bloggen
Bron afbeelding: Shutterstock

Elke dinsdag en vrijdagmorgen besteed ik een aantal uren aan het bezoeken van andere blogs. Soms vind ik er helemaal niets aan, en vraag ik me af: 'Waarom denken ze in vredesnaam dat anderen willen weten wat ze op maandag hebben gegegeten?!' Maar ook dat soort blogposts zijn goed om te lezen.

Ik hecht veel waarde aan het lezen van blogs van andere bloggers omdat ze andere perspectieven op bloggen bieden. En daar heb ik diverse redenen voor. Hier onder vind je ze!

Waarom het goed is om blogs van andere bloggers te lezen

1. Je verbreedt je horizon

Andermans blogposts lezen haalt je uit je comfort zone. Door bewust andere blogs te lezen, ook over blog onderwerpen die je normaliter niet zou opzoeken, verbreed je je horizon. Ondanks jezelf leer je er toch nieuwe dingen van. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd dat er niet alleen haarspray bestaat om je haar te fixeren, maar dat er ook spray is om je make-up te fixeren! Van het blog Zuinigaan leerde ik om zuiniger te leven.

En dat er mensen zijn die hele routines hebben met soms wel 10 stappen om hun gezicht schoon te maken en op te maken. Dat is een compleet nieuwe wereld voor me. En hoewel ik dat zelf niet zal gaan doen, vind ik het toch intrigerend om te ontdekken dat er mensen zijn voor wie dit dus heel belangrijk is.

2. Je krijgt inspiratie

Blogs lezen kan heel inspirerend werken. Soms kan een woord of een invalshoek in een blogpost een idee voor een eigen blogpost oproepen.

3. Je leert andere mensen kennen

Zeker als je blogs twee keer per week bezoekt ga je de bloggers een beetje kennen. Je weet waar ze over schrijven, wat ze bezig houdt en hoe ze leven. Zelf ontdek ik door het lezen van blogs regelmatig interessante mensen om te interviewen voor mijn hardloopblog Ren mama, ren en voor mijn blog over fulltime moederen Het Moederfront. Via hun blog lees ik dan bijvoorbeeld dat ze hardlopen of fulltime moederen. Vervolgens mail ik ze dan of ze tijd en zin hebben om mee te doen aan een interview. Dat levert een interessante nieuwe blogpost op, en het is leuk om hun verhaal te horen.

4. Je blijft op de hoogte van de ontwikkelingen in Blogland

Een andere belangrijke reden om andere blogs te lezen is dat je daardoor merkt wat er zoal leeft in Blogland. Wat de ontwikkelingen zijn, waar mensen zich mee bezig houden, welke posts het goed doen etc.

5. Je steunt andere bloggers

Als blogger weet je zelf denk ik maar al te goed dat het fijn is als mensen je blog bezoeken. En nog fijner is het als mensen even reageren. Door andere bloggers te bezoeken ondersteun je ze. Het is een stukje collegialiteit vind ik.

Samenvattend

Blogs bezoeken van andere bloggers is een waardevolle activiteit voor bloggers. Het kan je informatie en inspiratie opleveren, en bovendien is het leuk voor andere bloggers. Wil je een blog beginnen? Kijk dan eerst eens goed rond in Blogland.

Een speciale vorm van andere bloggers bezoeken is via een Facebook Thread. Bloggers die daaraan meedoen hebben de afspraak dat ze op elkaars post reageren.

Bezoek jij blogs van andere bloggers? Waarom wel of, juist niet?

Vergelijkbare berichten

9 reacties

 1. Nummer 5 vind ik vooral heel belangrijk! Ik vind het zelf ook leuk als andere bloggers bij mij komen lezen en een reactie geven of misschien soms zelfs wel tips geven. Waarom zou ik dat niet doen dan?

 2. Ik heb een leeslijst op mijn blogpagina van blogs die ik regelmatig bezoek en bijlees. Zij schrijven over onderwerpen die mij aanspreken. Ik lees ook regelmatig via facebookpagina's mee op andere blogs met een totaal andere niche. Vooral om inspiratie op te doen en soms kom ik dan op blogs terecht die ik zo leuk vind, dat ik ze blijf volgen.

 3. Jazeker. Ik lees niet altijd alles, maar blog titels die me aanspreken lees ik zeker. En probeer ook op blogs te reageren.
  Blogs waarin een vlog komt, sla ik over. Helaas niet mijn ding.

 4. Leuk om je overwegingen te lezen en jij bent daar inderdaad heel goed in, om leuke reacties achter te laten. Ik lees toch voornamelijk de titels die ke aanspreken nav mijn dagelijkse vloglovin overzicht

 5. Ik doe dat en vind het zeker belangrijk. Vooral blogs die een andere kijk hebben dan ik. Als je alleen bij mensen kijkt met dezelfde hobbies en/of opvattingen, dan maak je eigenlijk je horizon kleiner. Los daarvan vind ik ook dat mensen vooral een eigen stijl moeten koesteren en zelf iets toe moeten voegen en vooral niet elkaar na moeten schrijven. Als je teveel bij collega's met eenzelfde opvatting en hobbies kijkt, dan kan je eigenheid daaronder lijden.

  Opvallend is ook dat hier vooral vrouwen reageren (en mogelijk ook vooral lezen) en dat mannen weer andere blogs lezen en van commentaar voorzien. Het is erg moeilijk om beide op een blog te krijgen. Sommige bloggers (m/v) lukt dat goed, maar vaker is dat niet zo. Het onderstreept voor mij dat mensen erg conservatief zijn en men niet veel werk maakt om eens te kijken hoe anderen er over denken. Naast man/vrouw zal er ook een flinke scheiding zijn tussen de leeftijdsgroepen en bijvoorbeeld tussen mensen met of zonder hond.

 6. Wat leuk, ik heb jou net ontdekt,ik ben http://www.gebreidesjaals.blogspot.com en blog al sinds 2011. Ik verkoop af en toe ook wat eigen HOBBY breiwerk en ingekocht werk van anderen. Maar nu zit ik met het volgend probleem. Waar kan ik (evt. wel betaalbare)hulp aan huis vinden , iemand,die mijn blog mooier maakt en de fouten eruit haalt. Ik snap alle uitleg van bloggerhelp forum nl.niet goed meer. Ik durf zelf niet meer iets te veranderen/ te verbeteren. Werk alleen het blog altijd dagelijks uptodate in alles bij. Waar kan ik blogindeel/ verbeter/ aanpassen hulp vinden of hebben jullie tips? Hart. dank alvast.

 7. Weer eens niks van gelogen. Ik doe met mezelf een challenge om 365 dagen te bloggen, waardoor het er enorm bij inschiet om aandacht te besteden aan andere blogs. Terwijl dit om zoveel redenen zoveel oplevert, al lijkt het op het eerste gezicht niet productief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *