bloggen en loggenJe zult het vast wel eens gezien hebben: https in de url in plaats van gewoon http. Bijvoorbeeld als je inlogt bij je bank. Of bij Paypal. Of als je naar je account op marktplaats gaat. Al die urls beginnen met https.

Maar wat houdt dat eigenlijk in?

https: wat is het?

https staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure. De S staat dus voor beveiligd.

De extra veiligheidsmaatregelen van https zorgen er bijvoorbeeld voor dat internet criminelen je gegevens niet kunnen stelen. En het zorgt er ook voor dat je op de échte website bent, en dat je niet stiekem wordt doorgestuurd naar een nepversie. Als ik bijvoorbeeld mijn bankzaken wil regelen bij de Rabobank, dan kijk ik altijd wel even of er wel https staat voordat ik inlog. Is dat niet zo, dan is het niet veilig om mijn bankzaken te doen.

Wat moet je als blogger met https?

Ik verwacht niet dat mensen op jouw blog bankzaken of belangrijke persoonlijke gegevens moeten geven. Dus je kunt je afvragen:

'Wat heb ik als blogger te maken met die stomme https? Ik heb geen geheimen!'

Waarom https als blogger interessant kan zijn

Maar er is wel degelijk een reden om https als adres te gebruiken. En dat is dat Google een https adres gaat meetellen bij het bepalen hoe hoog jouw blog in de zoekresultaten komt! Een blog met een https adres komt hoger in de zoekresultaten dan een blog met zo'n ordinair http adres. Daarnaast is het voor je bezoekers in theorie een fijn idee dat jouw blog zo veilig is. Het heeft immers een https adres.

Waarom heeft Bloggen en loggen dan geen https adres?

Als het zo handig en belangrijk is om een https adres te hebben voor je blog, waarom heeft Bloggen en loggen dat dan niet? Of mijn blog Huisvlijt? Het antwoord is heel simpel: Het is best ingewikkeld om het adres van je blog om te zetten van http naar https. Want je verandert feitelijk je adres. En als je dat niet goed doet, dan krijgen bezoekers een foutmelding als ze je blog willen bezoeken. En dat is natuurlijk weer slecht voor je SEO én je bezoekersaantallen.

Zo'n overstap van http naar https vraagt dus kennis, tijd en handigheid. Mij ontbreekt het vooral aan de factor tijd op het moment. Kostbare tijd die ik liever besteed aan bloggen.

Maar er is ook goed nieuws! Tenminste voor mensen met een Blogger blog en een blogspot.com adres! Want voor hen is de overstap van http naar https een fluitje van een cent! Het is alleen ingewikkeld voor WordPress gebruikers.

Blogger blogs zijn in het voordeel: eenvoudig van http naar https!

Heb jij een Blogspot blog? En een blogspot.com adres?

Dan heb je geluk! Voor jou is het overzetten van http naar https een eitje!

  1. Ga naar je Blogger dashboard.
  2. Klik op Settings.
  3. Verander 'No' in 'Yes'

https

Voor https en -na https afbeeldingen

Hier onder zie je een voor- en na afbeelding van het blog adres. In het eerste plaatje is https niet geactiveerd. In het tweede wel:

https
Bij dit Blogger blog staat https nog uitgeschakeld
https
Nu is https ingeschakeld! Zie de verandering in de url : )

https op WordPress blogs invoeren

Uiteraard is er een plugin om je blog adres in https te veranderen: de Easy Https Redirection plug in. Voor de technisch goed onderlegde bloggers: Yoast van de SEO plugin geeft ook uitleg hoe je https installeert.

Conclusie over https invoeren

Met https bied je je bezoekers een gegarandeerd veilige omgeving. En Google beloont je met een hogere plek in de zoekresultaten. Maar https invoeren is niet zonder risico's. Zeker als je technisch niet zo goed bent. Behalve als je een Blogger blog hebt en een blogspot.com adres. In dat geval is het een eitje.

Voor mij persoonlijk vind ik het op het moment het risico niet waard om mijn blogs over te zetten van http naar https. Maar het is zeker wel iets voor de toekomst.

Meer weten over de voordelen van https en de gevaren van het overzetten? Lees dan dit artikel op Moz.

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. Ik heb zelf niet de ervaring dat het moeilijk is om het om te zetten. Mijn (WordPress) sites lopen bij Hostnet, en eerlijk gezegd was het in een mum van tijd geregeld. Ik denk niet dat er nog veel mensen zijn die http:// intikken als ze een website bezoeken dus dat hoeft ook niet echt een probleem te zijn lijkt me.

    1. Fijn dat het bij jou zo soepel verliep Jo.

      Maar het gaat er niet alleen om wat mensen intypen. De meeste mensen typen inderdaad http toch niet in. Het gaat om de verandering van adres, die tot 404 errors kan leiden als je het niet goed doet.

  2. Ik blog op blogspot maar heb een eigen domeinnaam. Dan werkt de simpele omzetting dus niet. Ik ben blij dat het blog onder die naam inmiddels redelijk is te vinden en heb geen zin in 404 errors. Ik laat het voorlopig dus maar zo. Alleen als ik het blog zou omzetten naar WordPress zou het https- ook meteen kunnen worden meegenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *