blog tags en awaardsHoera, je hebt een award gewonnen! Een blogger heeft jóúw blog genomineerd en een award gegeven! Heerlijk die erkenning en waardering. Je wist zelf natuurlijk altijd al dat je blog geweldig was. Maar het is toch wel handig als anderen dat ook inzien. Trots zet je de blog award op je blog, en linkt braaf naar de gulle gever. Want dat is meestal een voorwaarde van een blog award. Dat je eventjes linkt naar de blogger die hem gaf. Want natuurlijk wil je best even vertellen wie je de award gaf. Toch? En vervolgens mág jij de award op jouw beurt weer aan andere bloggers geven! Ook weer onder dezelfde voorwaarden. Zij linken naar jouw blog, en naar de bedenker van de award. En zo ontstaat een soort pyramide spel. Bij bloggen nota bene!

De waarheid achter blog awards en blog tags

Want nu komt de waarheid achter blog awards:

blog awards zijn eigenlijk een verkapte vorm van linkbuilding.

Want door een blog award te verzinnen, en die gul uit te delen, krijg je als bedenker lekker veel links naar je blog. Dat werkt als volgt.

blog award

Een blog award verzinnen en uitreiken om links te krijgen

Allereerst moet je even een leuke naam verzinnen. Het moet natuurlijk iets vleiends zijn. Dus laten we onze award de Super Blog Award noemen. Want wie wil er nou geen superblog?!

Het slimste is om er een button van te maken. Die kunnen de gelukkige winnaars dan op hun blog zetten, om te laten zien dat ze een prijs hebben gewonnen. En die button linkt natuurlijk naar... drie keer raden: jouw blog.

bloggen en loggen

Een alternatief voor een button is bij de uitreiking van de prijs vermelden dat het de bedoeling is dat de winnaar van de award jouw blog noemt en linkt.

Blog tags

Blog tags zijn thema's. Een blog tag bestaat vaak uit een aantal vragen. Bijvoorbeeld over je blog gewoontes. Net zoals bij een award heeft iemand die tag bedacht en verspreid. Veel bloggers doen mee aan blog tags. Ze zijn namelijk een makkelijke manier om een post te schrijven. Zeker als je even zonder inspiratie zit. Je vult gewoon de blog tag in, en voila! Weer een post af.

Ook bij blog tags geldt dat er verwacht wordt dat je linkt naar de bedenker van de blog tag en/of naar de blogger die jouw 'tagde'. Je kunt uit jezelf zo'n blog tag gaan doen, maar een andere blogger kan jou ook 'taggen'. Dat wil zeggen dat hij of zij zegt: 'Ik geef deze tag door aan de volgende bloggers....'

Wat er leuk is aan blog awards en blog tags

Blog awards en blog tags zijn dus verkapte link building methodes. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet leuk zijn. Als iemand jou een award geeft, of jouw blog tagt, linkt hij of zij meestal naar jouw blog. En dat kan meer bezoekers betekenen + een link naar je blog!

Maar verkijk je er dus niet op. Awards en blog tags zijn leuk, maar vaak gaat er een ander motief achter schuil dan alleen andere bloggers in het zonnetje zetten.

Vergelijkbare berichten

9 reacties

 1. Leuk geschreven.
  Ik ben me al een tijd bewust van dergelijke praktijken en ik zal me never en te nooit inlaten met zulke awards waarbij er ook nog eens een 'algemene' standaard motivatie achter zit.
  Zo doe ik ook niet mee aan Blogsociety waar je die geweldige grote button op je blog MOET plaatsen om te laten zien dat je lid van deze club bent. Ik ben iemand die graag iets wil doen, niet opdat het MOET.
  De echte waarde (naast dat je zo'n mooie button of Award op je blog hebt pronken) zit in je eigen blogstijl en content. Niet door zulke dingen.

  1. Standaard zijn comments op blogs ingesteld als 'no-follow'. Dat betekent dat ze weinig doen voor je linkbuilding.

   Maar er zijn bloggers die de comments bewust op follow zetten. Dit kan een methode zijn om meer comments te krijgen, want zo maak je het extra aantrekkelijk voor bloggers om te reageren. Het levert ze immers een link naar hun blog op!

 2. Niet voor niets staat er rechts bovenaan op mijn pagina dat ik niet meedoe met awards.
  Als ik een link wil, dan reageer ik met een link naar mijn blog op jouw blog.
  Vaak gaat het om flauwekul van tien dingen die je dan bewust moet delen. Ik deel al genoeg op mijn blog. Boeien.

 3. Ik had al zo'n duister vermoeden over de verborgen agenda van dat soort awards, goed dat jij het eens onder de aandacht brengt.
  Ik heb er zelf - toen ik pas blogde - wel eens aan meegedaan aan zo'n award, maar ik vind het eigenlijk veel werk voor iets wat me niet echt zo boeit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *