ontdek vloggen

Tot mijn spijt kom ik op blogs steeds vaker vlogs tegen. Ik houd niet van vlogs, dus ik kom ze niet graag tegen op een blog. Als ik een filmpje wilde zien, ging ik namelijk wel naar Youtube! Maar goed, bloggen wordt regelmatig doodverklaard, en vloggen gekroond als het nieuwe bloggen.Dus toen ik in de bibliotheek boek Ontdek vloggen! tegenkwam besloot ik het mee te nemen, om te kijken of ik kan gaan begrijpen wat er in vredesnaam zo leuk aan is.

Over Ontdek vloggen!

In het boek Ontdek vloggen! Alles over vloggen en internet-tv geeft Bob Timroff niet alleen de geschiedenis van het ontstaan vlogs, maar ook praktische tips voor mensen die willen gaan vloggen.

De bron van het moderne vloggen

De eerste helft van het boek biedt algemene informatie over het ontstaan van vlogs. En dat begon met een webcam die een koffiezetapparaat liet zien. Die webcam was bedoeld voor medewerkers van het Cambridge Computer Laboratory. Via de webcam konden ze zien hoeveel koffie er nog in de pot zat, zodat ze niet voor niets hoefden te lopen. In 1993 werd de Trojan Room Coffee machine wegpagina toegankelijk voor alle internetgebruikers, en blijkbaar gingen hordes mensen kijken hoeveel koffie er nog was! Dat vind ik dan wel weer grappig : )

Daarna volgen twee hoofdstukken over hoe tv kijken is veranderd. Denk aan digitale en interactieve tv.

Vloggen: praktische aspecten

Hierna komen de hoofdstukken die interessant zijn voor mensen die hun eigen vlog willen beginnen. Bob Timroff geeft algemene informatie, en daarnaast praktische tips over hoe je dat moet aanpakken. Ik ben niet eens van plan om te gaan vloggen, maar was toch geïntimideerd door alles wat bij een vlog komt kijken. Als ik Bob Timroffs beschrijving van vloggen lees, dan is het echt wel even meer dan voor je webcam gaan zitten en wat zeggen.

Vloggen: stappenplan

De gemiddelde vlogger doet op een werkdag de volgende dingen volgens Timroff:

 • Onderwerp bedenken voor nieuwe video
 • Blog schrijven
 • Script, storyboard en shotlist maken
 • Opnemen beeldmateriaal
 • Beeldmateriaal overzetten naar de computer
 • Selectie maken van de benodigde en best beelden
 • Beeldmateriaal monteren
 • Kleurcorrecties maken
 • Titels, animaties en muziek toevoegen
 • Uploaden eindresultaat.
 • Interactieve elementen van YouTube toevoegen zoals kaarten en eindschermen
 • Een opvallende miniatuurafbeelding maken en uploaden
 • Metadata toevoegen

Als ik deze lijst met taken vergelijk met de vlogs die ik regelmatig op blogs tegenkom, dan heb ik niet het idee dat die bloggers/vloggers dit allemaal doen. De vlogs die ik tegenkom op blogs zijn toch meer van het genre: ik praat, en jij luistert.

Mijn conclusie over Ontdek vloggen!

Ontdek vloggen is volgens mij een uitstekend boek voor iedereen die meer wil weten over vloggen, en al helemaal voor mensen die vlogger willen worden. Bob Timroff helpt je met zijn boek om het grondig en professioneel aan te pakken.

Het boek is prettig geschreven, en achterin zit een handige index zodat je makkelijk onderwerpen kunt opzoeken.

Praktische informatie over Ontdek vloggen!

Ontdek vloggen! is voor 22,99 te koop bij bol.com.

Hoe denk jij over blogs op blogs?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *