follow link

Eén van de leuke dingen van Blogger is dat het de mogelijkheid biedt om een zogenoemde blogroll op je blog te zetten. Het is een makkelijke manier van een link maken naar een ander blog.

In zo'n Blogger blogroll link je naar blogs die je interessant vindt. En elke keer als zo'n blog een nieuwe post publiceert schuift hij naar boven in je blogroll. Dat is leuk voor je bezoekers, en natuurlijk ook voor de blogger. Want dat kan bezoekers opleveren.

Vraag in mijn mailbox over Blogger blogroll

Maar nu kreeg ik de volgende vraag in mijn mailbox:

'Ik heb een blog op blogger en heb in mijn zijbalk een blogroll staan van mijn favo blogs. Nu kreeg ik van iemand de vraag om daar een no-followlink van te maken, maar ik vind niet hoe dat moet. Ik gebruik daar namelijk een 'gadget' van blogger voor en daar geraak je niet mee in de htlm-code om er een no-followlink van te kunnen maken. Heb jij een idee hoe ik dat kan oplossen? Ik wil die blogroll namelijk gebruiken om toffe blogs aan mensen voor te stellen, niet om ze bij google een slechte reputatie te geven....'

Deze vraag is ook interessant voor mensen met een WordPress blog. Want ook zij kunnen een blogroll op hun blog zetten.

Laten we eerst eens kijken waarom iemand dit zou vragen. Want hebben we niet juist altijd geleerd dat 'follow links' gunstig zijn?

Waarom sommige bloggers liever géén follow links naar hun blog hebben in een blogroll

Dit heeft allemaal te maken met de almachtige Google. Google controleert streng of mensen of bedrijven niet stiekem follow links kopen om zo hoger in de zoekresultaten te komen. Een follow link telt immers als een aanbeveling? Dus als iemand blogt over koeien, en linkt naar jouw blog waar je vertelt over make-up dan kan het zijn dat Google denkt:

'Hm, die twee hebben niks met elkaar te maken. Dat is vast een betaalde link. Die make-up blogger heeft er misschien wel voor betaald! Laten we haar afstraffen met een manual spam action!'

Als iemand je vraagt om een link naar haar blog te veranderen in 'no-follow' dan vind ik dat persoonlijk geen compliment. Het is toch een beetje alsof je tegen iemand zegt:

'Bedankt dat je achter me staat, maar ik heb dat liever niet!'

Het kan zijn dat je blog niet relevant is voor het blog van die ander. Maar het kan ook zijn dat ze de kwaliteit van je blog te laag vinden, en er daarom liever geen link naar hen op hebben staan. Ouch. Of ze hebben een waarschuwing hebben gekregen van Google over 'onnatural links' en vragen daarom om hun link no-follow te maken.

De angst voor een penalty van Google is begrijpelijk. Dus hier onder leg ik uit hoe je de links in een blogroll op je Blogger blog no-follow maakt. Dan ben je in éen keer van het gezeur af!

Zie ook Nofollow link.

Zo maak je links in je Blogger blogroll no-follow.

 1. Je moet in je html code gaan knoeien, dus maak eerst een back-up. Ik wacht wel even! Geen idee hoe je een back-up moet maken? Kopieer dan gewoon alle html code uit je template en plak die zo lang in een tekstbestand.
 2. Ga naar je Blogger Dashboard en kies 'Edit html'
 3. Klik op Jump to widget, en kies Linklist: bloglist
 4. Het widget staat nu bovenaan. Klik op de 3 puntjes zodat meer code zichtbaar wordt. Maar nog steeds is niet de hele code zichtbaar. Klik daarom opnieuw op de 3 puntjes die er nu zijn verschenen.bloglist
 5. Na 2 keer op de 3 puntjes klikken heb je dan toch de hele code:bloglist
 6. Nu gaan we de no-follow code toevoegen. Die plakken we op de zevende regel, meteen na <li><a rel="nofollow". En dan krijg je dit:no follow
 7. Klik op Save.
 8. Controleer of de links inderdaad no-follow zijn geworden. Dit doe je door naar je blog te gaan, op een link in je bloglist te gaan staan en met de muis en 'inspect element' te doen. Als je het goed hebt gedaan zie je in de broncode nu dat de link no follow is geworden. Kijk maar:no-follow

Samenvatting over waarom sommigen liever geen follow links willen

Follow links gelden als een aanbeveling, als een positieve stem. Daardoor zorgen ze er voor dat je blog of website beter vindbaar wordt in zoekmachines. Maar omdat sommige bedrijven hier gebruik van maken door follow links te kópen, is Google streng aan het controleren. En dan kun je ineens een mailtje krijgen met het verzoek om een link naar hun bedrijf of blog in 'no-follow' te veranderen.

In deze post legde ik uit hoe je de links in een blogroll op een Blogger blog no-follow kunt maken.

WordPress gebruikers die een blogroll op hun blog hebben kunnen de links no-follow maken met behulp van de Blogroll Nofollow plugin.

Wil je weten hoe je 'gewone' links in posts no-follow maakt? Lees dan mijn post Hoe maak je no-follow links in Blogger en WordPress?

Vergelijkbare berichten

15 reacties

   1. Ik zie het als een vorm van netwerken. Die kent die en die kent weer die. Je verwijst ook naar elkaar en helpt elkaar zo aan een lezer. Middels de blogrolls kun je zo een heel eind door de community zwerven en nieuwe blogs ontdekken.

 1. Dat klinkt best wel leuk. Ik heb idd best wel blogs die ik leuk vindt en met andere wil delen.
  Eens gaan verdiepen hoe ik via wordpress zo'n blogroll kan maken. Over een weekje vakantie en eens aan de slag ;)

  1. Bij een WordPress blog hoef je niet in de html code te knoeien Sjoukje.

   Blogrolls op WordPress blogs zijn niet zo leuk als op Blogger. Bij Blogger komt een blog bovenaan bij een nieuwe post, bij WordPress blogs is dat niet het geval.

   Als je wilt linken naar andere blogs zou je daar ook simpelweg een aparte pagina voor kunnen maken en die bijvoorbeeld Mijn favoriete links noemen.

 2. Vanwege een klacht afgelopen weekend heb ik mijn blogroll maar geheel verwijderd.Artikel komt dus net iets te laat :-). Persoonlijk vind ik dat de NoFollow optie in te stellen moet zijn via de widget. Blogger is van Google, widget ook volgens mij en Google straft het af. Na vijf jaar heb ik dan de widget verwijderd. Misschien dat ik het er ooit weer opzet naar aanleiding van dit artikel. Eerst maar eens kijken hoe dit bevalt.

 3. Bedankt voor deze supertip!
  Ik wil erg graag een linkje maken naar de website van mijn favoriete acteur, maar ik denk dat ik daar dan maar een 'no-follow' van maak, want ik wil niet dat hij afgestraft wordt door Google.
  Vervelend dat we tegenwoordig niet meer vrij en blij mogen linken van Google, want vroegâh was dat heel gewoon onder bloggers (ten tijde van web-log.nl).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *