolgens klik ik op 'Validate Fix'. Daarna controleer ik Mobile Usability en Amp en de overige items. Als ik problemen tegenkom probeer ik die direct op te lossen.

Blogger blogs onderhouden

Plugins updaten is bij Blogger blogs niet aan de orde. Maar je kunt wel stap 2 en 3 uitvoeren. Spam comments vind je via je Blogger Dashboard, en door op Comments te klikken. Vervolgens klik je op Spam en voila! De comments die vermoedelijk spam zijn komen te voorschijn. Je kunt die vervolgens verwijderen.

blog onderhoud

Tot slot

Door wekelijks mijn blogs te controleren en bij te houden zorg ik ervoor dat problemen snel worden ontdekt, en opgelost. Op deze manier voorkom ik dat er ongemerkt allerlei errors of 404 fouten ontstaan op mijn blog. Bovendien vind ik het belangrijk dat mijn blog snel laadt.

Doe jij aan blog onderhoud? En zo ja, hoe pak jij het aan?

Bron afbeelding: cafe PNG Designed By TMtogether from Pngtree.com

Vergelijkbare berichten

8 reacties

 1. Handig overzicht. Deze gaat bij mijn favorieten.

  Maak je niet eerst een back up voordat je de updates en opschoning uitvoert? Bij mijn provider kan ik eenvoudig een kopie maken naar een tweede omgeving. Daar doe ik mijn onderhoud. Die kopie kan ik vervolgens testen en daarna live zetten. Ik vind dat wel prettig werken.

  1. Een backup maken is inderdaad altijd verstandig Chris. Daarin heb je helemaal gelijk. Mijn host maakt dagelijkse backups van mijn blog, vandaar dat ik er zelf niet eentje maak als ik mijn blog opschoon.

 2. Onderhoud van mijn blogs doe ik ook vrij regelmatig en zo houd je ook de blogs netjes en ordelijk. Reacties van lezers laat ik wel staan. soms ook tags/labels verwijderen die niet erbij horen want met jaren bloggen leer je wel wat wel hoort en wat niet. Ben ook maar een hobby blogger en weet nog niet alle kneepjes maar ik leer op mijn eigen tempo. Vaste dag om het bij te houden heb ik niet, en k doe het gewoon als ik er tijd voor hebt. Op blogspot is het wat anders dan op WP of andere websites denk ik. Daar ben ik niet zo van op de hoogte. Het was een mooi logje wat je deelde en vele zullen hier ook vast veel aan hebben als ze WP hebben.

 3. Hoi

  Dank je wel voor deze handige info. Ik hield wel altijd mijn plugins up to date, maar ik kende shortpixel en wp-optimizer nog niet. Gelijk even gedaan (hoewel Shortpixel voortijdig eindigde omdat ik te veel images er op heb staan voor een free account ;-) )

  Nogmaals bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *