bezuinigen op bloggen

Heb jij dat soms ook dat de kosten voor je blog ongemerkt zijn gestegen? Wil je bezuinigen op bloggen?

Ik ben nogal een vrekkig type, en ik ben echt een paar keer geschrokken van de kosten voor mijn blogs.

Zeker als je een WordPress blog hebt, kunnen de kosten voor een blog oplopen. Zo had ik op een gegeven moment een aantal betaalde plugins voor mijn belangrijkste drie WordPress blogs.

Omdat de meeste plugins gratis zijn, kan ik daar dan erg over vallen!

Om die reden heb ik nu op Bloggen en loggen bijvoorbeeld toch weer de gratis versie van de Yoast plugin, nadat ik een tijdje betaalde voor de premium variant.

Dit inspireerde mij tot een artikel over bezuinigen op bloggen!

Bezuinigen op bloggen

 1. Maak gebruik van een gratis blog platform. Zelf adviseer ik dan het Blogspot platform, maar je kunt ook kiezen voor een blog op WordPress.com. Dat is ook gratis.
 2. Neem genoegen met een lelijke url voor je blog, en spaar zo de kosten van een domeinnaam uit. Zo is mijn verstofte blog Relimam te vinden op relimam.blogspot.com en niet op het veel mooiere relimam.nl.
 3. Blog jij met je smartphone? Dan kun je daarop wellicht bezuinigen met een goedkoop sim only abonnement. Bij Simpel heb je al een sim only abonnement voor 3,50 per maand. En dan kun je nog 50 minuten bellen per maand ook, iets wat ik dus echt nooit doe. Ik bel veel liever gratis via Whatsapp, en betaal met mijn privacy ; ) Maar dit terzijde. Wel heb je voor 3,50 per maand maar 250 MB ter beschikking. Dat is voor bloggen denk ik wel wat weinig. Het populairste abonnement bij Simpel is 10 euro per maand en dan krijg je 8 GB!  Als blogger is
 4. Er zijn veel betaalde blog themes, maar het is mijn ervaring dat ook gratis blog themes heel goed zijn. En met goed bedoel ik dat ze snel laden, en dat ze dus SEO vriendelijk zijn. Je hoeft niet persé een dure Genesis theme te kopen voor een succesvol blog wil ik maar zeggen. Mijn huidige WordPress blogs 'draaien' op het gratis Kadence theme. Dit theme staat heel hoog aangeschreven en werkt uitstekend.
 5. Heb jij je, net als ik, laten verleiden door betaalde plugins? Het kan de moeite waard zijn om daar nog eens kritisch naar te kijken. Vaak zijn er ook gratis versies van plugins. Dat is hoe ze je als klant naar binnen lokken. Je neemt zo'n gratis plugin, en vervolgens bieden ze fijne opties aan waarvoor je dan moet betalen. Zo heb ik de gratis plugin Wordfence om mijn blog te beschermen tegen hackers en andere enge mensen. Maar ik krijg permanent de tip dat ik met hun betaalde versie nog veel beter beschermd ben. Een tip die ik hardnekkig negeer. hetzelfde geldt voor de gratis Yoast plugin. Betaal je voor de premium versie, en wil je bezuinigen? Dan zou je voor jezelf kunnen nagaan of de gratis versie niet voldoende is.
 6. Een blog zonder afbeeldingen is als een ei zonder zout. Afbeeldingen zijn belangrijk, want die maken het je bezoekers makkelijker en aantrekkelijker om jouw blogpost te delen. Ik lees soms een geweldige post, maar er zit geen afbeelding in... Dan deel ik die veel minder gauw, omdat een lap tekst delen minder aansprekend is. Er zijn allerlei betaalde aanbieders van afbeeldingen zoals Shutterstock. Maar je kunt ook gewoon je eigen foto's maken, of gebruik maken van de eindeloze mogelijkheid van gratis afbeeldingen. Die vind je onder andere op Pixabay en op Canva.
 7. Bezuinigen op je hosting. Dit vind ik een beetje een linke... Je wilt namelijk niet zoveel bezuinigen op je webhosting, dat je problemen krijgt met je blog. Denk aan een trage laadsnelheid, of dat je blog er om de haverklap 'uit ligt' als je veel bezoekers hebt. Het is zeker goed om webhosting prijzen te vergelijken, maar hier geldt wel: kwaliteit is essentieel.

Samenvattend

Bloggen is net als hardlopen in de basis heel goedkoop. Bij bloggen heb je genoeg aan het gratis Blogspot platform, en bij hardlopen heb je eigenlijk alleen een paar goede hardloopschoenen nodig. Maar bij beide kunnen de kosten flink oplopen als je niet uitkijkt. In dit artikel las je 7 snelle manieren voor bezuinigen op bloggen.

Het is een kwestie van kritisch kijken: wat heb ik echt nodig, en wat kan ook wel minder?

Dat kan variëren van een goedkoop sim only abonnement, tot kritisch kijken naar je (betaalde) plugins.

Tot slot: je kunt met bloggen geld verdienen! Dat is een perfecte manier om eventuele kosten te compenseren natuurlijk : )

Leestip: Wat kost WordPress?

Hoe zijn jouw kosten voor bloggen?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Ik schrijf blogberichten altijd op m'n laptop. Voor m'n smartphone heb ik Ben sim-only, 8,2 euro voor 4GB en 200 minuten per maand. Daar kom ik nooit aan aangezien ik met mijn smartphone binnenshuis bel en internet via wifi. In de trein en op wat andere plekken kan je ook gebruikmaken van gratis wifi.

  Voor m'n glasvezel internet 70/70 Mbps betaal ik 41 euro inclussief gratis vastbellen en TV-kijken.

  Blogspot heeft als voordeel dat er geen reclames zijn. Worpress.com vind ik prettiger, waarbij ik m'n bezoekers adviseer om uBlock Origin (ook gratis) te gebruiken. De kans op virussen of malware is dan ook een stuk kleiner.

  Onlangs was de Bloglist (RSS) functie van Blogspot enkele dagen zo van slag (laden met fouten nam meer dan 1 minuut) dat ik niet meer in het lay-out-menu kwam. (Je moet daar in om de Bloglist aan te passen of te verwijderen). Ze hebben die functie een paar jaar gelden gedowngrade en nu hield ik m'n hart vast. Maar na enkele dagen doet ie het gelukkig weer. WordPress heeft helaas geen vergelijkbare optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *