google authorship
Vermist: je profielfoto in de Google zoekresultaten!

 

Had jij het net voor elkaar dat je foto in de zoekresultaten verscheen? En is je foto nu ineens verdwenen?

Dat komt omdat Google in december 2013 weer eens een update heeft gedaan. Ze veranderden het author algoritme. Vervolgens zagen een heleboel bloggers hun foto verdwijnen uit de zoekresultaten. Ook ik!

En dat is vervelend want Google Authorship en de foto die het opleverde in de zoekresultaten zijn goed voor je bezoekerstallen.

Google Authorship: wat is het?

Google Authorship is het bewijs dat jij de eigenaar bent van een blog. Je koppelt je blog aan je Google+ profiel. Zo weet Google dat er een echte persoon achter een blog zit. Iedere serieuze blogger doet er goed aan om Google Authorship te hebben! Hier schreef ik hoe je dit aanpakt.

Tot half december leverde google authorship je een foto bij de zoekresultaten op.

Trekt Google blogspot adressen voor?

Tot mijn verbazing verschijnt mijn profielfoto nog wel bij mijn Blogger blogs. Met uitzondering van Review Eerst, een blog waar ik product reviews doe. Eerst dacht ik dat dit kwam doordat dit blog wordt doorgelinkt naar een .nl adres. Maar dat lijkt toch niet de reden te zijn. Want mijn blog Koffiezettertje wordt ook doorgelinkt naar een .nl adres, en heeft nog wél een profielfoto.

Schermafbeelding 2014-04-12 om 08.05.24
Blogger blog: nog steeds een profielfoto!

 

Blogspots blogs die zijn doorgelinkt naar een .nl adres

review eerst
Blogger blog dat wordt doorgelinkt naar een .nl adres. Geen foto.
koffiezettertje
Blogger blog dat wordt doorgelinkt naar een .nl adres. Hier wel een foto!

Mijn worpress.org blogs: profielfoto's weg

Op dit moment zijn al mijn wordpress.org blogs mijn profielfoto in de zoekresultaten verloren. Hier onder zie je het zoekresultaat voor Bloggen en loggen.

google authorship

Tweederangs authorship: wel je naam, niet je foto

Maar het kan nog erger! In bovenstaande zoekresultaat zie je dat in ieder geval nog wel mijn naam wordt genoemd: 'by Nicole Orriëns'. Dit is een soort tweederangs Google Authorship. Geen foto, maar wel een naamsvermelding.

Collegablogger Sharp Ben van Blogtrommel heeft én geen profielfoto meer, en geen naamsvermelding:

Sharp ben

Nou zou dat in het geval van Blogtrommel ook kunnen komen doordat volgens de Google Rich Snippet Tool Sharp Bens profielfoto geen 'headshot'is maar een vrolijke trommel ; )

Watskeburt?

Jennifer Slegg of Search Engine Watch postte de volgende statement van Google:

We made some minor updates. We had been showing author information whenever we could based on authorship markup, email verification, and other signals of authorship on the web. In mid-December, we rolled out new algorithms designed to show author photos when they're more likely to be relevant and interesting. (For example, the algorithms now try to estimate the quality of documents an author typically writes).

 Wat betekent dit voor jou als blogger?

Nadat iedereen was bijgekomen van de schrik, gingen ze driftig op zoek naar manieren om dat foto-tje terug te krijgen. Op basis van grondige analyse werd geconcludeerd dat mensen die nog wel een foto in de zoekresultaten hebben voldoen aan de volgende criteria:

 • Ze hebben een goede reputatie als auteur en expert
 • Ze hebben een hoge kwaliteit blog: kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit

Dit klinkt logisch, maar past niet bij het feit dat mijn foto bij mijn Blogger blogs wel zichtbaar is! Niets ten nadele van mijn Blogger blogs natuurlijk, maar persoonlijk vind ik de kwaliteit van mijn wordpress.org blogs beter!

Jouw profielfoto zichtbaar maken in de zoekresultaten

Wil je jouw profielfoto in de zoekresultaten zien? Maar is dat niet het geval? Dan zijn er twee mogelijkheden:

 1. Je hebt je blog nog niet aan je Google+ account gekoppeld! Dan kun je dus ook geen foto verwachten! Weet je zelf eigenlijk niet of je dit gedaan hebt? Of weet je niet of je het goed hebt gedaan? Dan kun je dit heel makkelijk controleren met de Google Rich Snippet Tool! Je vult gewoon de url van je blog in, en dan krijg je te zien hoe je blog er uit ziet in de zoekresultaten. Is de foto niet zichtbaar bij Google Rich Snippet Tool? Ga dit dan eerst regelen door je blog aan je Google+ account te koppelen.
 2. Je foto was zichtbaar in de zoekresultaten maar is dat nu niet meer! En als je naar de Google Rich Snippet Tool gaat zie je dat je google authorship goed geregeld is. Tsja, het beste advies is hopen dat je foto weer terug komt. Schrijf ondertussen goede, kwalitatief hoogstaande posts, en werk aan je Google+ profiel.

Is jouw profielfoto nog zichtbaar in de zoekresultaten?

Vergelijkbare berichten

5 reacties

 1. Ik kwam er laatst bij toeval achter. Ging zoeken op de doorgestuurde zoektermen tien ik zag dat er een profielfoto bij staat. Terwijl het om een gewone WordPresspagina gaat. Heb hem inderdaad aan google gekoppeld maar doe verder niets bijzonders.

 2. Google toont inderdaad niet altijd mijn profielfoto in de zoekresultaten is mijn ervaring. Ik heb er het raden naar hoe dat komt. Zou het te maken kunnen hebben met de "kwaliteit" van de blogpost? Of met de relevantie m.b.t. de zoekterm?

  1. Hoi Sharp Ben, op zich is de kwaliteit van jouw blogposts allemaal goed vind ik. Zou het niet kunnen komen omdat je een trommel hebt in plaats van een 'headshot'?

   Tenzij de trommel getoond wordt in de zoekresultaten. Dan is het dat blijkbaar ook niet.

   Google's wegen zijn ondoorgrondelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *