html en css

Het eerste wat ik dacht toen ik het boek HTML en CSS opensloeg was: 'Wat een kleine lettertjes!'

Html en CSS is een boek van Ed Tittel en Jeff Noble uit de bekende gele Dummies reeks. Op de achterkant beloven ze dat je met behulp van HTML en CSS je eigen website kunt maken. Omdat de meeste bloggers WordPress gebruiken, is deze belofte eigenlijk niet nodig. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet handig is om een basiskennis te hebben van HTML en CSS. Ook als je een wordpress blog hebt. Of een Blogger blog!

Dus, laten we het boek Html en CSS eens nader bekijken!

HTML en CSS

HTML en CSS bestaat uit 6 delen, en 23 hoofdstukken. Na enig zoeken vond ik een definitie van HTML. HTML wordt omgeschreven als een opmaaktaal. Het wordt gebruikt om webpagina's te beschrijven. HTML bestaat uit elementen, attributen en entiteiten. De elementen geven verschillende onderdelen van eenHTML-pagina aan met tags. Dat zijn deze: < en >

CSS staat voor Cascading Style Sheets. Met CSS bepaal je het uiterlijk van je blog. CSS kan in een blok tekst van een html-document zitten, of in een apart document.

Bij Blogger zit de CSS in de HTML. Bij wordpress.org in een apart bestand. Je vindt de CSS code bij een Blogspot blog doorgaans tussen <skin> en </skin>!

Opbouw boek HTML en CSS

 1. (X)HTML en CSS leren kennen
 2. Webpagina's opmaken mert (X)HTML
 3. De leiding in handen nemen over webpagina's en stijlen
 4. Scripts en (X)HTML
 5. De toekomst van (X)HTML
 6. Het deel van de tientallen

WordPress en CSS

In HTML en CSS worden twee pagina's besteed aan de combinatie WordPress en CSS. Ed Tittelen Jeff Noble schrijven datje met de CSS-vaardigheden uit hun boek het uiterlijk van het theme van je blog makkelijker kunt aanpassen. Ze leggen uit hoe je de CSS kunt aanpassen, maar doen dat vrij summier vind ik.

HTML en CSS: mijn conclusie

HTML en CSS is best een aardig boek, maar mij viel het eerlijk gezegd tegen. De uitleg van de verschillende begrippen en methodes had van mij duidelijker gemogen. Bovendien zorgt het kleine lettertype er voor dat het boek niet heel makkelijk leest.

Toch kan HTML en CSS denk ik best een handig boek zijn om de kast te hebben staan.

Het boek is denk ik vooral interessant voor mensen die hun eigen blog/site willen bouwen.

Praktische informatie over het boek HTML en CSS

HTML en CSS van Ed Tittel en Jeff Nobel is voor 14,99 te koop bij bol.com. Meer zou ik er ook niet aan uitgeven.

html en css

Vergelijkbare berichten

4 reacties

 1. html is inderdaad hypertext markup languange. Een heel krachtig middel, want hiermee kan je met "platte" tekst toch hele mooie pagina opmaak maken (een hele website kan je bij wijze van spreken in notepad maken).
  Met de komst van wordpress en blogger is kennis van HTML niet echt meer noodzakelijk. Ik merk wel dat je met Blogger geen tabellen kunt maken en dat de plaatsing van plaatjes vaak stroef gaat. Dan is wat basiskennis van table, align, en div enzo wel handig, dan kan je het handmatig aanpassen.

 2. Zelf zoek ik html (xml) en ccs op bepaalde websites op. Kopieer het en pas het aan. Het is net als Pascal/Delphi goed leesbaar. Je moet alleen vreselijk oppassen met ' en " of = en : . Een foutje is zo gemaakt door = te gebruiken waar ccs een : wil zien.

  Ik doe er niet veel meer mee. M'n eerste websites maakte ik zelf via FTP en dat deed ik met frames. Kon je eenvoudig een zeer mooie lay-out mee maken, waarbij een deel variabel was en een deel statisch. Maar frames werden in de ban gedaan en een goede vervanger kwam er niet voor. Websites en blogs vond ik er dan ook matig uitzien. Tegenwoordig keert het weer een beetje terug.

  Iets in een boek opzoeken heb ik wat dit betreft nooit gedaan. Daaruit valt zo moeilijk te kopieren en plakken. Ctrl-F werkt ook niet in een boek. Want als ik 1 ding met programmeren wel heb geleerd is: leer niets vooruit. Ga er pas mee aan de gang als je het nodig hebt. Dat gaat veel sneller.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *