avg

Er is trammelant in Blogland! En dat komt allemaal door de AVG.

De AVG is een wet van goede bedoelingen. Hij is er om de privacy van je bezoekers te beschermen. Niks mis mee, zeker na het recente Facebookschandaal.

Het zure is overigens dat je als blogger juist verplicht bent je privacy te offeren, want je moet nota bene je adres opgeven op je blog, iets wat ik heel onprettig vind, maar dit terzijde.

Bloggers maken zich zorgen over voldoen aan de AVG

Menig blogger vraagt zich bezorgd af of ze wel voldoen aan de AVG, oftewel de nieuwe wet op de privacy die 25 mei aanstaande ingaat. Er zijn zelfs bloggers die hebben aangekondigd dat ze hun comments gaan uitzetten, om op die manier van het hele gezeur af te zijn.

Ik vind dat nogal wat.

Want één van de dingen die blogs leuk maken, zijn nou juist de comments.

Sommige bloggers zetten de comments uit vanwege de AVG

Hoewel ik dit zelf niet zou doen, snap ik die bloggers wel. Het zijn gewoon mensen die lekker willen bloggen, en bijvoorbeeld over hun hobby willen schrijven. Ineens zien ze zich geconfronteerd met één of andere enge, ingewikkelde wet met de boodschap dat je als blogger strafbaar bent als je daar niet aan voldoet. Deze bloggers kijken misschien hoogstens zo nu en dan hoeveel bezoekers ze hebben. Ze doen beslist niets met eventueel andere persoonlijke gegevens. Sterker nog, ze weten waarschijnlijk niet eens hoe dat moet!

En toch moeten ook zij voldoen aan de AVG.

Persoonlijk vind ik de AVG in die zin ook veel lijken op met een kanon een mug doodschieten.

Wanneer heb je als blogger ook alweer te maken met de AVG?

In mijn post Waarom je als blogger niet om de AVG heen kunt geef ik een checklist waarmee je kunt kijken of jij als blogger te maken hebt met de AVG. Voor het gemak hieronder nog even de vragen:

 • Gebruik je Google Analytics?
 • Kunnen mensen reageren op je blog en daarbij hun naam achterlaten?
 • Deel je wel eens een naam of social media profiel op je blog?
 • Verstuur je een nieuwsbrief

Als je antwoord op 1 van deze 3 vragen 'Ja,' is dan heb je dus met de AVG te maken. Dat betekent dat je op z'n minst een privacyverklaring moet schrijven en op je blog zetten.

Wat gebeurt er op 26 mei?

Op 25 mei gaat de AVG in. Dus wat kun je verwachten op 26 mei? In onderstaande afbeelding een aantal citaten van 'regulators'. N.B. Opvallend genoeg zijn het allemaal vrouwen! Het prettigst vind ik de laatste uitspraak van Andrea Jellinek.

avg

Hoeveel zorgen moet je je als blogger maken over de AVG?

Maar hoeveel zorgen moet je je als blogger maken over de AVG? Zouden ze serieus al die hobbybloggers gaan controleren? Om met Wim Sonneveld te spreken:

'Ik vraag het u af!'

Niettemin, het is een wet, en daar heb je je aan te houden. Ik zal hier dus zeker niet gaan beweren dat je niet moet voldoen aan de AVG.

Je krijgt eerst een waarschuwing

Laten we eens concreet kijken naar de gevolgen als je ergens een foutje maakt bij het voldoen aan de AVG. Volgens de officiële site van de Europese Commissie gebeurt er dan dit:

avg

Met andere woorden, je krijgt eerst een waarschuwing. Het voordeel hiervan is dat ze je dan waarschijnlijk precies vertellen wat het probleem is. Dat maakt het makkelijker op te lossen. Daarna zeggen ze officieel: 'Foeifoei!'

En vanaf daar wordt het pas echt vervelend.

Praktijk voorbeeld van een hobby blogger en de AVG

Manon van het blog Haak en pen is een voorbeeld van iemand die gewoon blogt omdat ze het leuk vindt over haar hobby te vertellen. Vanwege de AVG heeft ze besloten de comments uit te schakelen op haar Blogspot blog.

Ik voel helemaal met Manon mee. Daarom besloot ik uit te zoeken of er voor haar niet toch een makkelijke manier is om te voldoen aan de AVG, zonder dat ze geen reacties meer kan ontvangen op haar blogposts.

Het belangrijkst wat je als blogger moet doen vanwege de AVG is een privacyverklaring opstellen.

Privacyverklaring maken met iubenda

Op dit moment raad ik hiervoor iubenda.com aan. Je vult simpelweg je gegevens in, en zij maken dan een privacyverklaring voor je. Je kunt zelfs de Nederlandse taal instellen.

Ik heb dit toegepast voor Manons blog. En dan krijg je bijvoorbeeld dit:

privacy verklaring generator

Op je blog embed je de code die iubenda voor je genereert, en dat wordt dan een link naar je privacyverklaring. Het enige nadeel aan iubenda.com is dat niet alles gratis is. Maar in principe kom je met het gratis deel een heel eind.

Noem de derde partijen die je niet kwijt kunt via het gratis account in iubenda gewoon even apart op je privacy pagina.

Op mijn Engelstalige blog Momfever zie je deze privacyverklaring in actie.

Conclusie over de AVG en de onrust die deze wet veroorzaakt

Voor veel bloggers, waaronder ook ik, is de AVG vooral heel irritant. Deze bloggers zijn beslist niet actief bezig om gegevens te verzamelen van hun bezoekers. Ze vinden het alleen maar leuk om reacties op hun posts te krijgen, en zien graag hun bezoekersaantallen.

Maar helaas heb je zelfs dan al te maken met de AVG.

Als blogger kun je het volgende doen wat betreft de AVG:

 1. Pak het probleem bij de wortels aan en pleeg blog harakiri, oftewel hef gewoon je hele blog op. Dat komt er van! Stomme Europese Unie, met hun ingewikkelde wet!
 2. Schakel je comments uit, en verwijder Google Analytics of een vergelijkbare teller.
 3. Zet in ieder geval de verplichte Privacy verklaring op je blog. Janine van het blog Simpel Rijk Leven steekt haar nek uit, en deelt haar privacyverklaring: je mag die van haar kopiëren en in je eigen blog plakken. Je hoeft dan alleen overal haar gegevens te vervangen met de jouwe. Maar beter is het om het zelf te doen, en ik adviseer dus iubenda.com.
 4. De overige ingewikkelde dingen doen. Welke dat zijn lees je in mijn post over de AVG.

Heb jij je blog op orde in verband met de AVG?

Lees ook: Je hebt wel wat te verbergen.

Bron afbeelding: Shutterstock

Vergelijkbare berichten

34 reacties

 1. Jeetje. Wat een gedoe zeg eigenlijk omtrent die AVG. Ik heb dus eigenlijk al weer een hele poos niks gepost op mijn blog.. en me ook helemaal nog miet bezig gehouden met de AVG wet. Maar nu begin ik me toch even zorgen te maken over wat dat voor mij dan gaat inhouden. Is het dan voldoende als ik gewoon de comments uit zal zetten??

  1. Ik heb even op je blog gekeken, en je hebt er verder geen 'derde partijen' die gegevens zouden kunnen verzamelen opstaan.

   Dus als je geen comments toelaat dan hoef je verder niets te doen w.b. de AVG.

   Maar op zich is dat best jammer. Je zou ook gewoon even die privacyverklaring kunnen maken met iubenda. Dat is een kwestie van 10 minuutjes : )

 2. Wat een ellende toch. Ik heb een soort van privacyverklaring op mijn blog staan. En hoop daarmee aan de eerste eisen te hebben voldaan. voor de rest wacht ik het wel af. Het is net wat je zegt. Je krijgt een waarschuwing met (hopelijk) daarin datgene wat er ontbreekt. En dan ga ik daarmee wel aan de slag.

 3. Nicole, het wordt saai om het te zeggen..... Helemaal geweldig wat je allemaal hebt uitgezocht én zo duidelijk hebt neergezet. We gaan ná de Pinksteren hierin duiken en het volgens de regels doen zoals je beschreven hebt. Dank voor je hulp. En hele fijne zonnige dagen.
  VOlkert

 4. Op jouw aanraden even geprobeerd maar krijg steeds: "login with FaceBook" Wat heeft dat ermee te maken? Mijn FB is mijn eigen naam, de blog mijn pseu. Dat wil ik graag zo houden.
  Hartelijke groet en dank voor dit leuke artikel!

   1. Bloggelientje,
    Ok gedaan maar er gebeuren de vreemdste dingen! Dutch geselecteerd en kreeg opeens Italiaans, met de mogelijkheid Engels te selecteren en een code krijg ik niet. Wel account gemaakt en bevestigings e-mail geklikt. Daarna generate en GA en LI en Twitter geselecteerd en ondanks ook FB geselecteerd stond die niet in het lijstje. Maar daarna niets meer al heb ik diverse keren op Next geklikt. Weet jij hier meer van? Hulp graag!

    1. Dat klinkt vervelend Mindel! De problemen die je noemt zijn nieuw voor me.

     Wat ik heb gedaan, is een privacyverklaring voor je aanmaken met mijn account. Ik heb je de code die je kunt embedden gemaild.

  1. Op zich hoeft WordPress niets te zeggen Wieneke. Dus helaas betekent het feit dat je niets van hen hoort niet dat je niets met de AVG hoeft te doen.

   Omdat mensen zich kunnen abonneren op je blog, en waarschijnlijk ook reageren, zou ik op zo'n minst een privacyverklaring maken.

   1. Als je onder wordpress.com of blogspot blogt, dan ben je een soort huurder. Als de verhuurder dingen doet waar je geen invloed op hebt, dan is de verhuurder voor dat deel verantwoordelijk. Er zijn maar een paar dingen waar je als (gratis) huurder voor verantwoordelijk bent. Om die reden raad ik bij mij iedereen af om een mailadres in te vullen en ik wil ook geen echte persoonsnamen weten. Dus geen persoonsgegevens. Als mensen dat toch invullen, dan is dat hun probleem. Verder verwacht ik er totaal niets van waar het hobbybloggers betreft.

 5. Wat een gedoe met die AVG. Heel erg tof dat jij er zoveel moeite insteekt om het ons uit te leggen. Ik heb een hobby-blog waar ik één keer in de week iets post. Na het lezen van jouw blogpost heb ik Google Analytics eraf gegooid, maar ik laat de privacy verklaring toch maar staan voor de zekerheid.

 6. Bedankt voor de info! Mijn overweging is hetzelfde als bij die rare cookiewet: ik blog anoniem, dus dan moet de Europese Unie eerste bewijzen dat ik een Europeaan ben, anders is die wet niet op mij van toepassing.

  1. Helaas werkt het niet zo Geld is tijd. Zo gauw er iemand uit Europa op je blog komt, moet je voldoen aan de AVG. Ook al woon jezelf in Verweggistan.

   Amerikaanse bloggers moeten bijvoorbeeld ook voldoen aan de AVG zelfs al wonen ze niet in Europa.

   Dat je anoniem blogt helpt dus helaas niet. En ik zie dat je bijvoorbeeld een Twitter button op je blog hebt staan, dus daar ga je al...

  2. Niemand is anoniem, je laat hoe dan ook je IP-adres achter en als de instanties (of bedrijven als WordPress.com of Blogspot.com) door de overheid/politie worden gedwongen mee te werken aan een onderzoek, zullen ze jouw IP-adres bekent maken, dus dan weten ze alles, want jouw provider moet dan ook meewerken en die geeft dan jouw naam-adres-ect aan de overheid/politie. Dus bewijzen dat je een Europeaan ben, kan altijd. Ook als je via een proxy te werk gaat, want ook zij zullen mee werken aan een onderzoek.

 7. Via het blog van Manon, Haak en Pen, werd ik waker geschud wat de AVG voor mijn blog zal betekenen. Ik blog ook alleen maar over mijn hobby, krijg weinig reacties. Maar toch, af en toe krijg ik wel een reactie. Uit paniek heb ik de reacties gelijk uitgeschakeld.
  Nu lees ik hier dat dit eigenlijk niet nodig zal zijn, als ik een privacyverklaring zal plaatsen.
  Maar als ik eerlijk mag zijn lijkt mij dat nog wat ingewikkeld. Wat ik nog eens moeilijk vind is dat ik niet weet hoe ik deze verklaring op mijn blog plaats.
  Misschien kun je mij hier verder mee helpen.
  Alvast bedankt!!

  1. Hai Octavia, ik heb de privacyverklaring voor je gemaakt op iubenda.com. Omdat je geen social media buttons op je blog hebt, heb je maar een eenvoudige privacy verklaring nodig. Ik zal je de code privé mailen.

   Je plakt deze code als volgt op je Blogger blog:

   Ga naar http://www.blogger.com
   Kies 'Nieuwe post' en noem die Privacyverklaring
   Zet de post op 'html'
   Plak daarin de code
   Publiceer

   Nog beter zou zijn om de code op een pagina te plakken. Dat doe je zo:

   Ga naar blogger.com
   Kies Nieuwe pagina en noem die Privacyverklaring
   Zet de pagina op 'html'
   Plak de code
   Klik op publiceer
   Klik nu op Indeling. Dat zie je links staan.
   Ga naar je 'pages' widget waar nu je contactformulier in staat.
   Vink Privacyverklaring aan.

   Klaar.

 8. Ik ben oprecht heel boos over je paniekzaaierij over de AVG, die alleen van toepassing is als iemand betaalde diensten levert met NAW- en betalingsgegevens!

  Een huis, tuin en keukenblog heeft niets van doen met de AVG, want wat weet jij van mij als ik op jouw blog reageer?
  Niets meer dan mijn naam en IP-adres, sterker nog, ik weet meer van jou, omdat ik weet, waar je woont, aangezien ik bij jou mijn katje heb opgehaald.
  Met gesloten beurs, dat wel, maar dat zou dus al een probleem kunnen zijn.

  Ik ben zo boos om de onrust, die je creëert en vanmiddag op de site van de Autoriteit Persoonsgegevens gekeken, ook geprobeerd te bellen, maar ze zijn blijkbaar overbelast, want ik krijg alleen maar de in gesprekstoon.
  Op die site staat echter wel aangegeven, waar het echt om gaat, namelijk om bedrijven, organisaties en ZZP'ers, die betaalde diensten en goederen leveren en bij een huis-tuin en keukenblog over dagelijkse dingen is daar geen sprake van!

  En als je het heel scherp wilt stellen, wil ik graag van iedereen bij wie ik een comment plaats en een dergelijke verklaring op de blog heeft gezet, inzicht van wat er dan van mij opgeslagen wordt.
  Dat is namelijk mijn recht als een dergelijke verklaring op een blog staat.

  Doe even normaal en zaai niet zo'n paniek, want wat weet je van degene, die een comment plaatst, niets meer dan de naam en mogelijk het IP-adres.
  "Tuurlijk, ieder blogger gaat dan meteen het IP-adres hacken", maar ik kan van iedereen eisen, die zo'n onzinnige verklaring op zijn\haar blog heeft staan, eisen, dat ik inzicht krijg, wat van mij dan opgeslagen wordt en hoe dit beveiligd is.

  Ik ben echt furieus over zoveel domheid, wat zoveel onrust teweeg brengt!
  Je was verstandiger geweest als je eerst eens geïnformeerd had bij de Autoriteit Persoonsgegevens of dit ook van toepassing is op weblogs zonder betaalmodel.
  Nu roep je maar wat met alle onrust van dien...

  Je stelt me erg teleur, ik had je toch wat hoger ingeschat, al weet ik, dat dit niet echt vriendelijk klinkt, maar ik word er echt niet goed van.

  Ik ben niet gek, evenmin onderschat ik de AVG, maar ik heb mij goed ingelezen en op blogs zonder betaalmodel voor producten of diensten, is de AVG niet van toepassing.
  Het valt onder intermenselijk verkeer, want anders mag je ook via mail geen adresgegevens meer doorgeven en nog zoveel meer zou dan niet meer mogen.

  Men krijgt mij niet makkelijk door het lint, maar deze gekte stuit mij echt tegen de borst en ik hoop, dat je uiteindelijk met meer zinnigheid komt en je bericht rectificeert.
  Zolang er geen NAW- en betalingsgegevens in het spel zijn, mag iedereen vrolijk en gezellig schrijven over de dagelijkse dingen.

  Sorry, dat ik zo fulmineer, maar ik ben echt heel boos over de paniekzaaierij en ik zou iedereen willen aanraden om op de site van Autoriteit Persoonsgegevens lezen, wat daarvan nu precies de bedoeling is en daar eigen conclusies uit te trekken dan klakkeloos dit bericht te volgen.

  Het spijt me oprecht Nicole, want ik vind je een heel lief mens, maar hiermee heb je de plank misgeslagen zonder daadwerkelijk correcte informatie te geven over weblogs.

  Groetjes Lily

  1. Ik lees de frustratie en ergernis in je reactie Lily.

   Maar volgens onder andere juriste Charlotte Meindersma vallen de gegevens die een bezoekers achterlaat bij het plaatsen van een comment niet onder zogenoemd 'persoonlijk gebruik'. Dat betekent dat je als blogger dus wel degelijk aan de AVG moet voldoen zo gauw je de mogelijkheid biedt om op je blog te reageren. Ik vind het ook nogal overtrokken, maar dat is de AVG.

   Voor meer informatie zou je op de site Charlotte's Law kunnen kijken: https://www.charlotteslaw.nl/2018/03/avg-en-privacy-bloggers/

 9. jeee wat een gedoe. ik heb altijd gedacht dat het allen voor ondernemers was en niet voor mensen die maar gewoon een blog of site hebben . Wij hebben een blog -site van wordpress als ik nu daar het reageren uit zet en de volg ons knop eraf haal waar mensen hun emailadres in kunnen vullen en de code van google analytics er ook af haal zou het dan in principe in orde zijn? wie weet toevallig of je ook nog iets moet met Bloglovin? en hoe je bv een site van blogspot offline zet? En google plus en bv een YouTube waar je een paar eigen filmpjes op hebt staan?

  1. Bloglovin' 'verzamelt' ook gegevens van je bezoekers, dus ook daarvan moet melding gemaakt worden.

   Maar ik zou niet alle dingen van je blog slopen die het blog leuk en interactief maken. Ik zie dat je al keurig een cookievermelding hebt. Goed gedaan!

   Wat je dan moet doen is een privacyverklaring maken en op je blog zetten. Dat kun je doen met behulp van https://www.iubenda.com. Met iubenda.com kun je 4 'derde partijen' toevoegen. De overige noem je gewoon even apart. Een voorbeeld hiervan vind je op mijn blog http://www.momfever.com.

   Wat betreft Google Analytics: heb je een plugin voor Google Analytics? Er zijn diverse plugins waarbij je simpelweg kunt aanvinken dat het ip-adres moet worden geanonimiseerd.

   Dus maak je niet teveel zorgen. Zorg voor een privacyverklaring en schakel anonimisering van het ip-adres in met een Google Analytics plugin : )

   En mail me gerust als je nog vragen hebt.

 10. Helder uitgelegd, ook je andere artikelen over de AVG. Er zijn veel die in paniek schieten, maar dat lijkt me niet nodig. Ik ben hobbyblogger, heb géén verdienmodel, je kunt bij mij niks kopen en ik heb geen advertenties. Maar je kan bij mij een reactie achterlaten en er worden cookies geplaatst (o.a. door Google Analytics en als je via een social media button een bericht deelt). Dat valt onder de AVG en dus is het beter als je een privacy- en cookieverklaring hebt. Ik was in eerste instantie wat nerveus, want ik had geen idee hoe ik opgeslagen persoonsgegevens moest achterhalen (doe er tenslotte niks actiefs mee). Maar WordPress heeft ook een stapje ondernomen en ik heb nu een functie om de gegevens op te halen uit de database en indien gewenst te wissen. Niks aan de hand, denk ik. Voldoe ik nog steeds niet en ze gaan me toevallig checken, dan zullen ze me vast vertellen wat ik nog moet wijzigen.
  Denk vooral dat we ons niet te gek moeten maken, zeker degenen die geen verdienmodel hebben en niets verkopen. Er zijn inmiddels voldoende voorbeelden te vinden en er zijn tools (zoals van iuebenda) die kunnen helpen. Wie wil kan ook bij mij kijken, hoewel ik geen garantie kan geven dat ik alles juist heb gedaan). Het enige wat ik nog wel goed moet inregelen, is de mogelijkheid dat iemand bij de cookiemelding kan aangeven cookies niet te accepteren. Ben nog niet helemaal uit met de code daarvoor.

 11. Bedankt voor al je nuttige informatie. Ik heb een privacyverklaring op mijn blog geplaatst maar waarschijnlijk door het gerommel in het dashboard van mijn blog is er iets fout gedaan. Ik krijg de reacties op mijn blog niet meer per e-mail binnen. Ben al aan het zoeken gewest in Outlook of daar iets verkeerd staat maar kan niets vinden. Zou jij me kunnen helpen.

  Groet, Marthy.

  1. Hoi Marthy, er is een tijdelijke oplossing voor dit probleem. Vink op je comment formulier onder de post het vakje 'Notify me' aan. Dat zou ervoor moeten zorgen dat je weer bericht krijgt als iemand reageert op een post. Dit doe je dus niet via je Dashboard maar via je je blog zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *