Twaalf jaar geleden schreef ik een blogpost over het belang van een digitale camera voor bloggers — oftewel: zelf foto’s maken bij je blogposts. Sindsdien is er veel veranderd. Tegenwoordig zijn de camera’s op smartphones zó goed, dat je die prima kunt gebruiken. Zelf gebruik ik nu altijd de camera op mijn iPhone. Maar het uitgangspunt is hetzelfde gebleven: eigen foto’s maken is waardevol en onderscheidend.
Toen mijn man een digitale camera wilde…
Het is alweer jaren geleden dat mijn man het in zijn hoofd haalde dat hij een digitale camera wilde. Ik vond dat toen maar onzin; onze gewone compactcamera deed het toch prima? Maar inmiddels gebruikte ík die digitale camera bijna dagelijks voor mijn blog. Als professioneel blogger kun je eigenlijk niet zonder goede foto’s. Mensen zijn nu eenmaal visueel ingesteld:
Beeld trekt de aandacht, ondersteunt je verhaal en maakt je blogposts aantrekkelijker en makkelijker leesbaar. En makkelijker om te delen door je bezoekers.
Bloggen en zelf foto’s maken is echt een goede combinatie. Zeker als je dingen maakt! Er zijn ontzettend veel creatieve bloggers — ook in Nederland — die hun eigen creaties delen. Denk aan naaien, haken, handwerk, upcycling, breien of tekenen. Bekende voorbeelden zijn Mme Zsazsa en Ingrid van Ingthings. Een goede foto zet je werk in de schijnwerper.
Waarom zelf foto’s maken loont
Er zijn veel redenen om zelf foto’s te maken voor je blog. Hier zijn een paar belangrijke:
Geen gedoe met copyright. Op Google gevonden foto’s zijn vaak beschermd. Op je eigen foto’s rust geen auteursrecht van iemand anders.
Je vindt niet altijd wat je zoekt. Zo zocht ik ooit een foto van een vrouw in yogapose met een kopje thee. Niet te vinden! Dus maakte ik hem zelf.
Maak ook foto’s van jezelf. Het maakt je blog persoonlijker. Lezers voelen dan beter wie er achter de blog zit.
Laat je creaties zien. Zelfgemaakte foto’s geven jouw unieke werk letterlijk een podium.
Deel je dagelijks leven. Ook al lijkt het je niet bijzonder, het is vaak wél interessant voor je lezers.
Soms is iets gewoon mooi. Sommige bloggers plaatsen twintig foto’s van een bloem, en krijgen dertig reacties. Waarom? Omdat het mensen raakt. Ik bedoel maar!
Bloginspiratie ligt op straat. Zie je iets leuks of opvallends? Maak een foto, en blog er later over. Je camera is je aantekenboekje.
Hoe maak je goede foto’s voor je blog?
Als je zelf foto’s maakt voor je blog, zijn er een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten om je beelden zo aantrekkelijk, professioneel en passend mogelijk te maken. Lange tijd was ik van de school: ‘Ik doe maar wat,’ en ‘Ik druk gewoon op het knopje.’ Sindsdien heb ik mij toch wel wat verbeterd. Als het even kan, houd ik nu rekening met de volgende aandachtspunten.
1. Licht is alles
Ik heb bijvoorbeeld gemerkt dat op bepaalde momenten van de dag foto’s heel donker worden.
2. Let op de achtergrond
Tegenwoordig let ik er beter op dat de achtergrond een beetje rustig is.
3. Denk aan de compositie
Gebruik de regel van derden: plaats je onderwerp niet precies in het midden, maar iets uit het midden voor een spannender beeld. Dit vind ik best lastig, want ik houd erg van symmetrie, en ben daarom geneigd om het onderwerp in het midden te zetten.
4. Lang leve Canva!
Als een foto qua licht beter kan, of ik toch nog niets rommeligs in de achtergrond zie, gebruik ik Canva graag om dat weg te poetsen of te verbeteren. Hoewel mijn foto’s beter zijn geworden in de loop van de tijd, zijn ze nog steeds allesbehalve strak en professioneel. De foto bovenaan deze blogpost is toch een beetje scheef. Maar ik heb dan ook niet de pretentie dat ik hele goede foto’s maak.
Zelfgemaakte foto’s zijn persoonlijk én onderscheidend
Wat ik twaalf jaar geleden schreef over het belang van eigen foto’s, is eigenlijk actueler dan ooit — juist door de opkomst van AI. Ja, AI maakt het makkelijker dan ooit om mooie afbeeldingen te genereren. Maar dat betekent ook dat echt eigen beeldmateriaal steeds waardevoller wordt. Het is een manier om je te onderscheiden tussen alle generieke AI-beelden.
En jij?
Gebruik jij regelmatig een digitale camera of je smartphone voor je blog? Of gebruik je ook wel eens stockfoto’s of AI-beelden?
Laat het me weten in de reacties!