Alternatieve comment systemen voor blog

Comments geven je blog extra waarde, en het is fijn als mensen reageren. Blogger en WordPress blogs hebben een eigen, 'native,' comment systemen. Mijn persoonlijke voorkeur is om dat gewoon te gebruiken.

Maar soms zijn er redenen om toch voor een alternatief comment systeem te kiezen. Bijvoorbeeld als bezoekers niet op je WordPress blog kunnen reageren omdat ze een irritante pop-up krijgen. Of als mensen klagen over reageren op je Blogspot blog. Dat laatste overkwam mij afgelopen week.

Klacht over reageren op een Blogger blog

Een bezoeker van mijn Blogger blog Het Moederfront klaagde dat ze maar liefst 5 keer moest bewijzen dat ze geen robot was. En dan heb ik het over dat systeem waarbij je een foto te zien krijgt die in stukjes is gehakt, en dat je dan bijvoorbeeld moet klikken op alle delen waarop een auto te zien is. Of een brandkraan. Super irritant en vervelend. Ik kan het mijn bezoekers niet kwalijk nemen dat ze zich daaraan ergeren, en geen zin meer hebben om te reageren.

Het lastige is, is dat als je zelf gaat reageren op je Blogger blog je dit probleem niet zult hebben. Want je bent ingelogd bij Google. En als je bent ingelogd krijg je al die irritante controles niet. Het kan dus zomaar zijn dat mensen niet goed op je blog kunnen reageren zonder dat jij dit door hebt. De meeste bezoekers zullen simpelweg afhaken, zonder je te berichten dat je comment systeem zuigt. Je kunt eenvoudig controleren of reageren eenvoudig is, door incognito naar je blog te gaan, en vervolgens te proberen te reageren via het comment systeem.

Mensen die niet zijn ingelogd bij Google hebben problemen met reageren op een Blogger blog

Nou zou je kunnen zeggen: Tegenwoordig heeft iedereen toch wel een account bij Google? Dus dit is een probleem dat maar een paar mensen zullen hebben. Ik ga me daar niet druk over maken. Dat kan. Maar anderzijds zijn er steeds meer mensen die zich afkeren van het alomtegenwoordige Google. Die bewust hun emailadres elders onderbrengen en gebruiken van een zoekmachine als Cyberduck. Voor die mensen zal reageren op een Blogger blog lijken op proberen een afspraak te maken bij de huisarts; moeilijk, moeilijk, moeilijk en met vele hindernissen om te overwinnen.

Wat is belangrijk aan een comment systeem?

 1. Met stip op nummer 1: een comment systeem moet makkelijk zijn voor je bezoekers. Dus a.u.b geen gedoe met verplicht inloggen, vele knopjes moeten aanvinken, en een duidelijk formulier dat zichzelf wijst.
 2. Persoonlijk heb ik het liefst een 'native' comment systeem, oftewel het systeem dat wordt aangeboden door het blogplatform dat ik gebruik. Als je gebruik maakt van een zogenoemd 'third party' systeem maak je jezelf daarvan afhankelijk. Om die reden zou ik dus het liefst gewoon het Blogspot comment systeem gebruiken. Maar ja... dat geeft dus problemen. Het WordPress comment systeem werkt gelukkig wel prima.

Wat kun jij als blogger doen om reageren makkelijker te maken: 3 alternatieve comment systemen

Hieronder behandel ik de 3 bekendste alternatieve commentsystemen.

Disqus

Disqus wordt ook op veel WordPress blogs gebruikt, en is een goed comment systeem. Maar ik vind dat het twee nadelen heeft: als je Disqus installeert op je Blogger blog verdwijnen al je oude comments. En bovendien is het onduidelijk hoe je anoniem kunt reageren. Je dwingt bezoekers bijna om een account aan te maken bij Disqus, of in te loggen met een social media account. En dan heb ik het nog niet eens over alle vakjes die je als bezoeker moet aanvinken. Dat zal sommige mensen toch afschrikken vrees ik. Zeker de mensen die bewust niet gebruik maken van Google.

N.B. Je kúnt wel reageren als gast via Disqus, maar vraag me niet hoe. Ik vind het in ieder geval niet duidelijk.

IntenseDebate

IntenseDebate biedt de mogelijkheid om alleen nieuwe comments via hen te laten lopen. Dus je verliest bij hen niet je oude comments. Bij IntenseDebate moet je kopiëren en plakken in de html code van je Blogger blog, maar dat leggen ze goed uit. Als je de IntenseDebate code hebt geïnstalleerd ziet dat er als volgt uit: Comment syteem blogger

Zoals je ziet kunnen mensen bij IntenseDebate wel heel makkelijk reageren als gast! Daar houd ik van! Leuke extra is dat je kunt instellen dat mensen ook met hun Facebook account kunnen reageren.

JustComment: te gebruiken naast het native comment systeem

Last, maar niet 'least' is het comment systeem van JustComment. Zoals de naam al zegt: het is simpel. Het enige dat je hoeft te doen is een code te plakken in een html-widget. Daarvoor ga je naar je Blogger dashboard, klikt op Layout, en kies je een html-widget. Daarin plak je de code die ongeveer twee regels is en klaar ben je. Het voordeel van JustComment vind ik, is dat bezoekers op twee manieren kunnen reageren. Met het Blogger comment systeem, dat ik op zich prima vind, zolang je dus maar bent ingelogd bij Google. Of met het JustComment formulier dat supereenvoudig is.

Het grote nadeel aan JustComment is dat het al snel geld gaat kosten. Elke keer dat iemand reageert en je hiervan bericht krijgt kost dat bijvoorbeeld 15 punten. Als je een account aanmaakt krijg je 1000 punten cadeau. Op dit moment heb ik nog 430 punten van de 1000 punten over. Voor 7,50 USD kan ik 500.000 extra punten kopen als ik ze nodig heb. Ik vind dat de punten vrij snel opgaan.

Conclusie over 3 alternatieve comment systemen voor

In het algemeen zou ik zeggen: gebruik gewoon het 'native comment systeem' van je blog en besteedt dit niet uit aan derden. Ook in verband met de laadsnelheid van je blog: comment systems als Disqus en Intensedebate vertragen de laadtijd van je blog. Yoast, van de bekende Yoast plugin gebruiken bijvoorbeeld ook gewoon het native WordPress comment systeem:

Maar heb je een Blogger blog? Dan kan het zijn dat het Blogger comment systeem het je bezoekers moeilijk maakt om te reageren. Op zich is het comment systeem van Blogger best prima. Tenzij iemand geen account hebt bij Google. Dan is reageren op een Blogger blog ineens een stuk lastiger. Om ook die bezoekers de kans te geven om te reageren op je blog kun je gebruik maken van een alternatief comment systeem. In deze post behandelde ik 3 alternatieve comment systemen voor Blogger blogs. (Maar je ze kunt ze ook gebruiken op WordPress blogs!)

 • IntenseDebate
 • Disqus
 • JustComment

Het simpelste alternatieve comment systeem is JustComment. Voor zowel jezelf als Blogger als bezoeker. Maar dit heeft als nadeel dat het geld kan gaan kosten. Daarom vind ik Intense Debate het beste alternatieve comment systeem voor Blogger blogs. WordPress bloggers raad ik het native comment systeem aan.

Wat is jouw favoriete comment systeem?

Vergelijkbare berichten

6 reacties

 1. Leuke post! Ik had op het blog van mijn vriendin disqus ingesteld! Ik kreeg commentaar van lezers dat ze geen zin in de registraties hadden. Ik ben terug gegaan naar wp native. Wel een gedoe met API’s etc en registraties om alle reacties terug te zetten naar WP! ‍♂️

  1. Dankje. Het is ook mijn ervaring dat mensen liever geen gedoe willen om te reageren. Dus niet eerst moeten inloggen/registreren etc. Daarom vind ik IntenseDebate nog het beste alternatief als de native comment systemen problemen opleveren.

 2. Zelf vind ik vooral het reageren bij Blogspot/Blogger irritany als je er verkeersborden of iets dergelijks moet selecteren. Vaak passen die niet in het framepje en moet je daar weer scrollen. Ze vergeten ook te zeggen dat je vrekeersborden en palen waar ze op staan te selecteren. Bij dergelijke sites reageer ik minimaal en niet als ik er ook nog eens met google moet inloggen. Wat dat betreft vind ik wordpress een uitkomst. Die heb ik volledig open staan. Je hoeft bij mij geen mailadres in te vullen . 3 links vind ik ook prima. Akismet haalt feilloos de spam er uit. Daar heb ik eigenlijk geen omkijken naar. Gaat wel eens fout als mensen zo dom zijn geweest om eenzelfde mailadres bij gravatar te gebruiken. Dan moet je het precies zo invullen als bij gravatar bekend is. Zelf gebruik ik dat niet en om die reden laat ik gravatarplaatjes ook niet zien. Disqus doet rare dingen als openbaar een pagina bijhouden van al je reacties. Dat kan je uitschakelen.

  1. Die verkeersborden zijn ook echt waardeloos inderdaad. Dat is een terechte klacht. Ze zijn er bij mijn weten niet als je reageert terwijlt je ingelogd bent bij Google. Dan heb ik ze tenminste nooit. Maar mensen die dus niet zijn ingelogd bij Google klagen hier terecht over. En dan is een alternatief comment systeem een uitkomst.

   Het native systeem van WordPress vind ik inderdaad ook prima.

 3. Ik heb ontdekt dat een aantal lezers die wel zijn ingelogd via Google alle mogelijke moeite moeten doen om bij mij te reageren. Gisteren nog meldde iemand dat ze in totaal 9 foto's moest aanklikken. Ik heb geen idee hoe dat kan want bij mij staat alle verificatie uit. Eerlijk gezegd voel ik er niets voor om het uit te besteden. Vervelend is het zeker, temeer omdat je bij mij alleen maar een reactie hoeft achter te laten. Tenzij je mij wilt volgen via de mail.

  1. Dat is inderdaad vervelend. Ik herken dit probleem, maar ik heb er alleen last van als ik op Blogger blogs wil reageren met mijn naam en url. Als ik gewoon reageer met mijn Google account hoef ik niet 10 keer te bewijzen dat ik geen robot ben.

   Reageren de mensen die zo vaak moeten klikken dan wel met hun Google account? Of reageren ze misschien anoniem of met naam en url?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *