Gravatar

Reageer jij regelmatig op blogs en websites? En baal je van het plaatje bij je reactie? En heb je je wel eens afgevraagd hoe anderen aan zo'n mooi plaatje komen? Of zelfs hun eigen foto? Waarom zij wel, en jij niet? Zo'n afbeelding heet een Gravatar. In deze post kun je lezen hoe ook jij zo'n mooie afbeelding bij je naam kunt krijgen als je op een blogpost reageert. Het is heel eenvoudig in te stellen op een manier die jij mooi vindt. Sterker nog, het wordt zelfs geadviseerd. Want zo'n vaste afbeelding bij je reacties maakt je herkenbaar. Het geeft je een duidelijke online identiteit. In onderstaande post leg ik uit hoe je een afbeelding kunt instellen bij je reacties op WordPress blogs én op Blogger blogs. Want dat is verschillend.

Een plaatje instellen bij je reacties op WordPress blogs

Op WordPress blogs kunnen de bloggers een aantal opties kiezen voor plaatjes bij reactie. Kijk:

Als je zelf geen afbeelding hebt gemaakt, komt het standaard plaatje bij je reactie te staan. Wil jij zelf bepalen wat er bij je reactie komt te staan? En wil je een mooie afbeelding of foto? Dan kun je dat in 10 minuten gratis regelen met gravatar.com. Aan de rechterkant zie je ongeveer in het midden een blauwe button staan met de tekst: Create your own gravatar. Klik daarop. Vervolgens vul je je emailadres, gewenste naam en wachtwoord in. Klik daarna op de roze button Account maken. Nu is het wachten op een mailtje met een bevestigingslink. Daar klik je op, en nu kun je gebruik maken van gravatar.

Een persoonlijke afbeelding bij je comments: een gravatar

Gravatar staat voor Globally Recognized Avatar. Het is een afbeelding die bij jouw reacties komt te staan. Die afbeelding is gekoppeld aan je emailadres. Met een gravatar worden je comments herkenbaar, en ben je niet afhankelijk van het plaatje dat is ingesteld op het blog. Een Gravatar maken is gratis. Het instellen van een Gravatar kost ongeveer 10 minuten van je tijd.

Korte uitleg van gravatar.com zelf!

Laten we eens een WordPress blog nader bekijken!

We gaan naar een willekeurig WordPress blog, en dan zie je bijvoorbeeld het volgende reactieformulier:

Gravatar maken

Zoals je ziet kun je bij deze blogger gewoon reageren, of met je WordPress, Google, Twitter of Facebook account . Als je inlogt met één van je social media accounts verschijnt er in principe al een gepersonaliseerde afbeelding bij je reactie. In onderstaand voorbeeld zie je het resultaat toen ik inlogde met mijn Twitter account:

Gravatar

Hieronder zie je het resultaat, als je niet inlogt, maar 'gewoon' anoniem reageert.

Als je liever niet met een social media account wilt reageren, dan kies je voor een Gravatar!

Zo maak je een Gravatar!

Ga naar gravatar.com en klik op de blauwe button met de tekst Create Your Own Gravatar en volg  de stappen.

Het resultaat!

Gravatar

Een plaatje instellen bij je reacties op Blogger blogs

Helaas ondersteunt het Blogger platform Gravatars niet. Als je op een Blogger blog reageert dan zijn er twee opties:

 • Je hebt een plaatje dat je zelf hebt gekozen.
 • Je krijgt het standaard Blogger logo te zien bij je reactie. Of er staat gewoon niets bij je naam.

Hieronder een voorbeeld van een reactie op een Blogger blog met foto, en eentje met de standaard afbeelding:

Je kunt je eigen afbeelding bij Blogger maken door daar een account aan te maken. Vervolgens zet je de gewenste afbeelding bij je profiel. Dat staat dan voortaan bij je reacties op Blogger blogs. Het leuke is dat je bij dit profiel ook je website kunt noemen, oftewel je blog.Dus ga naar blogger.com en klik op 'Een eigen blog' maken. Ook als je geen blog wilt. Volg gewoon de stappen. Noem je blog bij wijze van spreken: 'Ditblog hebikomeenprofielafbeeldingtemaken.blogspot.com. Je vindt deze optie via je Blogger dashboard en dan 'user settings'. Klik op 'Edit' onder Blogger:

Halverwege zie je Profile Photo staan. Klik daarop, en upload het plaatje dat je voortaan wilt gebruiken:

Wat jij als blogger kunt doen om je bezoekers een plaatje te geven bij hun reactie

Biedt jij je bezoekers de mogelijkheid om een eigen afbeelding te gebruiken als ze op je blog reageren? WordPress bloggers kunnen dit nakijken via Instellingen, en dan Discussie. Halverwege de pagina kun je 'Avatars tonen' aanvinken. Als een bezoeker nu reageert, en het emailadres invult dat is gekoppeld aan zijn of haar Gravatar, dan verschijnt dat bij de reactie! Als Blogspot gebruiker hoef je niets te doen.

Samenvattend

In deze post vertelde ik hoe je ervoor kunt zorgen dat er een mooi plaatje bij jouw reactie op WordPress en Blogger blogs komt te staan. De methode is verschillend voor WordPress en Blogger blogs.

Als je op een WordPress account wilt reageren zijn er 3 mogelijkheden:

 1. Je reageert anoniem, en vult je naam, email en url in. Er verschijnt dan een standaard afbeelding bij je reactie of geen. Afhankelijk van de instellingen van dat blog.
 2. Je logt in met een social media account. De afbeelding van je social media account verschijnt bij je reactie.
 3. Je gebruikt een Gravatar die je aanmaakt via gravatar.com.

Bij Blogger blogs stel je een afbeelding in door een Blogger profiel aan te maken, en daar de gewenste foto of afbeelding naar te uploaden

Heb jij je eigen Gravatar?

Vergelijkbare berichten

8 reacties

 1. Heeee, gelukt!
  Ik ben heel blij met je uitleg.
  Had bij sommige bloggers bij mijn reactie (waarom engels: comment???)
  zo'n idioot plaatje. Daar schrok ik zelf steeds van.
  En nu heb ik dank zij jou m'n eigen fotootje.
  Ben er erg blij mee.
  Dank je wel

  Groetjes van Marlou

  .

    1. Als je inlogt bij gravatar.com dan ga je naar 'My gravatars'.
     Vervolgens zie je daar de opties 'Pick new image' en 'Add new image'.
     Als je daarop klikt kun je een andere afbeelding uploaden.

     Zoals je ziet heb ik blijkbaar ooit 3 afbeeldingen geupload, en kan ik kiezen uit 3 plaatjes. Maar ik kan daaronder dus ook klikken op Add new image.

     Gravatar

 2. Op mijn blog heb ik het uitgeschakeld. Deels omdat ik het een beetje kinderachtig vind en ook omdat veel mensen geen gravatar hebben. Maar ook omdat Gravatar zo mooi weet welk mailadres waar is geweest. Dat is de reden dat ik Facebook niet gebruik en ook Gravatar links laat liggen.

 3. Handig! Als ik reageer is het vaak met mijn WordPress account... Ik weet niet eens of ik een Gravatar heb, ik herken de site wel, maar heb geen idee! Wellicht zie ik het als ik deze reactie verzend ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *