Hoe plaats je een Blogger post, oftewel een blogpost op het Blogger/Blogspot platform? Ik leg het hieronder uit! Ik ga ervan uit dat je inmiddels al wel een Blogspot blog hebt gemaakt.
Een blogger post plaatsen
Ga naar je Blogger dashboard op blogger.com en klik daar op Nieuw bericht:
Nu opent het veld waar je je tekst in kunt typen en eventueel plaatjes in kunt zetten. Bij een Blogspot-blog heb je twee manieren om een blogpost te schrijven:
1. Compose Mode van je Blogger post (Opmaakmodus)
- Dit is de visuele editor.
- Je typt tekst zoals in een normale tekstverwerker (bijv. Word).
- Je kunt eenvoudig dikgedrukte tekst, links, afbeeldingen en kleuren toevoegen zonder code te gebruiken.
- Handig als je geen HTML-kennis hebt.

2. HTML Mode van je Blogger post
- Hier zie je de achterliggende code van je blogpost.
- Je kunt HTML-tags zoals
<b>
(vetgedrukt) en<a href="link">
(link) gebruiken. - Handig als je meer controle wilt over de opmaak of iets wilt aanpassen dat niet lukt in Compose Mode.

Kort samengevat:
- Gebruik Compose Mode als je makkelijk en snel een blogpost wilt schrijven zonder code.
- Gebruik HTML Mode als je zelf de opmaak wilt aanpassen met HTML.
Je kunt altijd wisselen tussen de twee!
Let op: Als je een tekst kopieert en plakt is het handig om te klikken op het rechthoekje met de tekst Html er in.
Blogger post: hoe voeg je een afbeelding toe?
Je kunt een afbeelding toevoegen aan een blogpost via compose of html modus. Ik kies meestal voor compose. Je klikt op het zwarte icoontje met de twee bergtoppen. Dan kun je vervolgens een afbeelding toevoegen op drie manieren. De simpelste methode vind ik altijd Upload from computer. Maar als je je foto’s in Google Photos bewaart, kun je die ook gebruiken.
Als je op Upload from computer klikt krijg je dit te zien:
Klik op Browse of trek je foto erop, en dan krijg je bijvoorbeeld dit:
Onderaan je afbeelding zie je opties om hem te centreren, naar links of naar rechts te zetten. Met het tandwieltje kun je de grootte van je afbeelding aanpassen.
Klaar is je Blogger post!
Blogspot posts versus WordPress posts
Een blogpost is een blogpost, of je hem nou op Blogger maakt of op WordPress. Een goede blogpost bestaat kort door de bocht gezegd uit een titel en tekst. Maar er is veel wat verschil in de vormgeving en mogelijkheden van Blogspot posts en WordPress blogposts. En dat heeft te maken met de zogeheten Editor, oftewel de plek waar je de blogposts typet.
- Blogspot: Heeft een eenvoudige editor met twee modi: Compose (visueel) en HTML. Je kunt basisopmaak toepassen, maar er zijn minder mogelijkheden voor lay-out en opmaak.
- WordPress: Wij WordPress kun je kiezen tussen de Gutenberg-blokeditor of de klassieke editor. Met de Gutenberg editor zijn de mogelijkheden eindeloos. Ze zijn zo groot dat ik er overweldigd door raak en hem dus niet gebruik. Ik vind de klassieke editor fijner.
Welk blog platform vind jij het fijnst en waarom?
Het meeste wat in deze post wordt genoemd, weet ik wel. De tip om bij kopiëren en plakken (ik schrijf onderweg altijd eerst in Word en plak die tekst in in een nieuw bericht als ik ergens internetverbinding heb) in HTML te werken, is nieuw voor mij. Ga ik bij een volgende reis zeker toepassen. Dank voor de tip.
Oh super! Ik ga volgende week in mijn klas aan de slag met Bloggen. Ik wou zelf een tekstje schrijven voor de kinderen maar nu krijg ik het gewoon cadeau! Bedankt!
Ik blijf je blog super handig vinden, maar ik mis de zoekfunctie op je blog. Ik gebruikte deze regelmatig als ik dingen wou opzoeken.
Zo heb ik bijvoorbeeld ook een vraag. Als je via blogger werkt en je vult bij je blogpost de rubriek zoekopdrachtenbeschrijving in. Hoe doe je dat best? Met woorden gescheiden door een komma of een zin?
Je hebt helemaal gelijk. Ik heb meteen een zoekfunctie toegevoegd.
Wat betreft de ‘zoekopdrachtenbeschrijving’: ik denk dat je de metadescription bedoelt? Daar schreef ik deze post over: http://www.bloggenenloggen.nl/metadescription-niet-meer-dan-156-tekens/
Ja ik denk dat het dat is. Ik vul bij blogger als ik een artikel schrijf telkens in de rechterbalk nu woordjes in die te maken hebben met het artikel.
Bv artikel over parfum
Dan vul ik in rechts: parfum, ici paris xl, parfumerie, review,
Of moet ik daar schrijven: mijn favoriete winterse parfums
Ja, je kunt daar het beste een pakkende tekst invullen zodat mensen die dit in de zoekresultaten zien denken: ‘Dat klinkt interessant! Daar ga ik eens kijken.’