blog trol
'Hihi, ik zeg gemene en kwetsende dingen op iemands blog.'

In korte tijd hadden zowel collega-bloggers Aaf van het blog Zuinigaan als Mevrouw Niekje last van een blog trol. Een blog trol is iemand die heel nare, gemene, hatelijke en bezerende reacties achterlaat op een blogpost.

Meestal anoniem.

Wat kun je als blogger doen tegen zo'n blog trol?

Wat te doen als je een blog trol hebt?

Als je last hebt van een blog trol zijn er verschillende dingen die je kunt doen.

1. Schakel anoniem reageren uit

Stap 1 is de mogelijkheid van anoniem reageren op je blog uitschakelen. De meeste blog trollen laten hun nare reacties namelijk het liefst anoniem achter. Maar deze methode werkt helaas niet altijd, zoals Aaf van Zuinigaan heeft ervaren.

2. Schakel in dat je eerst toestemming moet geven voor een reactie verschijnt

Stap twee is instellen dat een blog reactie niet automatisch gepubliceerd wordt. In zo'n geval moet je als blogger eerst alle reacties goedkeuren voordat ze op je blog verschijnen. Dit heeft helaas wel verschillende nadelen:

 • Het duurt langer voordat reacties verschijnen, want wie zit er nou de hele tijd achter zijn of haar computer reacties te modereren.
 • Het kan sommige blog bezoekers afschrikken om te reageren.
 • Het grootste nadeel is dat je zelf nog steeds geconfronteerd wordt met die nare teksten en opmerkingen van de blog trol.

Ook deze methode heeft Aaf van Zuinigaan gebruikt.

3. Verban de bezoeker van je blog: voor WordPress.org bloggers

Dit is mijn favoriete methode, maar deze kun je in eerste instantie helaas alleen toepassen als je een wordpress.org blog hebt. Dan kun je namelijk echt het ip-adres van de blog trol verbannen. Op onderstaande afbeelding zie je de mogelijkheden die WordPress.org biedt om reacties te modereren en eventuele blog trollen te weren.

blog trol

Kanttekening bij verbannen IP-adres

Maar let op: zo'n blog trol kan zo'n verbanning van zijn ip-adres omzeilen door bijvoorbeeld gebruik te maken van een VPN. Of door naar de bibliotheek te gaan en via het internet daar zijn nare reacties achterlaten. Niettemin wordt een blog trol zin zo wel een stuk lastiger, dus ik blijf het ip-adres verbannen wel één van de beste oplossingen vinden.

Wat kunnen Blogspot en WordPress.com bloggers doen tegen trollen?

Blogspot en WordPress.com bloggers kunnen de twee methodes van anoniem reageren onmogelijk maken en reacties modereren gebruiken.

Maar helaas bieden Blogger (Blogspot) en WordPress.com geen directe mogelijkheid om specifieke IP-adressen te blokkeren of te verbannen.

Wat kunnen zij dan verder nog wél doen als de genoemde maatregelen niet helpen?

Je kunt je Blogger blog op 'privé' zetten

Op Blogger kun je het zo instellen dat je blog alleen toegankelijk wordt voor mensen die jij toestemming hebt gegeven. Dat doe je als volgt:

 • Ga naar blogger.com
 • Klik op Settings/instellingen
 • Scroll omlaag naar Permissions
 • Klik op Reader Access en vink in plaats van Public 'Custom readers' aan

Helaas heeft deze methode het enorme nadeel dat je blog veel minder toegankelijk wordt. Het werkt goed tegen blog trollen, maar eigenlijk is het geen goede optie.

2. Kies een ander comment systeem: Disqus

Een betere methode voor Blogspot gebruikers die last hebben van een blog trol vind ik simpelweg een ander comment systeem gebruiken dan het standaard Blogspot comment systeem. Een comment systeem dat je wél controle geeft over wie er kunnen reageren en hoe op je blog.

Disqus is een goed comment systeem dat ook nog eens gratis is. En ze bieden de mogelijkheid aan om mensen te blokkeren.

Hoe installeer je Disqus op je Blogger blog?

In onderstaand filmpje leggen ze heel duidelijk uit, in nog geen 2 minuten, hoe je Disqus op je Blogger blog kunt installeren. Stap 1 is een account aanmaken op Disqus om dit comment systeem te kunnen gebruiken.

Een andere optie is het comment systeem IntenseDebate installeren op je Blogger blog. Ook daar kun je IP-adres blokkeren en bovendien instellen dat een comment wordt tegengehouden als bepaalde (kracht)termen worden gebezigd!

Let op als je een Adblocker gebruikt!

Als je bezoekers een Adblocker gebruiken bestaat de kans dat ze het Disqus comment formulier niet zien. Ook kun jij zelf daardoor denken dat het installeren van het Disqus comment formulier mis is gegaan. Zie je het niet staan? Controleer dan of je een Adblocker gebruikt en zo ja, zet die uit.

Samenvattend

Als je last hebt van een blog trol zijn er 4 dingen die je kunt doen:

 1. Anoniem reageren onmogelijk maken
 2. Reacties modereren voordat ze zichtbaar worden
 3. De toegang tot je blog beperken tot een selecte groep
 4. Het IP-adres van de betreffende bezoeker verbannen

Hoe kun je een IP-adres verbannen?

Een IP-adres verbannen kunnen WordPress.org gebruikers gewoon doen bij hun Instellingen/Discussie. Blogspot en WordPress gebruikers moeten hiervoor een ander comment systeem installeren. De twee bekendste alternatieve comment systemen voor Blogger blogs zijn Disqus en IntenseDebate.

blog trol

Tot slot

Sommige bloggers gaan in gesprek met een blog trol. In sommige gevallen kan dit helpen. Soms wil iemand graag 'gehoord' worden, en uit hij dit nogal eh.... ongelukkig.

Wat zijn jouw ervaringen met blog trollen?

Vergelijkbare berichten

3 reacties

 1. Dank je wel voor deze tips.
  Ik lees Aafje en Mevrouw Niekje ook erg graag, en vind het jammer dat zij zoveel last hebben van blogtrollen.

 2. Een jaar of 12 geleden kreeg ik een landbouwschool achter me aan. Per minuut kwam er een reactie tegen een stukje dat ik over tractors had geschreven. Het was niet eens negatief, maar werd wel zo opgevat. Weghalen was niet te doen. Denk dat er zeker 4 of meer scholieren mee bezig waren. Heb toen eerst de reacties onder dat bericht uitgeschakeld en later het IP-adres van die school geblokkeerd. Dat hielp. Daarna nooit meer last gehad.

  Er komen nog wel eens reacties die ik niet leuk vind, maar dan denk ik dat een ieder recht heeft op zijn of haar mening. Laat het ook staan als ze in hun ogen een punt hebben. Als het reacties zijn die bedacht zijn om iets te ontregelen, dan haal ik ze weg of pas ik ze aan. Zoiets is al heel lang niet meer gebeurd. Kan het me niet meer herinneren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *