bloggen
In de afbeelding een aantal van mijn blogs!

Ik heb meerdere blogs.

In totaal 26, waarvan 11 echt actieve blogs. Er valt dus heel wat te bloggen voor mij.

Meerdere blogs beginnen, heeft zijn voor- en nadelen. Het leek me leuk om die eens op een rijtje te zetten.

Voordelen meerdere blogs

 1. Bij de discussie niche versus een algemeen blog hebben beide partijen goede punten. Niche blogs hebben hun voordelen, maar algemene lifestyle blogs ook. Omdat ik daardoor niet kan kiezen, heb ik meerdere blogs. Sommige zijn niche blogs zoals Bloggen en loggen en Ren mama, ren. En andere zijn algemene lifestyle blogs zoals Huisvlijt.
 2. Met verschillende blogs bedien je verschillende doelgroepen. Je kunt bedrijven en adverteerders dus verschillende opties bieden.
 3. Als een betaalde post niet past op het ene blog, dan past het wellicht wel op een ander blog.
 4. Je kunt verschillende tarieven hanteren per blog. Zo is een betaalde post op De Mamablogs goedkoper dan op Huisvlijt. Dus als bedrijven zeuren dat ze de prijs van een post op Huisvlijt te duur vinden, dan kan ik ze een post aanbieden op De Mamablogs voor een lager bedrag. Meerdere blogs bieden mij een zekere mate van soepelheid en flexibiliteit.
 5. Op meerdere blogs kan ik al mijn interesses tenminste goed kwijt. De bezoekers van Huisvlijt zitten bijvoorbeeld niet te wachten op specialistische posts over SEO. En dat hoeft nu ook niet, want die kan ik kwijt op Bloggen en loggen.
 6. Ik ben dol op make-overs van blogs en op blog themes. Maar als je om de week het uiterlijk van je blog verandert dan wordt het onrustig. Je loopt het risico dat je blog geen eigen identiteit heeft. Maar als je meerdere blogs hebt, kun je per blog voor een andere theme  gaan. Superleuk!
 7. Dankzij het feit dat ik meerdere blogs heb, verdien ik meer met mijn blogs.

Nadelen meerdere blogs

 1. Ik kan niet elk blog helemaal recht doen op social media. Daarvoor ontbreekt het me gewoon aan de tijd. Vandaar dat ik, als het om social media gaat, me vooral concentreer op de promotie van mijn bestbezochte blog Huisvlijt. Maar soms vraag ik me wel eens af wat het effect zou zijn als ik al mijn energie op 1 blog zou concentreren!
 2. Het is veel werk. Je moet een blog toch bijhouden. Daar staat tegenover dat blogs met zogenoemde evergreen content het altijd goed doen. Ook zonder dat je voortdurend nieuwe posts plaatst. Een goed voorbeeld hiervan is mijn blog over koffie.
 3. Het kost geld! Als je serieus bent met een blog is een eigen domeinnaam toch wel een vereiste. Met 11 domeinnamen ben ik dus 11 keer de kosten voor een domein kwijt.
 4. De tijdfactor. Doordat ik meerdere blogs onderhoud, is mijn tijd en aandacht soms wat versnipperd.

Mijn conclusie over meerdere blogs

Ik ben blij met het aantal blogs dat ik heb. Ik heb teveel interesses en dingen om over te schrijven om ze allemaal in 1 blog kwijt te kunnen. En ik vrees ook dat bezoekers dan door de bomen het bos niet meer zien. In die zin zie ik dus het nut van een niche blog.

Daarnaast bieden meerdere blogs me betere mogelijkheden als fulltime blogger.

Hoeveel blogs heb jij?

Vergelijkbare berichten

4 reacties

 1. Ik heb er nu 5. Ooit begon ik met een website waar in de familiestamboom, afkortingen en m'n fietsverhalen op zette. Toen die de nek om werd gedraaid door m'n provider heb ik de stamboom op een eigen blog gezet, en daar doe ik veel te weinig aan. Gewoon omdat ie weinig bezoekers trekt, maar ook omdat ik de laatste jaren weinig aan genealogie heb gedaan. De afkortingen heb ik beeindigd, omdat wikipedia steeds beter werd. De fietsverhalen en de rest heb ik op m'n hoofdblog staan en daar heb ik Alkmaar en de omgeving aan toegevoegd. Ik vind het erg belangrijk dat er afwisselende onderwerpen zijn, waarbij ik wel goed gebruik maak van categorien. Verder heb ik een schaduwblogspot voor dingen die me op wordpress.com niet lukken. Die gebruik ik nu vooral als een overzicht van loactiegebonden blogs. Voor de regionale fietsersbond hou ik een blog bij en ik heb er een bedacht voor lopen, maar dan qua verkeersveiligheid in Alkmaar. Het idee was om wat medestanders te vinden en op dit gebied overleg te hebben met de gemeente. Maar daar is het nooit van gekomen en ik steek er veel te weinig tijd in. Misschien komt dat binnenkort weer, want ik heb onderwerpe genoeg.

  Ik heb wat RSS-kopelingen zodat de items van het ene ook op het andere blog te zien zijn. Heb je een reden waarom je dat niet toepast?

 2. Wat een belangrijk punt is in mijn beleving, is dat het feit van het hebben van meerdere blogs je een bredere draagvlak hebt. Stel dat je alles op één blog inzet. (een niche). Dus je inzet, je focus, je tijd alles op één blog. En om een bepaalde reden zakt de markt, behoefte en of interesse van een niche in. Dan heeft dat direct (grote) gevolgen voor je blog, en voor sommige dus ook voor hun inkomen. Spreiding is veel safer. Met name voor degene die er van (moeten) leven een punt om goed over na te denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *