blogtitel kiezen
Een blogtitel kiezen kan lastig zijn

De naam van je blog is erg belangrijk!

Een goede naam vertelt potentiële bezoekers namelijk waar je blog over gaat. Zo zal ik niet snel klikken op een blog dat Voetbalgek heet. Want ik vind voetballen ontzettend saai.

Een blog getiteld 'Moeders die hardlopen' zou ik wel bezoeken. Bij een blog getiteld Gras is blauw zou ik wellicht geïntrigeerd zijn, en daarom een kijkje nemen.

Het mag duidelijk zijn: kies de naam je blog zorgvuldig.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een goede naam van je blog?

1. Bedenk eerst wat je doel is met je blog

Bepaal  wat je met je blog wilt bereiken. Is je blog vooral een persoonlijk dagboek waar je over je dagelijkse beslommeringen schrijft? Dan kan je titel bijvoorbeeld zijn: 'Mijn Persoonlijke beslommeringen'.

2. Op welke zoekwoorden wil je worden gevonden?

Wil je specifieke bezoekers trekken, hoog eindigen in de zoekresultaten én geld verdienen met je blog? Kies dan een titel die de inhoud van je blog weerspiegelt. Blog je over koffie? Zorg dan dat het woord 'koffie' in je blogtitel staat. Schrijf je over 'tuinieren'? Kies dan voor een titel met tuinieren erin. Dit is gunstig voor je positie in de zoekresultaten.

Google kijkt mee!

De titel van je blog vertelt namelijk niet alleen je bezoekers waarover je blog gaat. Google kijkt er ook naar! En je wilt het Google zo makkelijk mogelijk maken.

Zelf heb ik dit advies helaas lang genegeerd. Ik was namelijk nogal dol op 'leuke' woordspelingen. Ik schreef bijvoorbeeld een post over tuinieren en noemde die 'Als het gras twee kontjes hoog is.' Ik geloof dat die post nog niet eens pagina 20 in de zoekmachineresultaten haalde...

3. Gebruik Google Key Word Planner om het juiste zoekwoord te kiezen

Met de Google Key Word Planner kun je verschillende zoekwoorden vergelijken. Zelf kies ik altijd voor zoekwoorden met 'Low Competition', die wél redelijk vaak worden ingetypt. Zo maak ik de meeste kans om hoog te in de zoekresultaten te eindigen.

Maak een lijstje van minstens 3 mogelijke zoekwoorden/blogtitels.

N.B. Zorg dat je blogtitel niet te lang is. Niemand heeft zin om elke keer 'Genevievedoethethuishoudeninachtdagen' in te typen.

4. Check of de blogtitel nog vrij is.

Bijna alle hosting bedrijven bieden de mogelijk om je blogtitel in te typen en te kijken of die nog vrij is als domeinnaam. Zelf zit ik bij KeurigOnline, en zij bieden deze optie ook. Als .nl al bezet is, krijg je te zien welke opties er nog meer zijn. Kijk ook of je blogtitel nog vrij is in de sociale media.

5. Leg de domeinnaam vast, en claim de blogtitel ook in de sociale media.

Als je dan toch je domeinnaam checkt op beschikbaarheid, leg hem dan meteen even vast. Zodat niet iemand anders hem kan nemen. Zorg dat je je blogtitel ook even claimt in de sociale media. Dat kost niets!

Succes!

Hoe heet jouw blog?

Vergelijkbare berichten

9 reacties

  1. Leavingholland.com, I've chosen an English blog, since I will be leaving Holland :-) to live the life of a digital nomad. Working hard to improve my English, want ik ben wat roestig.
    (dit n.a.v. je blog over Engels bloggen) ;-)

  2. Hoi,
    Hebben jullie misschien een leuke naam voor mijn blog ? Ik ga waarschijnlijke bloggen ober beauty en fashion of eigelijk meidendingen. Hoplijk hebben jullie een leuke naam.

    Xjes

  3. Het is wel erg jammer dat Google Key Word Planner niet gratis is aangezien je Google adwords account nodig hebt om het te gebruiken. Of doe ik iets fout?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *