Verbeter je blog: imiteer en overtref
Klakkeloos iemand de blog posts overnemen van anderen is niet oké. Maar je kunt je natuurlijk wél laten inspireren door andere bloggers.
Vertaal, imiteer en overtref
Toen het gymnasium nog de Latijnse School heette, werd leerlingen geadviseerd om vooral veel af te kijken bij grote meesters, en ze vervolgens te imiteren. Plagiaat was geen misdrijf, maar een eer voor de schrijver of kunstenaar van wie je het idee had overgenomen. Oftewel:
Beter goed gejat, dan slecht bedacht.
In het magazine Flow (no. 2, 2015) staat het proces van vertaal, imiteer en overtref als volgt beschreven:
- Vertaal en parafraseer.
- Imiteer de stijl van degene die je bewondert, maar geef er wel een eigen toets aan.
- Overtref het origineel!
De bekende schrijver Stephen King geeft wannabe schrijvers een soortgelijk advies: ‘ If you want to be a writer, you must do two things above all others: read a lot and write a lot.’
Hetzelfde geldt voor bloggen!
Na-apen is niet oké in Blogland
Anno 2015 heeft na-apen een slechte naam. Hoewel ik het als consument stiekem best kan waarderen als de Aldi de nutsjes van het veel duurdere merk Nestlé vakkundig namaakt. Of het lekkere Raket ijsje kopieert en vervolgens Ruimteschip noemt.
In Blogland moet je ook niet met na-apen aankomen. Niets is zo vervelend als een gloedvolle post schrijven, en vervolgens op een ander blog een overduidelijke gejatte versie tegenkomen. Iets wat overigens helaas vaker voorkomt dan je denkt. Er zijn zelfs copycats die complete blogs kopiëren en publiceren.
NB. Wanneer een post letterlijk is overgenomen is er sprake van zogenaamde duplicate content en dat kan schadelijk zijn voor je positie in de zoekmachine resultaten. Maar dit terzijde.
Als een andere blogger je nét voor is…
Tegelijkertijd hoor ik bloggers regelmatig klagen dat ze een post hebben geschreven, en vervolgens op een ander blog een post over precies dát onderwerp tegenkomen. ‘Kan ik mijn post nou nog wel publiceren?’ vragen ze zich handenwringend af. ‘Lijkt het dan niet alsof ik het idee heb gejat?’ En dat is meteen waar een deel van het probleem ligt:
We denken allemaal wel dat we speciaal en uniek zijn, maar veel interesses deel je toch met anderen. Je kunt wel denken dat je idee uniek was, maar dat was het dus blijkbaar niet.
In zo’n geval kun je verschillende dingen doen:
- Je gaat zitten balen.
- Je gooit jouw post in wanhoop weg.
- Je leest de post van die andere blogger, en zorgt dat jouw post beter en origineler is.
- Je wacht een paar maanden voordat je jouw post publiceert.
Vertaal, imiteer en overtref in Blogland
Begrijp me niet verkeerd: ik vind het niet oké als je een post jat van een andere blogger. Maar het is zeker wel mogelijk om je te laten inspireren door andere bloggers en van ze te leren. Joachim Duyndam, hoogleraar filosofie aan de Unviersiteit voor Humanistiek in Utrecht zegt het in de Flow als volgt:
‘Het is de crux om imitatie om te zetten in het volgen van je inspiratie. Dit is een subtiel maar belangrijk onderscheid. Inspiratie is niet het klakkeloos imiteren van iemand die je bewondert, het is het toepassen van bepaalde kwaliteiten in je eigen leven.’
Wat zou je bijvoorbeeld kunnen imiteren en overtreffen van succesvolle bloggers?
- Welke blog onderwerpen en posts scoren vaak goed?
- Welke layout gebruikt een succesvol blog?
- Welke tarieven hanteren andere bloggers.
- Waar komen hun bezoekers vandaan? (Dit kun je onder andere checken op linkpopularity.com en Open Site Explorer)
- Hoe pakt een andere blogger een About page aan?
- Wat voor soort afbeeldingen of foto’s gebruiken succesvolle bloggers?
- Hoe frequent posten succesvolle bloggers?
- Hoe ziet een mediakat van een succesvolle blogger er uit?
- Hoeveel advertenties heeft een succesvolle blogger op zijn of haar blog? En hoe heeft ze ze gepositioneerd?
- Wie laten comments achter? En zijn die bezoekers misschien ook interessant voor jouw blog?
- Hoe is de opmaak van een blogpost?
Kortom laat je inspireren door andere bloggers, en maak het vervolgens van jezelf door er je eigen draai en invulling aan te geven. Neem dus nooit klakkeloos over!
En vermeld als het even kan de blogger die je inspireerde!
Door wie laat jij je inspireren?
In principe verzin ik mijn eigen dingen, maar tijdens mijn rondjes door bloglovin kom ik inderdaad wel eens blogs tegen die ik heel interessant vind en waar ik graag uitgebreider mijn kant van ‘het probleem’ wil vertellen. Ik vertel dan wel gewoon in mijn blog dat ik geïnspireerd raakte door het artikel op die desbetreffende website, wel zo netjes. Ik hoop dat andere bloggers dat andersom ook doen, maar ik lees inderdaad steeds vaker dat er copycats rondzwerven over het net. Jammer, maar daar doe je volgens mij weinig aan.
Interessant blog. Graag gelezen (en onthouden);-)